Brez presenečenja: čas Joachima Löwa na klopi Nemčije kljub zgodovinskemu neuspehu se še ni iztekel. Foto: Reuters
Brez presenečenja: čas Joachima Löwa na klopi Nemčije kljub zgodovinskemu neuspehu se še ni iztekel. Foto: Reuters

DFB je potrdil pričakovano, da ne bodo razdirali pogodbe, ki so jo sklenili šele maja, tik pred začetkom končnih priprav na SP 2018, kjer so nato Nemci doživeli najslabši izid po SP-ju 1938! Zdaj 58-letni strateg je nemško reprezentanco prevzel po svetovnem prvenstvu leta 2006 in v tem času postal svetovni prvak 2014, zmagovalec pokala konfederacij 2017, na drugih štirih velikih tekmovanjih v njegovi eri pa se je Nemčija uvrstila najmanj v polfinale.

Naloga Löwa je po polomu jasna: izoblikovati mora novo mlajše jedro reprezentance, ki bo že jeseni na štartu nove Lige narodov pokazala pravi obraz in se bo potegovala za osvojitev novega reprezentančnega tekmovanja.

Poljska pričakovano ostala brez selektorja
Adam Nawalka
je po izpadu z nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji odstopil z mesta selektorja poljske reprezentance. "Čutim odgovornost, da na svetovnem prvenstvu nismo izpolnili ne svojih načrtov ne pričakovanj navijačev," je dejal nekdanji vezist. Poljaki so rusko nogometno prvenstvo zapustili že po uvodnem skupinskem delu tekmovanja, v katerem sta jih porazila Kolumbija in Senegal. Nekaj časti so rešili z zmago nad Japonci, a to je bilo premalo, da bi kot nosilci skupine H prišli do načrtovane osmine finala.

Na položaj je bil 60-letni Nawalka imenovan leta 2013, Poljsko pa je pred dvema letoma pripeljal do četrtfinala evropskega prvenstva. Pod njegovim vodstvom in goli Roberta Lewandowskega so blesteli v kvalifikacijah, nato zadnje leto preračunljivo sploh niso igrali prijateljskih tekem, da so tako prišli do vloge nosilca na žrebu za SP, kar pa se jim je na koncu grdo maščevalo.

Jim bo Sampaolija uspelo prepričati, da odstopi?
V Argentini se medtem pričakuje na vrnitev selektorja Jorgeja Sampaolija in predsednika zveze Claudia Tapie domov, kjer naj bi sporočili, kako naprej. Po zatrjevanju vseh argentinskih medijev je vodstvo zveze sklenilo, da nima smisla vztrajati s Sampaolijem, ki pa ga morajo zdaj prepričati, da bo odstopil. Odpustiti ga AFA namreč ne more oz. si ne more privoščiti, saj mu mora v tem primeru kljub izpadu v osmini finala izplačati prav vse plače do konca naslednjega SP-ja oz. 14 milijonov evrov odpravnine. Iz Rusije se medtem
že glasno ponuja Diego Maradona, ki zagotavlja, da bi zastonj prevzel vodenje reprezentance Argentine. A velika večina argentinske javnosti nogometnega boga že dolgo dojema kot zabavno karikaturo, ne nazadnje je svojo priložnost že imel in doživel z neprimerno močnejšo zasedbo polom proti Nemčiji v četrtfinalu SP-ja 2010.