26-letni Emil Forsberg je bil eden redkih dolžnikov Švedske na prvenstvu, za kar se je modro-rumena desetica odkupila s sicer izredno srečnim zmagovitim golom. Foto: Reuters
26-letni Emil Forsberg je bil eden redkih dolžnikov Švedske na prvenstvu, za kar se je modro-rumena desetica odkupila s sicer izredno srečnim zmagovitim golom. Foto: Reuters
Slovenska sodniška trojka in kapetana Švedske ter Švice
Slovenska sodniška trojka Skomina - Praprotnik - Vukan je dobro opravila svoje delo, podelila 3 rumene kartone in en neposredni rdeči karton, predvsem pa je Skomina po ogledu VAR-a pravilno razveljavil prvotno dosojeno 11-metrovko za Švedsko v zadnji minuti tekme. Foto: Reuters
Forsberg s pomočjo Akanjija mož odločitve

Po uri igre so Švicarji močno prevladovali pri posesti žoge (63:37 v odstotkih), a konkretnejši so bili Švedi, ki pa so iz dobrih položajev slabo zaključevali. Na koncu so jim k vodstvu pomagali kar nasprotniki. V 66. minuti je Emil Forsberg začel akcijo, si izmenjal dvojno podajo s Toivonenom, nato je playmaker Švedske sprožil strel z 18 metrov po sredini, žogo je šla naravnost v naročje Yanna Sommerja, a je nogo podstavil branilec Manuel Akanji in žogo nehote preusmeril v lastno mrežo mimo nemočnega švicarskega vratarja, ki bi zanesljivo ujel prvotno nenatančen strel Forsberga.

Po 60 letih dobili dve zaporedni tekmi SP-ja
Ena napaka 22-letnega branilca je bila usodna za Švico, ki terenske premoči ni znala pretvoriti v resne grožnje, tako da je Švedska s preverjeno trdno obrambo suvereno ubranila minimalno prednost in se prvič po SP-ju 1994 v ZDA prebila v četrtfinale, v zgodovini mundialov pa že šestič. Švedi so prvič po domačem SP-ju 1958 dobili dve zaporedni tekmi prvenstva, pred 60 leti so nato šli vse do finala z Brazilijo, ki ga je odločil 17-letni Pele. Zasedba Janneja Anderssona so si lahko v miru pogledali večerni dvoboj Kolumbija - Anglija, iz katerega so Angleži izšli kot švedski nasprotnik v soboto ob 16.00 v Samari za mesto v polfinalu.

Švedi še niso zadovoljni s četrtfinalom
"Ko pogledam, kaj smo dosegli, mi pritečejo solze. Ponosen sem. Vem, da smo lahko zelo dobri tako v obrambi kot napadu. Švici nismo dopustili veliko priložnosti. Zdaj smo v četrtfinalu, kar pomeni, da delamo nekaj zelo dobro,"
se je po tekmi smejalo Emilu Forsbergu.

"Nerealno se mi je zdelo, ko sem stal ob igrišču in so navijači skandirali moje ime. A nogomet je ekipni šport in to moštvo to simbolizira. Zdaj moramo hitro prebaviti ta uspeh, saj nas v soboto čaka nova, še pomembnejša tekma. Nismo še zadovoljni s tem, kar smo dosegli," je selektor Švedske Janne Andersson napovedal hitro preusmeritev misli proti četrtfinalu.

"Globoko smo razočarani. A moramo čestiti Švedski, ker so naredili točno to, v čemer so dobri in je bilo to dovolj, da so nas premagali. Preprosto nismo bili pravi, da bi dobili to tekmo. Nekaj nam je manjkalo. V zadnje četrt ure smo skušali igrati z več čustev in nagonsko, bilo je nekaj bolje, a vseeno premalo," se je Vladimir Petković spraševal in zaman iskal odgovor, zakaj se je Švici zalomilo v dvoboju, v katerega so vstopili kot favoriti.

Uspavanka v 1. polčasu
V prvih 45 minutih sta obe moštvi po 7-krat poskusili s streli, v okvir vrat Švedi enkrat, Švicarji dvakrat. Posest žoge je bila 66:34 v korist Švice, a boljše priložnosti so pripadle Švedski. V 8. minuti se je tekma zares začela, Švedi so preskočili švicarsko obrambo, žoga je prišla do napadalca Markusa Berga, ki je iz dobrega položaja grdo zgrešil. Zmedeni Švicarji so takoj zatem podarili še dve priložnosti, ki jih severnjaki niso izkoristili. Bombo Berga je blokiral Manuel Akanji, odbitek je Albin Ekdal z vrha kazenskega prostora poslal prek vrat Yanna Sommerja.

Sledila je uspavanka vse do 28. minute, ko so Švedi spet izkoristili nezbranost Švicarjev, do volej udarca je prišel Berg, a s parado je zablestel Sommer, ki je preprečil zaostanek. Nati se je prebudil šele ob iztekanju 1. polčasa, ko so nanizali nekaj kotov, v 38. minuti prišli do prve velike priložnosti. Zuber je preigraval na levi strani in našel v 16-metrskem prostoru Blerima Džemailija, ki je močno udaril, a prek švedskih vrat.

Rezervista najbližje izenačenju
Po zaostanku je Vladimir Petković z dvojno menjavo vendarle dvignil ritem in Švica je končno začela stiskati Švedsko. A šele iz 10. kota na tekmi so prišli do prve resnejše priložnosti iz prekinitve. Najvišji v skoku je bil rezervist Breel Embolo, a je bil ob vratnici zbran Forsberg, ki je ustavil žogo pred črto gola. Zares nevarnih strelov Švice je bilo vseeno malo, še najbolj je zagrozil drugi rezervist Haris Seferović v 91. minuti z razdalje, a je Robin Olsen suvereno ujel močan strel.

Na koncu v središču pozornosti sodnik Skomina
Ob popolnem napadu Švice je v 95. minuti do solo prodora prišel švedski rezervist Martin Olsson, ki pa ga je s prekrškom ustavil Michael Lang. Glavni sodnik Damir Skomina je najprej pokazal na belo točko in še izključil Langa, a je takoj zatem šel osebno preverit videoposnetek, po ogledu katerega je razveljavil najstrožjo kazen, saj je do prekrška prišlo še zunaj kazenskega prostora, izključitev Švicarja pa je obveljala. Za sam konec je s prostim strelom poskusil Ola Toivonen, a je Sommer poskrbel, da je ostalo pri 1:0.

Luknja v švicarski obrambi imela večjo težo
Švedi so zapustili odličen vtis v predtekmovanju in zasedli prvo mesto v skupini F pred Mehiko in Nemčijo. Skandinavcev ni vrgel iz tira niti nesrečen poraz proti Nemcem v zadnji minuti. Glavni adut Švedske pod taktirko Anderssona sta čvrsta obramba in kolektivna igra. Zaradi kartonov sicer manjka prekaljeni standardni vezist Sebastian Larsson, odlično ga je zamenjal Gustav Svensson. Švicarje je pokopala nerazpoloženost napadalcev, ki so se mučili celotno prvenstvo. Ob tem se je Natiju v osmini finala močno poznala odsotnost desnega dela obrambe, saj zaradi rumenih kartonov nista smela nastopiti Fabian Schär in kapetan Stephan Lichtsteiner.

OSMINA FINALA, St. Peterburg

ŠVEDSKA - Švica 1:0 (0:0)
Forsberg 66.
: Lang 94./Švica

Švedska: Olsen, Lustig( 82./Krafth), Lindelof, Granqvist, Augustinsson, Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg ( 82./Olsson), Toivonen, Berg ( 90./Thelin).

Švica: Sommer, Lang, Elvedi, Akanji, Rodriguez, Behrami, Xhaka, Shaqiri, Džemaili ( 73./Seferović), Zuber ( 73./Embolo), Drmić.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

Forsberg s pomočjo Akanjija mož odločitve