Boštjan Cesar, Samir Handanović in Jasmin Kurtić po tretjem zadetku niso mogli verjeti, kaj se je zgodilo. Foto: Reuters
Boštjan Cesar, Samir Handanović in Jasmin Kurtić po tretjem zadetku niso mogli verjeti, kaj se je zgodilo. Foto: Reuters
Slovenci sklonjenih glav zapustili Basel
Grenak poraz v Baslu po vodstvu z 2:0
Analiza drugega polčasa tekme Švica - Slovenija
Zadetka Švice za izenačenje na 2:2
Gol Drmića za zmago Švice na St. Jakob Parku
Zadetek Cesarja za 0:2 v Baslu
Analiza prvega polčasa tekme Švica - Slovenija
Zadetek Novakovića za vodstvo Slovenije v Baslu

St. Jakob Park, ki je bil leta 2001 tako srečno prizorišče za Slovenijo (Sebastjan Cimirotič je zadel za zmago z 0:1), bo od današnjega večera v spominu slovenskih navijačev zapisan tam nekje ob Charleroiju, kjer je "zlata generacija" na Euru 2000 zapravila vodstvo s 3:0 proti ZR Jugoslaviji za končnih 3:3.

Prvi polčas v Baslu ni napovedoval pravega viharja v drugem. Priložnosti je bilo malo. V prve pol ure so gostitelji vendarle nekajkrat nevarno zapretili, še najbolj Timm Klose. Branilec Wolfsburga je v 11. minuti z glavo streljal za malenkost mimo vrat, v 23. minuti pa je njegov poskus z nekaj metrov sijajno ustavil Samir Handanović - z nogo. Podal je Xherdan Shaqiri.

Iličić-Novaković za 1:0
Slovenci, ki so razmeroma dobro ustavljali švicarske nalete, so se s povečano agresivnostjo prebudili ob koncu prvega dela. Najprej je v 43. minuti po prostem strelu Valterja Birse z glavo z 10 metrov streljal Boštjan Cesar, a mu je veselje z izvrstno reakcijo preprečil Yann Sommer. Dve minuti pozneje pa zadetek za vodstvo gostov! Josip Iličić se je na levi strani ob stranski črti lepo prebil mimo nonšalantnega Fabiana Schära in podal do Milivoja Novakovića, ki je sprejel žogo na robu kazenskega prostora, napravil nekaj korakov in jo hladnokrvno poslal čez Sommerja v mrežo. Gol je Slovenija dosegla v idealnem trenutku.

Birsa-Cesar za 2:0
Vrsta Srečka Katanca je drugi polčas začela, kjer je prvega končala. V 48. minuti je namreč Birsa podal iz kota, z glavo pa je Cesar povišal na 0:2, čeprav je imel na hrbtu Kloseja, ki ga je poskušal spraviti na tla! Naveza iz Chieva je udarila drugič na tekmi, tokrat uspešno. Kmalu zatem so Slovenci dobili izjemno priložnost, da dokončno zabijejo žebelj v krsto Švice. Iličić je sam stekel proti vratom, a je Sommer ob poskusu loba znova sijajno posredoval z roko in preprečil zaostanek z 0:3.
"Nova" si je izpahnil ključnico
V nadaljevanju so slovenski nogometaši brez večjih težav nevtralizirali Švicarje, ki so postali zelo živčni, gledalci pa so jim nekajkrat tudi začeli žvižgati. V 58. minuti je na tleh zaradi poškodbe desnega ramena obležal Novaković. Poškodba ni nedolžna, "Nova" si je izpahnil ključnico in je moral z zelenice. Počival bo vsaj šest tednov. Zamenjal ga je Nejc Pečnik.
Slovenijo pokopale napake in švicarska rezervista
Domači selektor Vladimir Petković je imel, kot se je izkazalo pozneje, srečno roko pri menjavah, saj so Švicarji ob koncu tekme oživeli. V 80. minuti je po prestreženi podaji Branka Ilića sledil mat v treh potezah, na 1:2 je znižal Josip Drmić, to pa je Švicarjem dalo krila. Slovenci so bili vse bolj stisnjeni v kazenski prostor. Štiri minute pozneje je po lepi akciji po desni strani izenačil Valentin Stocker. Takoj zatem je imel na drugi strani lepo priložnost Jasmin Kurtić, toda njegov diagonalni strel po tleh iz sredine kazenskega prostora je končal malo mimo vrat.
Na koncu je sledil petminutni sodnikov podaljšek, v katerem se je gostom pripetila še ena usodna napaka. V 94. minuti sta namreč Bojan Jokić in Rene Krhin nesrečno poskušala zgraditi protinapad po sredini igrišča, gostitelji so znova prestregli žogo, rezervist Drmić pa je darilo izkoristil, zadel še enkrat in Švico popeljal na prag neposredne uvrstitve na Euro 2016.
Estonija prihaja v Maribor s točko prednosti
Le 15 minut prej je kazalo, da je temu blizu Slovenija, ki bi morala premagati le še Estonijo, Litvo ter San Marino, da bi že lahko začeli pripravljati kovčke za Francijo. Ob porazu pa je zdaj padla na četrto mesto na lestvici skupine E, saj je Estonija z zadetkom starega znanca Slovenije Konstantina Vasiljeva z 1:0 premagala Litvo in ima točko več. V torek prihaja reprezentanca z Baltika v Ljudski vrt, takrat popravnih izpitov ne bo več. Anglija je po zmagi v San Marinu z 0:6 že med 24 udeleženkami evropskega prvenstva.



Izjavi po tekmi

Srečko Katanec, selektor Slovenije: "To je nogomet. Dogajajo se takšne in drugačne stvari. Čestitke Švici, zadeli so trikrat, mi le dvakrat. Imeli smo še priložnosti, a nam ni uspelo doseči zadetka. Za prvih 75, 80 minut nimam fantom česa očitati. Lahko jim le čestitam v vsakem pogledu. Očitno se zelo počasi učimo. Ne zavedamo se, ali je prva ali 90. minuta in da je treba včasih žogo poslati na tribune. Fantom sem svoje povedal, treba je dvigniti glave, že v torek nas čaka nova tekma. Jokati za nazaj je brezpredmetno. Čaka nas nov težak dvoboj z Estonijo. Seveda je to šok, ampak moramo se pobrati."

Vladimir Petković, selektor Švice: "Zmagali smo tudi z malo sreče, a na koncu koncev zasluženo. Ni bilo preprosto. Ni bilo lahko spremeniti odnosa do igre po zaostanku z dvema goloma. Namreč ni vsak dan nedelja. No, to je bila težka zmaga in kot sem rekel, z njo smo 80-odstotno že na EP-ju."



Kvalifikacije za Euro 2016

Skupina E
ŠVICA - SLOVENIJA 3:2 (0:1)
25.750; Drmić 80., 94., Stocker 84.; Novaković 45., Cesar 48.
Švica: Sommer, Lichtsteiner , Schär , Klose, Rodriguez, Behrami , Džemaili ( 65./Drmić), G. Xhaka, Mehmedi ( 57./Embolo), Seferović ( 80./Stocker), Shaqiri.
Slovenija: S. Handanović , Struna, Cesar, Ilić ( 90./Samardžić), Jokić, Kurtić, Stevanović, Birsa ( 83./Krhin), Iličić , Kampl , Novaković ( 58./Pečnik ).
Sodnik: Pavel Kralovec (ČEŠ)



ESTONIJA
- LITVA 1:0 (0:0)
Vasiljev 71.

SAN MARINO - ANGLIJA 0:6 (0:2)
Rooney 13./11-m, Brolli 30./ag, Barkley 46., Walcott 68., 78., Kane 77.

San Marino:
Simoncini, Bonini (72./Tosi), Brolli, Simoncini (81./Ales. Della Valle), Palazzi, Berardi, Hirsch, Battistini, Chiaruzzi, Vitaioli, Selva (75./Rinaldi).

Anglija: Hart, Clyne, Stones, Jagielka, Shaw, Milner (58./Delph), Shelvey, Oxlade-Chamberlain (67./Walcott), Barkley, Vardy, Rooney (58./Kane).

Sodnik: Leontios Trattou (Ciper)

Lestvica:
ANGLIJA *          7  7 0 0 24:3 21
ŠVICA              7  5 0 2 16:6 15
ESTONIJA           7  3 1 3  4:5 10
SLOVENIJA          7  3 0 4 14:10 9
LITVA              7  2 0 5  4:14 6
SAN MARINO         7  0 1 6  0:25 1
* - že na evropskem prvenstvu

Slovenci sklonjenih glav zapustili Basel
Grenak poraz v Baslu po vodstvu z 2:0
Analiza drugega polčasa tekme Švica - Slovenija
Zadetka Švice za izenačenje na 2:2
Gol Drmića za zmago Švice na St. Jakob Parku
Zadetek Cesarja za 0:2 v Baslu
Analiza prvega polčasa tekme Švica - Slovenija
Zadetek Novakovića za vodstvo Slovenije v Baslu