V Grčiji je slovenski Panathinaikos v 9. krogu prišel še do devete zaporedne zmage, s čimer je izenačil svoj najboljši začetek domačega prvenstva. A proti Arisu so fanatični navijači zelenih na zmagoviti gol čakali vse do 92. minute, ko je udarila slovenska naveza.

Benjamin Verbič, ki je prvič na tekmi pristopil k prostemu udarcu, je predtem nekaj prišepnil Andražu Šporarju, ki se je postavil na drugo vratnico. 28-letnik iz Vojnika je poslal kirurško natančen predložek, ki ga je njegov vrstnik iz Ljubljane z glavo spremenil v zmago z 1:0. Prva podaja sezone za Verbiča in tretji prvenstveni gol za Šporarja, ki je po dveh tekmah odsotnosti vstopil v igro v 63. minuti. Kot Verbič je celotno tekmo odigral tudi tretji slovenski reprezentant Adam Gnezda Čerin.

Verbič s predložkom, Šporar pa z glavo za zmago

Dramatičen gol za izbruh veselja na polnem stadionu Apostolos Nikolaidis, kjer domuje Panathinaikos. Zeleni iz Aten so s popolnim izkupičkom seveda trdno na vrhu grške Superlige, kjer imajo 7 točk naskoka pred presenetljivim Volosom.

Kurtič z golom in podajo za točko PAOK-a

V nedeljo zvečer je v Grčiji bil natančen tudi trenutno najbolj izkušeni slovenski reprezentant. Jasmin Kurtić je na tekmi PAOK – Asteras ob zaostanku z 0:2 prevzel vajeti in v zadnjih minutah zrežiral izenačenje. V 81. minuti je bil 33-letnik iz Kanižarice najprej natančne z bele točke, v izdihljajih tekme – uradno v 97. minuti – pa je po podaji iz kota z glavo podaljšal žogo za izenačujoči gol Nelsona Oliveire. Tretji gol in prva podaja sezone za prvega igralca Solunčanov, ki so v Superligi na 5. mestu z 11 točkami zaostanka za Panathinaikosom.

Podaja Kurtića za izenačenje PAOK-a v zadnjih sekundah

Vombergar ob koncu sezone junak San Lorenza

Skok v drugo nogometno obsedeno državo, kjer igra nekdanji veliki ljubljenec navijačev Olimpije. Andres Vombergar ima v Argentini za seboj pester in uspešen teden, s katerim je spomnil selektorja Matjaža Keka, da je resen kandidat za reprezentančni vpoklic. Trije goli na dveh odločilnih tekmah San Lorenza, ki si je z izdatno pomočjo slovensko-argentinskega napadalca priigral nastop v Južnoameriškem pokalu in sklenil argentinsko prvenstvo na še spodobnem 7. mestu.

Med tednom je Vombergar najprej zadel bombo, kot je zdaj njegov vzdevek v argentinskih medijih. Izreden gol v 42. minuti za vodstvo z 2:1 na gostovanju San Lorenza pri Sarmientu Juninu, na koncu pa je Ciclon slavil s 4:2. A za preboj v celinsko tekmovanje je moral eden izmed petih velikih klubov Buenos Airesa v zadnjem, 27. krogu, premagati še Aldosivi. V soboto je Vombergar v 23. minuti najprej povišal na 2:0, v 78. minuti pa pospravil v mrežo še odbitek za končnih 3:0.

Med obema tekmama se je 27-letni Slovenec z obrobja Buenos Airesa mudil še na funkcionarski tekmi predstavnikov evropske in južnoameriške nogometne zveze. Ob tem se je Vombergar pozdravil in pogovoril tako s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom kot predsednikom NZS-ja Radenkom Mijatovićem, potem pa je prisotnemu novinarja TycSporta dejal: "S ponosom bi spet oblekel dres Slovenije."

V vsega treh mesecih je "La Bomba" osvojil srca navijačev kluba, za katerega strastno vse življenje navija tudi papež Frančišek (in Viggo Mortensen). Že ob debiju je v zadnji minuti Vombergar prinesel zmago nad Argentinos Juniors, zatem je postal veliki junak zagrizenega derbija proti Racingu, zdaj ob koncu sezone v Argentini pa prispeval ključne gole za Copo Sudamericano.

Statistika Andresa Vombergarja za San Lorenzo:

  • 17 tekem za 884 minut igre
  • 8-krat v začetni postavi
  • 15 strelov (9 v okvir vrat)
  • 6 golov
  • 1 podaja

Gola Vombergarja v zadnjem krogu argentinskega prvenstva 2022

Natančen prosti strel Balkovca proti turškemu velikanu

V Turčiji je vidno vlogo na tekmi Galatasaray – Alanyaspor odigral levi bočni branilec Slovenije Jure Balkovec. Carigrajski velikan je vodil že z 2:0, a so gostje ob številčni premoči na koncu iztržili 2:2. V 68. minuti je pot proti veliki točki tlakoval ravno Balkovec, ki je mojstrsko izvedel prosti strel, rahlo z desne strani je žogo s svojo levico zavrtel, da je obšla živi zid in ob vratnici pristala v mreži Galatasaraya. Drugi gol sezone za 28-letnika iz Blatnika pri Črnomlju, ki je že vso sezono med najboljšimi igralci Alanyasporja, ki zaseda 10. mesto v turški Süperlig.

Črnigoj pretekel celo igrišče in zadel za točko Venezie

V italijanski drugi ligi se je z zadetkom izkazal standardni Kekov reprezentant Domen Črnigoj. 26-letnik iz Škofij je s prvim golom sezone poskrbel za točko njegove Venezie na gostovanju pri Brescii (1:1). V 87. minuti je prejel žogo globoko na svoji polovici, pretekel skoraj celo igrišče in nato z roba kazenskega prostora z diagonalnim strelom matiral nasprotnega vratarja. Izjemna samostojna akcija za pomembno točko Benečanov, ki jim po izpadu iz Serie A tudi v Serii B ne gre nič bolje. Po 10 krogih je Venezia komajda 17., a po Črnigojevem golu vsaj izven območja neposrednega izpada v tretjo ligo.

Ligaški prvenec Brekala v dresu Vikinga

Na Norveškem je svoj prvi prvenstveni gol dosegel slovenski reprezentančni branilec David Brekalo, ki redno igra za Viking Stevanger. Na gostovanju pri zadnjeuvrščenem Jervu je bil otrok Brava najvišji v skoku po podaji iz kota v 71. minuti, s strelom z glavo je izenačil na 1:1. Tekma 27. kroga Eliteserien se je sicer končala z 2:2, Brekalov Viking pa v 16-članski ligi tri kroge pred koncem sezone zaseda 10. mesto.

Vučkić se vrača z zadetki za Rijeko

Po zadnji izmed žal številnih poškodb v karieri se je uspešno v formo vrnil občasni reprezentant Haris Vučkić. Za Rijeko je zadel na dveh zaporednih tekmah, a nazadnje so Rečani izgubili pri Slaven Belupu z 1:2. V 49. minuti je 30-letni Ljubljančan z levico izenačil na 1:1, kar je bil njegov tretji gol na sicer devetih odigranih tekmah sezone. Rijeka sicer doživlja obupno sezono, saj je v HNL-ju predzadnja, deveta!

Avstrija: dva gola Prelca in še zadetek Roglja

Za konec pregleda igre slovenskih nogometašev na tujem še postanek v Avstriji, kjer je Benjamin Šeško na derbiju med Salzburgom in Sturmom igral zadnje pol ure (0:0). V 13. krogu Bundeslige je blestel drugi slovenski napadalec Nik Prelec. Ob zmagi Tirola pri Hartbergu s kar 5:1 je dosegel dva gola, še enega pa je prispeval drugi Slovenec pri Tirolcih Žan Rogelj, medtem ko je tretji Slovenec v ekipi Sandi Ogrinec podal za drugi Prelčev zadetek v 57. minuti. Zanimivo, da je 21-letni Štajerec zdaj pri petih ligaških golih, četudi je zadeval zgolj na dveh tekmah.

Prvi gol Prelca na tekmi (in preostala gola Slovencev pri Tirolu)