Jan Kozamernik in Klemen Čebulj Foto: Val 202
Jan Kozamernik in Klemen Čebulj Foto: Val 202

Pojasnila sta, kako se razvija spremljanje biometričnih podatkov športnikov. Kaj vse posamezniki in strokovno vodstvo spremljajo in nadzorujejo.

"Starejši ko smo, bolj se osredinjamo na to, da je telo tisto, ki nam daje kruh. V zadnjih letih smo se osredinili na to. V letošnjem poletju je pristop na najbolj profesionalni ravni doslej, in upam, da bo to pripomoglo tudi k rezultatom. S Klemnom nosiva posebno zapestnico, ki meri celotno biometrično sliko telesa. Jaz sem se odločil za to, predvsem ker mi zapestnica meri kalorije. Imel sem težave pri nadzoru, koliko pojesti, sem zelo sladkosned. Zdaj pa lahko nadziram vnos kalorij. Hkrati pa lahko nadziramo tudi stres," je povedal Kozamernik.

Čebulj je razložil, kako lahko igralec vidi, kakšna je razlika med posamezno tekmo. "Vidiš, kakšna je bila raven stresa na tekmi, vidiš tudi, kakšen je tvoj maksimalni srčni utrip. Najbolj pa se razlika med tekmami vidi po tem, koliko kalorij porabiš. Na tekmi z Bolgarijo sem porabil ogromno kalorij, kar 2200, kar je res veliko za odbojko. Na tekmi s Hrvaško sem, recimo, porabil le 1700 kalorij. Lahko nadzorujemo telo in prilagajamo regeneracijo. Seveda pa so to zgolj podatki, nato so potrebni pravilni koraki, da se naslednji dan zbudiš spočit."

V pogovoru z Anjo Hlača Ferjančič in Boštjanom Reberšakom sta sogovornika pohvalila mednarodno sestavo strokovnega vodstva reprezentance. Sestavljeno je iz strokovnjakov iz štirih različnih držav.

Kozamernik je povedal: "Vsi, ki so v slovenskem strokovnem vodstvu, si zares želijo biti z nami. Zanje je še težje. Še bolj so oddaljeni od svojih družin, večina ni niti del reprezentance svoje države in zares nikoli se ne pritožujejo. Se pa povezujejo med seboj, in čutiti je pripadnost slovenski odbojkarski reprezentanci, kar je zares nekaj posebnega."

"Ta mednarodna mešanica je zares zmagovalna," je dodal Čebulj. "Večinoma govorimo v angleščini. Videoanalize so v angleščini. Na tekmah pa večkrat Cretu preklopi na italijanščino. Tako da izbira jezik za komunikacijo glede na situacijo in razpoloženje."

Naslednja tekma bo proti nekdanjemu selektorju. Čebulj je razkril, kaj je prinesla sprememba v slovenski reprezentanci. "Če so menjave potrebne, jih je treba narediti. Če komu v življenju kaj ne ustreza, mora to povedati. Sprememba na selektorskem mestu je bila potrebna. S Gheorghejem Cretujem smo dobili zelo pomembno energijo. Predvsem pa nam zdaj nekdo stopi na žulj in nam pove, kar nam gre. Ne ovinkari, je zelo neposreden. Smo vendarle reprezentanca štirinajstih močnih značajev, in če se želiš vsakemu prilagoditi, to ne vodi nikamor. Sami sebi smo največji nasprotniki, in če se tega zavedamo, lahko pridemo še dlje."

Tekma s Turčijo bo v popoldanskem terminu, ki slovenskim reprezentantom bolj ustreza, bodo pa morali igralci pokazati znova vrhunsko predstavo.

"Poznamo jih do podrobnosti. Čaka nas tekma proti našemu nekdanjemu selektorju in najinemu nekdanjemu klubskemu trenerju, motivacije ne bo manjkalo. S Turki smo že stokrat igrali in jih večinoma premagali. Skrivnosti ni, osredinjeni pa moramo biti na svojo igro, in tudi motivacija mora izvirati iz nas samih. Letos je vsaka tekma pomembna tudi zaradi olimpijskih iger. Prepričan sem, da smo sposobni odigrati vrhunsko tekmo in jo seveda tudi dobiti."

Čebulj je dodal: "Nerad prehitevam dogodke. Kar se je dogajalo v preteklosti, je nepomembno. Sposobni so igrati na zelo visoki ravni, čeprav je še niso pokazali na tem prvenstvu, ampak tudi mi smo na zadnjem prvenstvu igrali na začetku slabo, pa smo potem igrali v finalu. Stvari se lahko hitro postavijo na glavo, zato je pomembno, da smo osredinjeni."

Slovenijo čaka prva izločilna tekma letošnjega prvenstva proti Turčiji v soboto ob 16.30.

EP v odbojki: Cretu nam v obraz pove, kar nam gre