Fernando Hierro je prevzel odgovornost za hiter izpad . Foto: Reuters
Fernando Hierro je prevzel odgovornost za hiter izpad . Foto: Reuters
Vratar Akinfejev veliki ruski junak

Šokantna odstavitev Julena Lopateguia le 48 ur pred začetkom svetovnega prvenstva v Rusiji se je na koncu izkazala za usodno, saj neizkušeni Fernando Hierro ni bil kos svoji nalogi. Španija je v Rusijo prišla neporažena v kvalifikacijah in z nekaj predstavami, ki so jo pred začetkom uvrščali na prvo oziroma drugo mesto favoritov za naslov.

Novica, da Lopategui prevzema Real je prišla nepričakovano, toda še bolj nepričakovana je bila poteza predsednika španske zveze Luisa Rubialesa, da tik pred prvo tekmo zamenja selektorja. Nogometaši si od tega niso opomogli. Blede predstave od samega začetka so vrhunec dosegle prav na obračunu osmine finala proti skromnim, a borbenim Rusom, ki jim je uspel načrt, da tekmo pripeljejo do enajstmetrovk in si v loteriji prislužijo uvrstitev med osem.

Španci so imeli na tekmi praktično vse, zgodnje vodstvo in nasprotnika na vrveh, toda namesto odločilnega udarca so Rusom dovolili vrnitev v tekmo. Furija je s 770 podajami postavila rekord svetovnih prvenstev (prej Argentina proti Grčiji leta 2010 - 703), vendar je bilo to le pletenje mreže brez zaključnega vboda. Hierro ni našel prave formule. Ni izkoristil potenciala nogometašev, ki jih je imel na klopi, ni delal pravih menjav, ko jim je šlo za nohte, v igri je puščal igralce, ki so bili vidno utrujeni ...
Krivdo za neuspeh je sprejel nase. "Brezpredmetno je analizirati preteklost, potegnili smo določene poteze, toda nisem eden od tistih, ki bi prelagal krivdo na druge. Odgovorno sem sprejel selektorsko vlogo in bom zdaj sprejel tudi vse posledice. Če sem pošten, ne čutim nobenega obžalovanja. Menim, da smo dali vse od sebe, tako igralci, strokovni štab kot ostali, ki so sodelovali z reprezentanco. To je nogomet," je povedal Hierro, ki ni želel govorii o svoji prihodnosti: "To me prav nič ne skrbi, mislim, da to trenutno ni pomembno."

"Gre za dveletno delo, ki je sad Lopeteguia. Izpadli smo, čeprav smo neporaženi 24 tekem. Odgovornost je na meni. To zahteva moja služba. Nismo odigrali slabe tekme. Glave lahko dvignemo visoko in si brez težav pogledamo v oči," je še povedal Hierro.

V Španiji že ugibajo, kdo od igralcev se bo poslovil od reprezentance. Prvi "upokojenec" je Andres Iniesta, ki ga je Hierro poslal v igro šele v drugem polčasu. "Pustil sem ga na klopi, ker sem vedel, kakšne so zahteve za to tekmo. Povedal sem mu, kar sem moral, in to bo ostalo med nama. Če pogledamo, kako je igral, je on pravi primer profesionalca. Igral je prve tri tekme in vedeli smo, da bi to lahko bila dolga tekma. Za njegovo predstavo bi mu dal oceno 10 od 10. Je neverjeten in rad si se mu zahvalil za njegov odnos. Igral je, kot da bi bila to zanj prva reprezentančna tekma," je Iniesto pohvalil Hierro.

Vratar Akinfejev veliki ruski junak