Mile Aćimović je mlado slovensko izbrano vrsto prevzel lani jeseni po slovesu kontroverznega Primoža Glihe, na prvih dveh tekmah (Nemčija, Rusija) je dokazal, da je vreden zaupanja, zdaj pa ga čaka zelo težek preizkus, domače evropsko prvenstvo in zahtevni tekmeci v predtekmovanju: Španija (24. marec), Češka (27. marec) in Italija (30. marec). Foto: www.alesfevzer.com
Mile Aćimović je mlado slovensko izbrano vrsto prevzel lani jeseni po slovesu kontroverznega Primoža Glihe, na prvih dveh tekmah (Nemčija, Rusija) je dokazal, da je vreden zaupanja, zdaj pa ga čaka zelo težek preizkus, domače evropsko prvenstvo in zahtevni tekmeci v predtekmovanju: Španija (24. marec), Češka (27. marec) in Italija (30. marec). Foto: www.alesfevzer.com
Aćimović: Fantje komaj čakajo, da se prvenstvo začne

V sredo se bo začelo 23. evropsko prvenstvo v nogometu za igralce do 21 let. Prvenstvo bosta gostili Slovenija in Madžarska. Gre za največji nogometni dogodek, ki ga lahko gosti Slovenija. Mladi upi bodo igrali v predtekmovalni skupini B, tekmeci bodo Španija, Češka in Italija. V četrtfinale bosta v vsaki od štirih skupin napredovali po dve reprezentanci. S selektorjem Slovenije Miletom Aćimovićem smo se pogovarjali o tem, kako težko je bilo sestaviti spisek reprezentantov, kako se bo lotil zahtevnih tekmecev, zakaj je novembra (na prijateljskih tekmah z Nemčijo in Rusijo) občutil pravo energijo in kako komentira Zahovičeve opazke, da nima hrbtenice.

Prenosi na TV SLO 2 in MMC-ju

Televizija Slovenija bo v prvem delu prvenstva prenašala devet tekem.

Sorodna novica Ačimović s 15 igralci Prve lige po četrtfinale domačega EP-ja

Prejšnji teden ste nogometne legende v Petrinji odigrali dobrodelno tekmo s Hrvaško. Po vašem vrhunskem zadetku je Slovenija zmagala z 1:2. Je še vedno zelo dober občutek, da zmagujete in dosegate zadetke?
Seveda, sploh če premagaš velesilo, kot je Hrvaška, reprezentanco z igralci, ki jih dobro poznaš in se zavedaš, v kakšnih velikih klubih so igrali. Potem je občutek še toliko boljši. Se pa zaradi tega gola ne morem prodati (smeh).

Jeseni ste postali selektor slovenske mlade reprezentance. Kaj vse je to prineslo s seboj?
Ogromno dela je, sploh zaradi evropskega prvenstva. Že na začetku januarja sem na Pohorju v hotelu uredil vse potrebno za fitnes, regeneracijo. Hočem, da vse naredimo na vrhunski ravni. Spremljati je treba fante, veliko imajo vzponov in padcev. Zaradi tega si kdaj boljše, kdaj slabše volje. Izbrati je treba 23 fantov, to ni lahka izbira. Tudi če bi jih vpoklical 45, bi jih bilo na koncu 34 užaljenih, ker niso začeli tekme. S tem je treba živeti. Zelo stresno je bilo, koga uvrstiti na spisek in koga ne.

Težko se je bilo korektno odločiti. Imaš 17-letnika, ki zadnje tri tedne "raztura" in zabija v Avstriji, imaš prvega strelca in podajalca reprezentance U-21 in fanta z največ nastopi in Jana Mlakarja, ki je najbolj izkušen.

Mile Aćimović

Po dveh jesenskih prijateljskih tekmah ste se bolj kot ne že odločili, da bodo v napadu Žan Medved, Žan Celar, Nik Prelec in Aljoša Matko, pri petem napadalcu pa ste imeli veliko dilem. Odmevala je predvsem odločitev, da niste izbrala Jana Mlakarja.
Vem, da zdaj vsi govorijo o tem, ne pa denimo o tem, zakaj se nisem odločil za Benjamina Šeška. Težko se je bilo korektno odločiti. Imaš 17-letnika, ki zadnje tri tedne "raztura" in zabija v Avstriji (kot posojeni igralec Salzburga je Benjamin Šeško 7. marca za FC Liefering zabil dva gola v 2. avstrijski ligi ob zmagi nad Hornom s 6:2; op. a.), imaš prvega strelca in podajalca reprezentance U-21 in fanta z največ nastopi (Daria Kolobarića) in Jana Mlakarja, ki je najbolj izkušen in spet prihaja v vrhunsko formo. Težko je bilo izbrati.

Ste zaradi tega slabo spali?
Seveda. Če ne vzameš igralca z izkušnjami, kot jih ima Jan Mlakar, ali pa 17-letnika, ki bi mu poziv še bolj zvišal motivacijo, se slabo počutiš. Poljski selektor Paulo Sousa je v člansko reprezentanco pred dnevi vzel 17 let starega igralca iz domače lige (Kacper Kozłowski). Da igra z Lewandowskim in se uči. Neprecenljiva izkušnja zanj. Če se vrnem k svojemu izboru: verjetno bi bilo drugače, če bi se na prvenstvo uvrstili skozi kvalifikacije, tako kot smo se mi leta 1999 prebili na evropsko prvenstvo. Spomnite se, da je Katanec takrat, če se ne motim, dodal samo enega igralca k tistim, ki smo si v letu in pol prislužili evropsko prvenstvo. Seveda bi kot selektor rad doživel, da pridemo skozi kvalifikacije, potem imaš res le sladke težave.

Po objavi spiska reprezentantov za domače evropsko prvenstev je bilo veliko polemik. Kritiki očitajo Aćimoviću, da je moral po navodilih izpustiti napadalca Maribora in vodjo generacije U-21 Jana Mlakarja, ker je lani odigral glavno vlogo pri uporu proti prejšnjemu selektorju Primožu Glihi. Foto: BoBo
Po objavi spiska reprezentantov za domače evropsko prvenstev je bilo veliko polemik. Kritiki očitajo Aćimoviću, da je moral po navodilih izpustiti napadalca Maribora in vodjo generacije U-21 Jana Mlakarja, ker je lani odigral glavno vlogo pri uporu proti prejšnjemu selektorju Primožu Glihi. Foto: BoBo

Kaj si ta hip kot selektor najbolj želite pred EP-jem?
Da izkoristimo to darilo. Predvsem Aleksandru Čeferinu gredo zasluge, da nam je Uefa dodelila to prvenstvo. Nimamo še zmage na EP-jih. 12 porazov in 3 remije. Torej, še eno psihološko oviro moramo premagati in začeti zmagovati, kar seveda ne bo lahko. Že na začetku igramo s svetovnimi prvaki in velikimi favoriti Španci. 15 igralcev je iz slovenske lige. Zaradi njih in zaradi slovenske lige si močno želim, da naredimo lep rezultat. Rad bi, da otroci prepoznajo idole v fantih, ki bodo na igrišču, in da se čim več mladih odloči za nogomet.

Slovenija bo igrala v zelo močni predtekmovalni skupini s Španijo, Češko in Italijo. Kako se zoperstaviti Španiji?
Podobna tekma je bila že z Nemčijo. Španija je v tem rangu, Češka pa tam, kjer je Rusija, s katero smo remizirali novembra. Naš način igre, ki smo ga imeli v tistih petih dneh, kako smo se postavili na igrišču, taktične zamisli, ki so jih fantje fantastično izpolnili ... Agresivno, kompaktno, v vsakem trenutku so vedeli, kaj želijo. Da ne gre nihče iz tega sistema. V tisti formaciji ne sme biti nobenega individualnega izleta iz sistema, saj Španci komaj čakajo, da se naredi kakšna luknja. Ključno pa bo zame tisto, kar se bo dogajalo po odvzeti žogi. Vajeni so, da žogo držijo na polovici nasprotnika in da centralna branilca stojita zelo visoko. Tako so vsaj odigrali zadnjih šest tekem. Morami biti dovolj samozavestni, da bomo zadržali žogo, da bomo krenili proti golu in ga zabili, ker samo tako lahko prisiliš njihove veziste in napadalce k razmišljanju, da bodo branili svoj gol.

Ne sme biti fokus le na odvzeti žogi, potem pa - kar bo, bo. Tu bomo morali biti zelo samozavestni. Pri organizaciji so zelo nevarni, vsi se spuščajo v preigravanje. Tu vidim našo priložnost. Predvidevanje igre. Pomembna bo taktična analiza. Našim fantom bomo pokazali vse značilnosti njihovih igralcev, imeli bodo vse mogoče informacije.

Aćimović o taktiki za Španijo

Igrajo po sistemu 4-3-3. Kaj bo ključno?
Takoj izvajajo pritisk na nasprotnikovega štoperja z enim veznim in enim napadalcem. Zelo uigrana ekipa so, veliko tvegajo. Moraš biti samozavesten, vedeti, kam bo šla z žogo. Je pa zelo težko, ker izvajajo pritisk. Vem, da bo treba gledati proti njihovemu golu. Ne sme biti fokus le na odvzeti žogi, potem pa ‒ kar bo, bo. Tu bomo morali biti zelo samozavestni. Pri organizaciji so zelo nevarni, vsi se spuščajo v preigravanje. Tu vidim našo priložnost. Predvidevanje igre. Pomembna bo taktična analiza. Našim fantom bomo pokazali vse značilnosti njihovih igralcev, imeli bodo vse mogoče informacije. Pomembne bodo tudi prekinitve, čeprav Španci tu niso tako superiorni kot Čehi, ki so močni, agresivni in visoki. Popolnoma drugačna reprezentanca kot Španija, veliko dajo na agresivnosti. Borbeni so in nepopustljivi do konca.

Ob Španiji je v skupini še Italija, ki si s Španijo deli rekord po številu naslovov na EP-jih do 21 let (5). Kaj ste ugotovili po analizi azzurrov?
To bo naša tretja tekma. Veliko informacij imamo sicer že iz kvalifikacij, sveže analize pa bomo seveda naredili po njihovih prvih dveh tekmah EP-ja, ko bomo videli, kdo bodo v prvi enajsterici, kdo je nevaren ...

Aćimović je po koncu kariere vse sile usmeril v to, da pridobi čim več trenerske izobrazbe, seveda ne skriva, da bi rad nekoč postal tudi trener večje ekipe. Foto: BoBo
Aćimović je po koncu kariere vse sile usmeril v to, da pridobi čim več trenerske izobrazbe, seveda ne skriva, da bi rad nekoč postal tudi trener večje ekipe. Foto: BoBo

Po prijateljskih tekmah z Nemčijo in Rusijo ste pohvalili značaj ekipe in odnos do dresa. Kaj ste videli v očeh fantov, morda tisto bojevitost, ki ste jo kazali tudi Katančevi bojevniki?
Vedel sem, da je treba k evropskim podprvakom na njihov teren in tam pokazati pogum in zrelost! To nam je uspelo, še v 89. minuti tekme z Nemčijo smo imeli 11-metrovko za zmago, ki sicer ne igra nobene vloge, ker je šlo za prijateljsko tekmo. Izzivali so jih, da so se morali bati, da ne bodo poraženi. In ko so prišli po tekmi v garderobo, sem pri fantih opazil, da ni pravega zadovoljstva. Kar nervozni so bili, ker niso zmagali. To je fascinantno. Podobno je bilo z Rusijo, povedli smo prvič, pa drugič. Bili smo precej bližje zmagi kot Rusi. In potem vidiš njihov značaj, na takšnih tekmah se to najbolj pokažem, na takšnih tekmah tudi črpaš vse pomembne informacije.

Izzivali so Nemce, da so se morali bati, da ne bodo poraženi. In ko so prišli po tekmi v garderobo, sem pri fantih opazil, da ni pravega zadovoljstva. Kar nervozni so bili, ker niso zmagali. To je fascinantno.

Aćimović o pravem odnosu po tekmi z Nemci

In vi ste očitno tam videli marsikaj ...
Kot selektorju sta mi dali ti tekmi ogromno. Jaz sem imel takrat spisek v veliki meri že narejen. Vem, kaj lahko pričakujem od svojih fantov. Nisem selektor, ki bi iskal nekaj, kar mislim, da igralec ne more dati. Vem, koliko lahko posameznik da, in to bom iskal. Super, če bo kdo presegel sebe, imel svoj dan in dosegel hat-trick, vem pa, česa so sposobni v smislu taktične učenosti in borbenosti. Spoznal sem jih v hotelu, videl njihovo obnašanje. To, kar so pokazali v tistih novembrskih dneh v hotelu, je za oceno 10. Sem pa vseeno še videl stvari, ki jih je treba popraviti, da bomo še za kakšen odstotek boljši.

Vam je žal, da ni bilo priložnosti za še več uigravanja?
Seveda, v tej zgodbi mi je najbolj žal, da nismo odigrali še ene ali dveh prijateljskih tekem. Težko bo, v ponedeljek zvečer dobim fante na kup, v torek pa je uradni trening pred tekmo. V uri in pol na igrišču bi bilo noro, če bi poskušal ne vem kaj. Adama Gnezdo Čerina, ki je bil novembra z A-reprezentanco, in Dejana Petrovića, ki je takrat zbolel, sploh še nisem spoznal. Zaradi korone se nisem mogel skoraj nikamor premakniti. V ponedeljek ju bom prvič videl na igrišču, vemo pa, koliko sta pomembna za našo ekipo.

Ko se je slovenska nogometna reprezentanca z Aćimovićem v vlogi džokerja s klopi prebila na EP 2000 in SP 2002, se je znala kosati z ekipami, ki so kotirale višje. Takšno predrznost, predvsem pa izjemno borbenost, bodo na domačem EP-ju potrebovali tudi mladi Slovenci. Foto: BoBo
Ko se je slovenska nogometna reprezentanca z Aćimovićem v vlogi džokerja s klopi prebila na EP 2000 in SP 2002, se je znala kosati z ekipami, ki so kotirale višje. Takšno predrznost, predvsem pa izjemno borbenost, bodo na domačem EP-ju potrebovali tudi mladi Slovenci. Foto: BoBo

V sredo bo res pomemben dan za slovenski nogomet. Mladi upi bodo igrali uvodno tekmo EP-ja s Španci, člani zvečer prvo tekmo kvalifikacij za SP s Hrvaško. Katero tekmo bi si vi ogledali, če bi bili navijač, na izbiro pa imate le eno možnost?
Našo (smeh). Obe tekmi sta seveda pomembni in res upam, da bodo ljubitelji nogometa zvečer zadovoljni.

Zadnja štiri leta ste se veliko šolali in kot trener poskušali pridobiti čim več znanja. Kdo vam je največ dal?
Veliko sem potoval, bil na raznih seminarjih, analiziral tekme, se trudil, da sem bil blizu modernemu nogometu, pobiral mišljenja vrhunskih strokovnjakov. Gledal sem Arsenal, spremljal takrat še Wengerja, pa Simeoneja in tudi Guardiolo, ta atomski nogomet, ki ga vsi obožujemo, bil pri Nenadu Bjelici, ko je treniral Lech Poznan. Čeprav sem bil igralec, se nikoli ne naučiš dovolj, vedno je treba spremljati razvoj.

23. mladinsko evropsko prvenstvo se bo začelo v sredo, 24. marca. Slovenija se bo v uvodni tekmi v Mariboru (18.00) pomerila s Španijo. V skupinskem delu Slovence nato čakata še tekmi s Češko (v soboto, 27. marca, v Celju ob 18.00) in Italijo (v torek, 30. marca, v Mariboru ob 21.00). Prenosi bodo na TV SLO 2. Na prvenstvu prvič sodeluje 16 reprezentanc, ki so razvrščene v štiri skupine. V četrtfinale se uvrstita najboljši dve ekipi iz vsake skupine. Zaključni boji bodo med 31. majem in 6. junijem. Dve tekmi četrtfinala (Maribor, Ljubljana), en polfinale (Maribor) in finale (Ljubljana) bodo odigrani v Sloveniji.

Ampak ‒ igrati tako, kot igrajo ekipe Pepa Guardiole, zahteva superiornost vseh na igrišču, kar pa premore redko katera ekipa.
Ravno to je bilo moje mnenje na enem od seminarjev, kjer gledamo posnetke in razmišljamo o taktičnih zamislih in postavitvi na igrišču. Kako je vse videti enostavno, ko imaš vrhunsko ekipo, vrhunske igralce. Ko daš to v realnost, ko takšnih igralcev nimaš na voljo, je vse to precej bolj komplicirano. Mislim, da se moraš prilagoditi ekipi, ki jo imaš, in rešitve iskati znotraj tega.

Zelo obžalujete, ker mladi slovenski upi domačega prvenstva ne bodo doživeli tako, kot bi ga ob polnih tribunah?
Vseeno ga bodo igralci, ki igrajo v domačih klubih, še vedno občutili precej bolj kot tisti v tujini. Pri nas je to vseeno pomembna tema, novinarji veliko sprašujejo o tem, ne moreš se temu izogniti niti na kavi ali na kosilu. Spomnim se, kako je bilo v časih naših uspehov v članski reprezentanci. Ko sem prišel v Lille, se tam nismo nikoli pogovarjali o slovenski reprezentanci, tisti, ki so ostali doma, pa so še nekaj dni brali časopise in poslušal odzive pri tekmi.

Aljoša Matko, hitri krilni nogometaš, bi bil lahko Aćimovićev adut v napadu. Belokranjec, ki bo naslednji ponedeljek praznoval 21. rojstni dan, je bil lani najboljši mladi slovenski nogometaš v izboru časnika Ekipa SN. Foto: www.alesfevzer.com
Aljoša Matko, hitri krilni nogometaš, bi bil lahko Aćimovićev adut v napadu. Belokranjec, ki bo naslednji ponedeljek praznoval 21. rojstni dan, je bil lani najboljši mladi slovenski nogometaš v izboru časnika Ekipa SN. Foto: www.alesfevzer.com

Boste svojim varovancem omejevali uporabo telefonov, družbenih omrežij?
O tem smo s fanti hitro razčistili. Dovolj so zreli. Moja edina ocena je igrišče. Treningi, tekme. Če bo zaradi določenih stvari nekdo zamujal na trening, slabo videti na treningu, ta enostavno ne bo igral. Če pri teh letih nimaš razčiščeno, kdaj je čas za počitek, kdaj potrebuješ masažo, kaj moraš jesti ... Vse to se pozna na igrišču in takšen igralec bo zaostajal za fanti, ki so normalno trenirali.

Za konec: kako komentirate izjavo Zlatka Zahoviča po vaši objavi spiska reprezentantov, da vas ima sicer rad, ampak da nimate hrbtenice in da delate po nareku?
Ne bi o tem. Lahko kakšno rečemo po evropskem prvenstvu, zdaj je fokus na Španiji. Rad bi, da se slovenski mladinski nogomet premakne naprej, da fantje naredijo kariero. Izstrelijo se lahko nekam, o čemer so le sanjali. Izložba je prava, gledanost bo visoka, to je vendarle evropsko prvenstvo.

Bašelj in Jerič o nogometnem prazniku v Sloveniji - EP-ju do 21 let