Tine Urnaut in Jani Kovačič. Foto: Val 202
Tine Urnaut in Jani Kovačič. Foto: Val 202

"Pri 35 letih se počutim bolje, kot sem se pri dvajsetih, petindvajsetih in tridesetih. Sem lahko samo hvaležen, da je tako," je povedal Tine Urnaut.

A za takšno počutje profesionalnega športnika je treba tudi veliko truda in samokontrole. "Fitnes je v današnji odbojki morda celo najpomembnejša stvar. Tudi kot moštvo, če smo fizično pripravljeni, igramo precej bolje," je še dodal Korošec.

"Tine je res zgled, kako se obnašati v dvorani in zunaj nje, kako skrbeti za svoje zdravje in kako se fizično pripraviti. Največkrat prvi pride v dvorano in gre zadnji iz nje, res se lahko zgledujemo po njem," je dejal Jani Kovačič, ob Urnautu tokratni gost podkasta Vala 202.

Oba sta stebra slovenske obrambe, zadolžena za vrhunski sprejem in obrambne akcije. Kdo je torej šef obrambe v slovenski reprezentanci? "Nimamo več potrebe po tem, da bi kdor koli poveljeval na igrišču. Vsi igramo za isti cilj, vsi znamo prevzeti odgovornost. Ko pride do napake, ko naredimo nekaj dobrega, vemo, zakaj se je to zgodilo. Sodelujemo kot ekipa, zato da imamo najboljši možni sprejem in potem poskušamo čim bolje odigrati še v obrambi."

Urnaut je razložil tudi, kako se igralci pripravijo na serverje, ki imajo širok repertoar udarcev. "Pripravljen si na vse možne kombinacije. Pričakovati moraš vse mogoče servise. Ni novih situacij, je zgolj reakcija in ta se pokaže skozi individualno kakovost."

Kovačič pa je dodal, komu je najtežje braniti začetne udarce. "Najboljši slovenski igralec na servisu je trenutno Tine Urnaut, zelo agresivno servira. Osebno pa mi je najtežje sprejemati servise levičarjev, ki letijo malce drugače, tako da bi izpostavil Ukrajinca Plotnickega."

Zanimivost letošnjega evropskega prvenstva za moške so tudi številni prestopi pri servisih. Nenavadna napaka, ki postaja vse pogostejša v vrhunski odbojki. Tveganje je vse večje, posledično tudi napake.

"To ni nezbranost. Čim bližje črte se odrineš, bolje je. Žogo si je treba vreči čim globlje v igrišče. Tisti najboljši žoge udarijo že globoko v igrišču. Tako je žoga bolj ostra, servis hitrejši in agresivnejši. Zato prihaja kar pogosto do teh drobnih prestopov, ker si želimo vsi žogo vreči čim globlje v igrišče."

V celotnem pogovoru beseda teče tudi o najboljšem igralcu zadnjih olimpijskih iger Earvinu N'Gapethu, njegovi glasbi in vrnitvi na odbojkarska igrišča. Govorili smo tudi o psihološki pripravljenosti in trikih, ki jih uporabljajo igralci.

"Ni novih situacij, vse je že videno. V vsakem trenutku se zavedamo, kje je težava. Včasih lahko samo čestitaš tekmecu. To je zelo podobno, kot gre tista psihološka zgodbica o kozarcu. Ko profesor v rokah drži kozarec in vpraša, kako težek je? Odgovor je, da je odvisno od tega, kako dolgo ga držiš. Zato je tudi pri nas pomembno, da čim prej prekinemo razmišljanje o prejšnjih akcijah in se osredotočimo na nadaljevanje tekme."

Slovenski reprezentanti so pripravljeni še na zadnji tekmi skupinskega dela. Kovačič pravi: "Upamo še na šest zmag," Urnaut pa dodaja: "Mene pa zanima samo naslednja proti Hrvaški."

Na sporedu bo v ponedeljek ob 19.30, nova epizoda odbojkarskega podkasta Vala 202 pa znova v sredo.

EP v odbojki: Vse najboljše, kapetan