Tako je v studiu po dramatičnem razpletu in slavju s 3:2 razmišljal strokovni sodelavec TV Slovenija Sebastijan Škorc.

Slavje Roka Možiča, Janija Kovačiča in Klemna Čebulja. Foto: CEV
Slavje Roka Možiča, Janija Kovačiča in Klemna Čebulja. Foto: CEV

Turki so že lani v osmini finala svetovnega prvenstva izgubili s 3:2, tedaj proti še eni velesili ZDA. V prvih dveh nizih so pritiskali s servisi in z odličnimi začetnimi udarci Slovence oddaljili od mreže, varovanci Gheorgheja Cretuja pa niso bili na pravi ravni. Številni so se zbali, da se bo ponovilo prezgodnje slovo iz julijske Lige narodov, ko je Slovenijo v četrtfinalu s 3:0 ustavila Japonska, a so nato srebrni s prejšnjih dveh EP-jev pokazali več borbenosti in z nekaj sreče pripravili velik preobrat.

"Težko se je pobrati, ko tekmecu vse teče. Mi nismo dobro servirali. Na koncu smo prejeli 15 blokov, sami pa smo imeli le štiri. V prvem in drugem nizu je bilo to razmerje 10:1. To pomeni, da so nas tudi dobro 'poblokirali', ni nam steklo v napadu, nekatere žoge so bile nizke. Tekmo smo srečno pripeljali do konca, za zmago so bile zaslužne izkušnje in individualna kakovost. Turki so v odločilnih trenutkih naredili preveč napak. Na koncu je odstotek uspešnosti v napadu padel tudi njihovemu najboljšemu igralcu Adisu Lagumdžiji, ki so ga veliko uporabljali," je ocenil Škorc.

Analiza s Sebastijanom Škorcem po tekmi Slovenija – Turčija

Ukrajina tekmec tudi lani na SP-ju v Ljubljani

V ponedeljek ob 16.30 Slovenijo v četrtfinalu čaka Ukrajina, s katero se je pomerila že v predtekmovanju. Na uvodni tekmi je bilo 3:1, Ukrajinci so dobili prvi niz. Enako je bilo lani v četrtfinalu SP-ja v Ljubljani.

"Ogromno stvari moramo narediti boljše. Ukrajinci imajo enega izmed najboljših sprejemalcev Olega Plotnickega, tudi korektor Vasilij Tupčij zna odigrati zelo dobro. Morda pa je takšen razplet dvoboja s Turki tudi dober, da bomo šli po tem šoku, po katerem smo se prebudili, v ponedeljek drugače v tekmo," pravi trener Merkurja Maribor.

Pajenk: Želeli smo z glavo skozi zid

"Nikakor Turkom ne smemo dovoliti, da bi bili oni tisti, ki bodo narekovali potek tekme," je pred sobotnim dvobojem poudarjal Alen Pajenk. A se je zgodilo ravno to. "Bilo je mesarsko klanje z obeh strani. Turki so odigrali fantastično tekmo, v prvih dveh nizih nam niso pustili dihati. Vedeli smo, da znajo odigrati dobro, to so pokazali že v 1. krogu proti Francozom, ko so sicer izgubili s 3:0, a zadnja dva niza na razliko. Morali bi igrati mirneje, mi pa smo želeli z glavo skozi zid. Nič nam ni uspevalo, na čelu z začetnimi udarci. Nato smo se malo sprostili in začeli igrati, kot znamo, drugega nam ni več preostalo. Hvala Bogu smo na koncu zmagali," je 37-letni Mariborčan za TV Slovenija razlagal po razburljivi tekmi. Selektor Turčije Alberto Giuliani je bil v pretekli sezoni njegov trener pri Olympiacosu.

Slovenski odbojkarji dan pred četrtfinalom uživali na masaži
Izjave Pajenka, Možiča in Kozamernika po zmagi nad Turčijo

Kozamernik: Vedno je treba vložiti veliko energije in čustev

Jan Kozamernik je dveinpolurno igro živcev komentiral podobno: "Pričakoval sem težko tekmo. Že od začetka smo videli, kako so motivirani in kaj tudi njim pomeni ta tekma. V dvoboj so vstopili odločno in šli na nož. Nisem pa niti za trenutek podvomil o nas in o tem, česa smo sposobni. Verjel sem, da bomo to prikazali. Stopili smo skupaj in se odzvali tako, kot smo si želeli. Potem ko na začetku ni bilo čutiti prave energije, smo v nadaljevanju vložili veliko energije in čustev. Ko smo po drugem nizu sedeli na klopi, smo si rekli, da smo celotno poletje delali za to in smo pripravljeni na to tekmo. Verjeli smo, da lahko osvojimo niz za nizom in počasi odščipnemo zmago Turkom. To je dobra lekcija za naprej, vemo pa, da s takšnimi predstavami ne bomo prišli daleč. Uspe nam lahko le z energijo in čustvi iz zadnjih treh nizov, pokazati pa moramo še kakšno tehnično in taktično stvar več."

Slovenski odbojkarji si proti Ukrajini ne želijo še enega trilerja

Kapetan Tine Urnaut je sklenil: "Ukvarjati se moramo s tehničnimi stvarmi na naši strani igrišča, preostalo ni pomembno. Če mi oddelamo svoje stvari dobro, lahko premagamo vsakogar."

Velika vrnitev slovenskih odbojkarjev proti žilavim Turkom

Četrtfinale

Ponedeljek ob 16.30 (Varna):
SLOVENIJA − UKRAJINA (C)

Ob 20.00:
FRANCIJA − ROMUNIJA (D)

Torek (Bari):
ITALIJA − NIZOZEMSKA (A)

POLJSKA − SRBIJA (B)

Prenos vseh tekem bo na TV SLO 2 in MMC-ju.


Polfinale

Četrtek (Rim):
ZMAGOVALEC A − ZMAGOVALEC D

ZMAGOVALEC B − ZMAGOVALEC C

Finale in tekma za tretje mesto bosta v soboto.

Dramatična končnica tekme Slovenija – Turčija v osmini finala