Andraž Šporar je dobil 2 od 6 zračnih dvobojev na tekmi Sporting - Aves, tudi ključnega za vodilni zadetek v 62. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar je dobil 2 od 6 zračnih dvobojev na tekmi Sporting - Aves, tudi ključnega za vodilni zadetek v 62. minuti. Foto: www.alesfevzer.com

Sporting je po torkovem gladkem porazu pri skromnem Famalicau (1:3) ostal brez trenerja Silasa. Na vročo klop ranjenega lizbonskega kluba se je usedel Ruben Amorim, za katerega je Sporting moral Bragi izplačati odkupno klavzulo v vrednosti 10 milijonov evrov. Po bolečem izpadu iz Evropske lige in ponižanju v Primeir ligi je bila namreč morala zeleno-belih popolnoma na tleh.

Od 20. minute z dvema igralcema več
V nedeljo zvečer je Sporting na srečo na domačem stadionu Joseja Alvalade gostil zadnjeuvrščeni Aves. Gostje so se lotili tekme zelo napadalno, že v 11. minuti so zaradi neposrednega rdečega kartona ostali brez prvega igralca Rubena Maceda, v 20. minuti pa si je drugi rumeni karton prisluži Luiz Fernando. A kljub prednosti kar dveh igralcev levi niso znali streti gostov.

Tretji gol na deveti tekmi za Sporting
Šele v 62. minuti je prišlo olajšanje za domače: z leve strani je predložek poslal Wendel, na sredi kazenskega prostora pa je bil najvišji v skoku Andraž Šporar, ki je z glavo žogo poslal v mrežo. Čez 5 minut je Luciano Vietto z bele točke potrdil zmago Sportinga (2:0). Šporar (WhoScored 7,5; SofaScore 7,4) je poskusil s 3 streli, oddal natančno vse podaje, a teh je bilo na tekmi le devet, za vse skupaj pa je bil nagrajen s 3. golom v dresu Sportinga na 9. tekmi za lizbonski klub. Šporarjev klub sicer ostaja četrti v 18-članski ligi, kar še prinaša uvrstitev v prihodnjo Evropsko ligo.

Sorodna novica Nova desetka profesorja Iličića

Popović zadel tudi na drugi tekmi
Vrnitev v Rusijo je bil zadetek v polno tako za Denisa Popovića kot za njegovega novega delodajalca Krilja Sovjetov iz Samare. Potem ko se je pri Zürichu po nekaj začetnih mesecih znašel na stranskem tiru, se je 30-letni Celjan hitro vrnil v rusko Premier ligo, kjer je v prejšnjih sezonah blestel v dresu Orenburga. Pred tednom dni je za Samarčane debitiral z zadetkom ravno proti svojemu prvemu ruskemu klubu, gol slovenskega vezista pa je bil dovolj za točko.

Tri velike točke za obstanek
V nedeljo je Popović dosegel še pomembnejši gol ‒ edinega na gostovanju sovjetskih kril pri Rubinu Kazanu, hkrati je občasni slovenski reprezentant poskrbel za najboljšo predstavo Slovenca v kakšni izmed močnejših tujih nogometnih lig: WhoScored 8,0; SofaScore 7,9 ‒ po obeh igralec tekme).

V 42. minuti je osrednji vezist vtekel v samo konico napada in na podajo Dejana Radonjića s prefinjenim lobom dokončal protinapad gostov. Sam Popovićev strel je po statistiki pričakovanih golov (xG) imel koeficient 0,31.

Z golom je Popović na obisku pri neposrednem tekmecu za obstanek že postavil končni izid 1:0 za Krilja Sovjetov. Velike tri točke Samarčanov, ki so se povzpeli na 12. mesto, s čimer bi se v 16-članski Premier ligi izognili tudi dodatnim kvalifikacijam za popolnitev najboljše ruske lige.

Veliki teden za najboljša Slovenca
Najboljši slovenski nogometaš sezone 2019/20 Josip Iličić je zaradi izbruha epidemije novega koronavirusa v Italiji znova ostal brez ligaške tekme, zaradi česar lahko Atalanta vse sile usmerja v povratno tekmo osmine finala Lige prvakov pri Valencii. Boginja v torek za zaprtimi vrati Mestalle brani visoko prednost 4:1.

V sredo bo tekmo sezone igral Jan Oblak (WH 6,2; SS 2,2), ki bo z Atleticom na Anfieldu pri evropskem prvaku Liverpoolu branil minimalno prednost 1:0. V soboto so Madridčani remizirali pri Sevilli z 2:2, kljub dvema prejetima goloma pa je bil Oblak viden zaradi izredne obrambe v 38. minuti, ko je na črti nekako obdržal žogo v polju, kar je potrdila tudi tehnologija golove črte.

Zamora se izmika iz rok Oblaka
Na Škofjeločanovo srečo je dva nova gola prejel tudi Thibaut Courtois (Real Madrid), ki pa je v boju za lovoriko zamora vseeno še v izdatni prednosti. Belgijski vratar prejema 0,61 gola na tekmo, Slovenec pa 0,93, vmes pa štrene meša še Basck Unai Simon (Athletic Bilbao) s koeficientom 0,83 gola/tekmo v La Ligi.

Pogovor z Matjažem Kekom