Kljub pozni uri prihoda je bila pot na sever Poljske precej krajša in manj naporna kot dve predhodni na Daljni vzhod v prvem delu tekmovanja. "V primerjavi s potovanjema na Japonsko in Filipine je bila tokrat pot res kratka. V Gdansk smo prišli precej spočiti in pripravljeni, da v četrtek proti Japoncem odigramo dobro tekmo. Do tekme nas loči še nekaj časa in verjamem, da bomo na Japonce dobro pripravljeni," je povedal Jani Kovačič, eden najboljših posameznikov v prvem delu Lige narodov. Pri statističnih parametrih se je slovenski prosti igralec namreč zavihtel v sam vrh med najboljšimi posamezniki pri sprejemih in obrambah.

Slovenski odbojkarji na treningu v Gdansku. Foto: OZS
Slovenski odbojkarji na treningu v Gdansku. Foto: OZS

Slovenski odbojkarji so se po namestitvi na severu Poljske v ponedeljek tudi že odpravili na prvi trening. V torek jih čaka nov trening v pomožni dvorani, glavno dvorano v športnem kompleksu pa bodo spoznali v sredo dopoldne, dan pred tekmo z Japonci. “Trenirali smo tako kot v Ljubljani, večjih razlik ni bilo. Trenažna dvorana je novo okolje, v katerem smo opravili dober trening. Izkoristili smo ga tudi za igro šest na šest, s katero se vračamo v igro," je še dodal Kovačič.

V Gdansku priprave na odbojkarski veledogodek potekajo s polno paro. Organizatorji nanj skušajo opozoriti na vsakem koraku. Med vožnjo na trening so tako slovensko reprezentanco na najbolj prometnih cestah Gdanska spremljale izobešene zastave držav udeleženk četrtfinala, med njimi seveda tudi Slovenije. Ob tem na zaključni turnir opozarjajo tudi grafike na avtobusnih postajališčih in drugih plakatnih mestih.

Odbojkarji bodo v Gdansku skušali na zmagovalni oder

"Pogoji za nemoteno pripravo so dobri, tudi na poti na Poljsko je bilo vse mirno. Vsi naši odbojkarji so zdravi, kar je v tem trenutku najpomembneje. Za nami je uspešen trening v mali dvorani, s katerim se privajamo na tukajšnje razmere. Pomembno bo, da fantje ostanejo zdravi, vsi pa visoko motivirani že čakamo na četrtkovo tekmo," je po ponedeljkovem popoldanskem treningu dejal selektor Cretu.

Barve Slovenije na finalnem turnirju Lige narodov bo branila ista zasedba, kot je nastopila že na turnirjih v Franciji in na Filipinih. Na Cretujevem seznamu so sprejemalci Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern in Matej Kök, korektor Nik Mujanović, podajalca Gregor Ropret in Uroš Planinšič, prosta igralca Kovačič in Urban Toman ter srednji blokerji Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar in Danijel Koncilja. Slovenska reprezentanca je prvi del lige narodov sklenila na sedmem mestu, potem ko je na ducat tekmah zbrala osem zmag. Na drugi strani so Japonci osvojili drugo mesto, edina poraza pa doživeli na zadnjih dveh tekmah proti Italiji in Poljski.


ZAKLJUČNI TURNIR, Gdansk, četrtfinale, četrtek ob 17.00:
SLOVENIJA – JAPONSKA

Ob 20.00:
POLJSKA – BRAZILIJA

Sreda:
ZDA – FRANCIJA

ITALIJA – ARGENTINA

Polfinale bo 22. julija, finale pa dan pozneje.