Josip Iličić (levo) je bil zamenjan v 54. minuti. Foto: Reuters
Josip Iličić (levo) je bil zamenjan v 54. minuti. Foto: Reuters

"Jutri se bomo v Ljubljani usedli skupaj in pogledali, kam, kako in če dalje," je v izjavi za Šport TV takoj po tekmi namignil, da njegov selektorski stolček ni popolnoma trden. "Po takšni tekmi je treba premisliti, v katero smer hoče slovenski nogomet. Rekel sem že enkrat, da če bomo živeli samo od tega, da bomo vsaki dve, tri leta menjali selektorja in jih zamenjali pet, stanje pa gre samo dol, potem je stvar za resen razmislek," je dodal.

Podobno je ponovil na novinarski konferenci in pripomnil, da se morebitne zamenjave ne boji, saj se v življenju boji le bolezni. Slovenija je na kvalifikacijskih tekmah v gosteh izgubila petič zapored oziroma šestič na zadnjih sedmih srečanjih. Tudi upe, da bi se v dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo uvrstila po zaslugi uspešnih predstav v lanski Ligi narodov, lahko počasi opusti.

Zadetki s tekme Hrvaška – Slovenija

"Tako ne moremo več naprej"

Odgovornost za slabo predstavo in izid na Poljudu je Kek prevzel nase: "Seveda je to moja odgovornost, ker sem jaz selektor, tu nimamo kaj debatirati. Vsa odgovornost je pri meni, tako kot je bila odgovornost, ko smo zmagali v Ligi narodov in ko smo premagali Hrvate na začetku kvalifikacij. V nogometu ni veliko filozofiranja. Vem, da je bilo vsem navijačem Slovenije to izjemno težko gledati. Gotovo to ni realna slika, a v tem ciklusu res nismo videti dobro," je še dejal za Šport TV.

Seveda bodo morali odgovornost prevzeti tudi nogometaši, ki so bili v vseh elementih zelo skromni. "Kar nekaj igralcev je bilo danes pod ravnjo, zato se je tudi zgodil ta visoki poraz. Razočarala me je celotna ekipa, kako se je predstavila v tem sijajnem nogometnem ambientu. Katastrofa je, kako smo izgledali na igrišču. Posamezni igralci imajo tudi velike težave s fizično pripravljenostjo in voljnim momentom. Imamo zelo veliko težav. Pošteno je, da se usedemo in se pogovorimo, v katero smer dalje. Tako gotovo ne moremo več naprej," je poudaril Kek, ki je po šestih zmagah in štirih remijih z Rijeko proti Hajduku doživel svoj prvi poraz na splitskem stadionu.

"V sijajnem in veličastnem ozračju smo bili deklasirani. Poraz bi lahko bil še višji. Popolnoma ničesar si nismo zaslužili. Ko se je Hrvaška razigrala, smo jo lahko samo še gledali. To je dokaz, da je Hrvaška najboljša v naši skupini in zasluženo vodi. Lahko ji samo čestitam," je dodal.

Statistika tekme (vir: SofaScore)

Streli: 22:6

V okvir vrat: 10:2

Koti: 8:3

Prekrški: 13:10

Uspešnost podaj: 90 odstotkov (566/632):78 odstotkov (290/372)

Posest žoge: 64:36 odstotkov

Sorodna novica Obupni Slovenci le statisti ob navdihnjeni igri Hrvatov

Iličić odkorakal naravnost v slačilnico

Medtem ko je obrambna vrsta ostala enaka kot na sobotni tekmi proti Malti (Jaka Bijol je dobil prednost pred Miho Blažičem), je Kek presenetil s sistemom 4-3-3 ter uvrstitvijo Jona Gorenca Stankovića in Adama Gnezde Čerina v začetno enajsterico. "Ves čas iščemo rešitve, da bi lahko odgovorili na zahteve v današnjem nogometu. Skozi ves ta čas, odkar sem selektor, je bilo nekaj dobrih predstav, danes pa to ni bilo na ravni. Res ni bilo za nikamor tole danes."

Hrvati so veliko napadali po svoji levi strani, na tisti strani igrišča je razočaral tudi Josip Iličić, ki je poleg nemoči v napadu (Borna Barišić ga je ob pomoči Ivana Perišića tesno pokrival) slabo pomagal vezni vrsti in obrambi. V 54. minuti ga je Kek zamenjal in na zelenico poslal Jana Mlakarja, Kranjčan pa je s sklonjeno glavo odkorakal naravnost v slačilnico. "Vsi smo frustrirani. Mislim, da Josip dobro ve, da je bilo to slabo. Večina igralcev mora na naslednjih tekmah dvigniti raven," je komentiral selektor, ki si želi, da bi jih poraz prebudil in ne bi potonili še globlje.

Kek po polomu na Poljudu: Poraz bi lahko bil še višji

Hrvaška je prvi gol dosegla v 33. minuti, ko se je svojega reprezentančnega prvenca razveselil napadalec Hajduka Marko Livaja. Na 2:0 so gostitelji v 66. minuti povišali samo nekaj sekund po trojni menjavi Slovencev, ko je Perišić preigral še ne prav ogretega Nejca Skubica in podal pred vrata do osamljenega strelca, najboljšega igralca tekme Maria Pašalića. Piko na i je v 94. minuti postavil rezervist Nikola Vlašić. Vsi trije strelci so bili vzgojeni v Hajduku.

Jan Oblak je s sedmimi obrambami preprečil še hujši poraz Slovenije. Foto: Milan Šabić/Pixsell/BoBo
Jan Oblak je s sedmimi obrambami preprečil še hujši poraz Slovenije. Foto: Milan Šabić/Pixsell/BoBo

Oblak: Moramo si povedati v obraz

"Nismo bili na ravni takšne tekme. V uvodne pol ure, ko so Hrvati že imeli veliko priložnosti, smo tudi mi izpeljali nekaj protinapadov in prišli do polpriložnosti, nato pa smo prejeli tri brezvezne, prelahke in prepoceni zadetke. Čakajo nas še štiri tekme, treba bo biti pozitiven še naprej, kar pa po takšni tekmi seveda ne bo lahko. S fanti se moramo pogovoriti. Moramo si povedati v obraz. Ali si res želimo narediti kaj s to ekipo ali bomo za reprezentanco hodili igrat samo zato, da ne bodo rekli, da nočemo priti. Težko je razumeti, zakaj enkrat igramo borbeno, drugič ne. Mislim, da je to naša največja težava. Po borbenosti moramo biti na višji ravni, da se lahko kosamo s kakovostnejšimi reprezentancami. Za reprezentanco, kot je Slovenija, mora biti to glavna stvar. Ni odgovoren samo selektor, odgovorni smo tudi igralci," je menil slovenski kapetan Jan Oblak, ki je zbral sedem obramb.

To je najvišji poraz Slovenije po prijateljski tekmi proti Avstriji v Celovcu marca 2018, ko je selektorski debi doživel Tomaž Kavčič in je bilo prav tako 3:0. V kvalifikacijah je nazadnje tako visoko izgubila septembra 2006 proti Bolgariji v Sofiji, tudi tedaj je bilo 3:0.

Oktobra bo reprezentanca gostovala na Malti in v Ljudskem vrtu gostila Rusijo, novembra pa jo čakata še tekmi v Trnavi proti Slovaški in v Ljubljani proti Cipru.

Dalić si želi zagotoviti prvo mesto pred zadnjim krogom

Hrvaška je na vrhu lestvice skupine H s 13 točkami izenačena z Rusijo. "Na treh tekmah smo dobili sedem točk, danes smo igrali najbolj kakovostno. Bili smo agresivni in kompaktni, vložili smo veliko energije. Posebej sem vesel, da petič zapored nismo prejeli zadetka. Navijači so na Poljudu znova pokazali, kako imajo radi reprezentanco," je povedal selektor Zlatko Dalić, ki je 50. sedel na klopi vatrenih.

Ti so v Splitu pred dvema letoma z istim izidom odpravili Madžare, v zadnjem krogu teh kvalifikacij pa bodo tam gostili Ruse. Dalić si želi, da bi si prvo mesto v skupini, ki neposredno pelje v Katar, zagotovili že prej.

Izjave Keka in Oblaka po porazu proti Hrvaški