Jani Kovačič je bil ob vseh slovenskih uspehih nepogrešljiv del reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Jani Kovačič je bil ob vseh slovenskih uspehih nepogrešljiv del reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com

"Manj kot polfinale bo razočaranje za nas. Sodimo v ožji krog favoritov za medalje, a se zavedamo, da moramo že na vsaki tekmi v predtekmovalni skupini, ki zagotovo ni lahka, dati svoj maksimum. Smo pod pritiskom, a ne prvič. Do zdaj smo vedno najbolje delovali, ko je bilo to najbolj potrebno. Zadnje stopničke sicer še nismo preskočili, upamo, da jo bomo letos. Čeprav letos mogoče nekoliko manj govorimo pred kamerami, kot smo to v prejšnjih letih, pa se tudi med seboj pogovarjamo o zlati kolajni," je novinarjem povedal prosti igralec Jani Kovačič.

Pilijo še zadnje malenkosti
Pred odhodom na evropsko prvenstvo, kjer bo Slovenija prvo tekmo (proti Ukrajini) odigrala v sredo (30. avgusta; prenos na TV SLO 2), igralci v Ljubljani opravljajo še zadnje treninge, preden bodo v nedeljo odpotovali v Bolgarijo. "V zadnjem tednu pilimo še zadnje podrobnosti, servise, da bodo bolj konstantni, obrambo in zaščito, da bo naš sistem blok-obramba deloval, kot smo ga vajeni. Hkrati pa še skrbimo za telesno pripravljenost, da bomo zdržali do konca zelo dolgega tekmovanja. Vseeno pa menim, da smo glavno že naredili in dobro pripravljeni čakamo na odhod," meni bloker Jan Kozamernik.

Jan Kozamernik: odličen bloker z veliko izkušnjami z največjih tekmovanj.
Jan Kozamernik: odličen bloker z veliko izkušnjami z največjih tekmovanj.

Proti Poljski odigrali naj tekmo poletja
Dobro formo je pokazal tudi pripravljalni turnir (Wagnerjev memorial) v Krakovu konec prejšnjega tedna, na katerem so po zmagah nad Poljsko in Italijo ter porazu proti Franciji osvojili drugo mesto. "Na Poljskem smo se merili s tremi najboljšimi reprezentancami in največjimi favoriti evropskega prvenstva. Dokazali smo si, da z njimi lahko uspešno igramo in jih tudi premagamo. Po mojem mnenju smo proti Poljski odigrali najboljšo tekmo tega poletja, kar nam daje samozavest. Verjamemo, da smo konkurenčni, s takim prepričanjem bomo tudi odpotovali v Varno," je dejal Gregor Ropret, ki bo ob odsotnosti Dejana Vinčiča nosi še večje breme pri organizaciji slovenske igre.

Ropret pričakuje, da se bo pet ekip borilo za zlato na evropskem prvenstvu
Prizor z današnjega treninga v Črnučah. Foto: OZS
Prizor z današnjega treninga v Črnučah. Foto: OZS

Od Lige narodov še napredovali
Ropret je prepričan, da je Slovenija od Lige narodov, v kateri je zasedla sedmo mesto, naredila korak naprej, privadila se je igrati tudi brez korektorja Tončka Šterna. "Mislim, da nam nova postavitev, v kateri sta Rok Možič in Klemen Čebulj zamenjala mesti, bolj ustreza. Zagotovo smo temu, kar smo kazali v Ligi narodov, dodali še kakšen odstotek in da smo zdaj še bolj nevarni za najvišja mesta, ki so seveda naš cilj."

Slovenija bo v Varni igrala v skupini z Ukrajino, Finsko, Hrvaško, Španijo in Bolgarijo. Kot menijo igralci, skupina še zdaleč ni lahka, a se ne izogibajo temu, da so skupaj z gostitelji njeni prvi favoriti.

Ni prostora za napake
"Biti favorit generalno ni lahek položaj, saj se ustvarja mnenje, da so zmage samoumevne. Dejansko pa to ni tako. Posebno Ukrajinci, Bolgari, Hrvati so dovolj kakovostne ekipe, da te lahko presenetijo. Če ti popustiš za milimeter, so tukaj, da te opomnijo, da ni prostora za napake. V Ligi narodov so nas Bolgari že presenetili, lani na svetovnem prvenstvu smo videli, kako dobro igrajo Ukrajinci. Na vsaki tekmi bomo morali biti zbrani, je pa jasno, da so naši cilji najvišji. Naš prvi cilj bo uvrstitev na zaključni turnir v Rim, a če ne bomo zbrani, tega turnirja niti ne bomo videli," je v napovedih previden Kozamernik.

Slovenski odbojkarji so med glavnimi favoriti EP_ja, a ne čutijo pritiska
Katere poti vodijo v Rim?

Slovenija bo nastopala v skupini B v Varni. Tekme bodo potekale v tamkajšnji dvorani kulture in športa, ki sprejme 4600 navijačev. Prvič se bo v sredo, 30. avgusta, Slovenija ob 16.30 pomerila z Ukrajino. Sledile bodo še tekme s Finsko, Španijo, Hrvaško in gostiteljico Bolgarijo. V končnico se bodo uvrstile štiri najboljše reprezentance.

Slovensko skupino B tam čakajo navzkrižni dvoboji s skupino D, v kateri so Francija, Grčija, Izrael, Portugalska, Romunija in Turčija. Tekme osmine finala (8. ali 9. september), ki bodo prva stopnica končnice, in četrtfinala (11. september) bo prav tako gostila Varna, medtem ko bodo preostali odločilni boji za najvišja mesta 14. in 16. septembra potekali v Rimu.

Slovensko reprezentanco sestavljajo sprejemalci Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern in Rok Bračko, podajalca Gregor Ropret in Uroš Planinšič, srednji blokerji Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar in Danijel Koncilja, prosta igralca Jani Kovačič in Urban Toman ter korektor Nik Mujanović.