Z Američani so se Slovenci do zdaj merili trikrat, dvakrat (na prijateljski tekmi v Ljubljani leta 2019 in v lanski Ligi narodov) so izgubili, v predlanski Ligi narodov pa zmagali. Foto: www.alesfevzer.com
Z Američani so se Slovenci do zdaj merili trikrat, dvakrat (na prijateljski tekmi v Ljubljani leta 2019 in v lanski Ligi narodov) so izgubili, v predlanski Ligi narodov pa zmagali. Foto: www.alesfevzer.com

Ameriška reprezentanca, trikratna olimpijska prvakinja (nazadnje leta 2008 v Pekingu), je polna odličnih igralcev, ki igrajo v bogatih evropskih in azijskih klubih. Na Japonskem, kjer si pri Hirošimi tudi služi kruh, je najbolj razpoložen Aaron Russell, dosti za njim ne zaostaja Torey Defalco, ob Matthewu Andersonu bosta predstavljala največjo nevarnost za slovensko obrambo. Ta bo morala biti pazljiva na servise, ki so eden od glavnih orožij ameriške vrste, pri njem blestita predvsem Russell in Holt Maxwell.

Pritiskati na tekmece, da bodo delali napake
"Pomembno je, da ostanemo močni in osredotočeni, ko bodo Američani servirali, saj gre za izredno agresivno ekipo izza servisne črte. To je prva stvar. Naša potrpežljivost in trenutki, ko bodo tekmeci pod pritiskom, do česar jih moramo pripeljati, bodo prav tako pomembni. Moramo narediti največ, kar je mogoče, da bodo kar najbolj pod pritiskom in da bodo delali napake. Ohraniti moramo mirno kri, biti potrpežljivi v določenih trenutkih, istočasno pa agresivni od prve žoge naprej," razmišlja slovenski selektor Gheorghe Cretu.

Agresivni in potrpežljivi
Klemen Čebulj, ki je vrhunsko odigral tekmo s Finsko, slabše pa naslednji dvoboj z Egiptom (a ga je odlično nadomestil Žiga Štern), se zaveda, koliko lahko prinese zmaga. "Morali bomo biti agresivni, po drugi strani pa potrpežljivi v težkih položajih. Pričakujemo dobro tekmo, na kateri nam zmaga veliko prinese. Mislim, da smo pripravljeni na take tekme, smo samozavestni in gremo po zmago." Prosti igralec Jani Kovačič opozarja, da bodo Američani zelo motivirani: "Vemo, kako so motivirani, ko gre za olimpijske igre. Ne samo v odbojki, ampak v vseh športih. A menim, da imamo tudi mi dovolj znanja, da se jim zoperstavimo."


Kvalifikacije za OI 2024, skupina B, Tokio, petek ob 9.00:
SLOVENIJA – ZDA
TURČIJA – FINSKA
TUNIZIJA – EGIPT
JAPONSKA – SRBIJA

Sobota ob 12.25:
SLOVENIJA – JAPONSKA

Nedelja ob 9.00:
SLOVENIJA – SRBIJA

Vrstni red: Slovenija in ZDA po 12, Srbija in Japonska 9, Turčija 3 ...

Na olimpijske igre se uvrstita najboljši dve reprezentanci.