Xavi je prepričan, da se lahko Barcelona enakovrdno bori za vse štiri lovorike, ki so na razpolago v tej sezoni. Foto: EPA
Xavi je prepričan, da se lahko Barcelona enakovrdno bori za vse štiri lovorike, ki so na razpolago v tej sezoni. Foto: EPA

Po izpadu Seville v torek je bila sreda usodna še za Barcelono in Atletico Madrid. Špance bo tako v osmini finala predstavljal le branilec naslova Real Madrid.

Barcelona je v skupinskem delu Lige prvakov izpadla drugo leto zapored, potem ko se je pred tem v izločilne boje uvrstila 17-krat v nizu. Za Katalonce je bilo v sredo konec že po zmagi Interja nad Viktorio iz Plzna (4:0), ki je bila odigrana prej. Tako srečanje Barcelona - Bayern ni imelo večjega tekmovalnega naboja. Bavarci so na Camp Nouu ob medlih varovancih Xavija slavili s 3:0

Xavi: Nogomet je bil krut do nas

Sorodna novica Črn dan za Špance: Barca v Evropsko ligo, Atleti zapravili 11-m v 99. minuti

"Nismo mogli doseči stopnje Bayerna, ki je bil zelo dober, mnogo boljši od nas. Prepričan sem, da nismo bili na pravi psihološki ravni, ker smo že pred tekmo vedeli, da ne moremo napredovati. Imeli so zelo težko skupino in veliko stvari nam ni šlo na roko. Nogomet je bil krut do nas. Z izjemo današnjega večera smo bili dokaj enakovredni," je povedal Xavi.

"Po remiju proti Interju sem bil na tleh, zdaj sem v redu. Moramo se zbrati za nadaljevanje sezone. Prepričan sem, da se lahko borimo za vse štiri lovorike - prvenstvo, pokal, superpokal in Evropsko ligo," je še dodal Xavi.

Podobnega mnenja je bil predsednik kluba Joan Laporta: "Na žalost se čudež ni zgodil. Hvaležen sem navijačem, ki so stali za klubom ob tem težkem večeru. Imamo najboljše navijače na svetu. Vedeli smo, da bodo vzponi in padci ob izgradnji nove ekipe. Moramo gledati naprej, veliko je še lovorik, ki jih lahko osvojimo. Bayern je dobro zgrajeno moštvo. Po moje so najboljša ali ena najboljših ekip v Evropi. Težko je bilo igrati proti njim, vedoč, da smo že izpadli. Gledati Inter je bilo pravo mučenje. Upali smo na čudež, do katerega ni prišlo."

Po komediji zmešnjav izpadel tudi Atletico

Po petih letih se je moral že po skupinskem delu posloviti tudi Atletico Madrid, ki je le remiziral z Bayerjem. Po nevsakdanji drami, ko je sodnik dosodil enajstmetrovko, potem ko je že odpiskal konec tekme. Yanncik Carrasco ni bil uspešen z bele pike, Saul Niguez je nato zadel prečko, tretjo priložnost za zmago je dobil branilec Reinildo, a je žogi pot v mrežo nehote preprečil nesrečni Carrasco. Zanimivo, Uefina spletna stran ga je razglasila za igralca dvoboja. Tekmo so v letalu spremljali nogometaši Porta, ki so eksplodirali od navdušenja (video desno), saj je remi pomenil njihovo napredovanje. Portugalci so že prej premagali Club Brugge s 4:0.

Jan Oblak se je opravičil navijačem

"To je zelo krut način za slovo. A to je nogomet. Naredili smo vse, da bi zmagali, a zaradi prejšnjih tekem nam ni uspelo napredovati. Manjkal je kanček sreče," je v pogovoru za Movistar+ dejal slovenski vratar Jan Oblak. "Lahko se le zahvalimo našim navijačem. Zaslužili bi si več in kot moštvo se jim opravičujemo. To je krivda celotne ekipe, žal nam je, da ne bo nadaljevanja v ligi prvakov," je še dodal Atleticov vratar.

A svojim navijačem je obenem obljubil, da slovo od elitne konkurence vendarle še ne pomeni konca sanj. V pogovoru za časnik Marca je poudaril, da je izpad v skupini, ki bi morala biti ugodna, vsekakor razočaranje. A zdaj bo naslednji cilj osvojiti naslov v Evropski ligi, v Ligi prvakov pa Atleticu ostaja še ena tekma v predtekmovanju: "Želimo zmagati na vsaki tekmi in tako bo tudi na zadnji v ligi prvakov. Sezona je še dolga, imamo še dovolj prostora za napredek."

Samo še štiri neznanke

V osmino finala so se že uvrstili Manchester City, Liverpool, Chelsea, Bayern, Borussia Dortmund, Benfica, Porto, Napoli, Inter, Club Brugge, Paris SG in Real Madrid.

Najbolj izenačena je skupina D, kjer imajo vse ekipe možnosti za napredovanje. Tottenham ima 8 točk, lizbonski Sporting in Eintracht po 7, Marseille 6. V skupini E bo o napredovanju odločal medsebojni obračun Milana in Salzburga, v skupini F pa Šahtara in Leipziga.

Oblak zelo razočaran po izpadu iz Lige prvakov