Paragvajski sodnik Caceres je dolgo premleval, na koncu pa pokazal Cristianu Ronaldu rumeni karton. VAR se pri prekrških lahko uporablja le v situacijah za neposredno izključitev. Foto: EPA
Paragvajski sodnik Caceres je dolgo premleval, na koncu pa pokazal Cristianu Ronaldu rumeni karton. VAR se pri prekrških lahko uporablja le v situacijah za neposredno izključitev. Foto: EPA
Mehdi Taremi
Mehdi Taremi v joku po zapravljeni priložnosti, ki ga bo spremljala vse življenje. Pri 20 letih je igral še v nižjih iranskih ligah, pred tremi leti pa je eksplodiral, dvakrat je bil najboljši strelec domačega prvenstva, letos je prestopil v katarsko Al Gharafo. Foto: EPA
Naslovnici Marce in Asa
Špansko javnost je bolj kot petka Iaga Aspasa navdušil VAR, ki jim je vrnil razveljavljeni gol, s katerim so na koncu tudi osvojili skupino B in se izognili soočenju z Urugvajem v osmini finala. Foto: EPA
Najstrožja kazen za Savdsko Arabijo proti Egiptu
Na 36 tekmah od skupno 64 letošnjega SP-ja je bilo dosojenih že 20 enajstmetrovk, kar je rekord svetovnih prvenstev. Brez dvoma je ključni dejavnik pri tem VAR, posledično pa se ni niti ena tekma še končala z 0:0. Foto: EPA
Urugvaj
Urugvaj je po dveh bledih zmagah stopil v igro proti gostiteljici Rusiji z nekoliko spremenjenim sistemom, na sredini je vajeti organizacije igre prevzel Lucas Torreira. Posledično so suvereno dobili še tretjo tekmo in prvič po SP-ju 1958 sklenili skupinski del s popolnim izkupičkom. Foto: Reuters

21:39 Maroko je povedel z 2:1 v 81. minuti tekme s Španijo.
21.41 Cristiano Ronaldo je dobil rumeni karton in ne rdečega, ki mu je ob ogledu VAR-a grozil zaradi udarca s komolcem.
21.48 Iago Aspas je izenačil za Španijo. Gol je bil sprva razveljavljen, nato po so po VAR-u presodili, da je veljaven.
21.51 Iran izenači proti Portugalski z 11-m, ki je bila dosojena na podlagi videoposnetka, pri čemer naj bi šlo za namerno igranje z roko.
21.53 Mehdi Taremi za las zgreši okvir vrat Portugalske. Če bi zadel, bi Iran šel v osmino finala, evropski prvaki pa domov.

Osupljiva drama, kjer se je v zadnje četrt ure odločal razplet skupine B. Na koncu je Španija osvojila 1. mesto in za nagrado v osmini finala v Moskvi igra z gostiteljico Rusijo, drugo Portugalsko pa čaka v osmini finala v Sočiju veliko trši oreh – Urugvaj, ki je ravno v ponedeljek proti Rusom končno pokazal pravo igro. Samo en gol bi še padel ali bil razveljavljen in prva para osmine finala bi se obrnila.

Poenotene naslovnice in hvala VAR-u
V Španiji so si enotni in slavijo VAR oz. videosodnike, saj se je zgodilo nepredstavljivo: rivalska madridska športna dnevnika Marca in As sta izdala enako naslovnico z istim naslovom Viva el VAR! (Živel VAR), barcelonski Mundo Deportivo ima enako naslovnico, a vsaj malce drugačen naslov Gracias, VAR (Hvala, VAR). Res bi bilo kruto, če bi obveljala odločitev Aršvana Irmatova, ki je sprva razveljavil briljantno petko Iaga Aspasa v 91. minuti zaradi ofsajda, a po ogledu videoposnetka si je Uzbekistanec le premislil. Napadalec Celte je sicer v zadnjem obdobju postal ključno orožje španske reprezentance: na zadnjih 8 tekmah je bil vpleten v 8 golov: 5-krat je sam zadel, 3-krat pa podal.

Amrabat jasno pokazal, kaj si misli
Povsem drugače so se počutili Maročani, ki sicer niso več imeli možnosti za napredovanje, a so si še kako želeli zmage nad nekdanjimi kolonizatorji. Na prvih dveh tekmah je četo Herva Renarda mučila neučinkovitost, proti Iranu so si zabili avtogol v 95. minuti, proti Portugalski jim po hitrem zaostanku nikakor ni uspelo izenačiti. Sinoči so v Kaliningradu dvakrat povedli, vmes je Sofjan Amrabat še silovito stresel prečko. A po tekmi so se pritoževali, zakaj ni bil VAR uporabljen ob posredovanju Gerarda Piqueja z obema nogama. Občutke poparjenih Maročanov je povzel ravno Amrabat, ki je po koncu tekme v kamero nazorno pokazal zdaj že univerzalno gesto z rokami za VAR in pri tem jasno povedal: "VAR je eno sr***e!"

Shearer na robu kletvic v BBC-jevem studiu
Z njegovim mnenjem se vsekakor strinja nekdanji izvrstni angleški napadalec in zdajšnji strokovni komentator Alan Shearer, ki pa ga je razburila predvsem tekma Iran – Portugalska, po kateri je že v studiu BBC-ja jasno izrazil nasprotovanje videotehnologiji in nato na Twitterju povzel: "Bil sem najbližje temu, da bi preklinjal v živo na televiziji! V resnici sem hotel povedati, da so to popolnoma in velika jajca!"

Na tekmi v Saransku, ki je neposredno odločala o napredovanju, je sodnik Enrique Caceres iz Paragvaja kar trikrat uporabil pomoč VAR-a. Najprej za najstrožjo kazen Portugalski, ki jo je Cristiano Ronaldo zapravil in zamudil priložnost, da bi se s 5. golom prvenstva izenačil s Harryjem Kaneom na vrhu lestvice strelcev. Drugič je bil portugalski superzvezdnik neposredno vpleten, saj mu je grozil neposredni rdeči karton zaradi udarca s komolcem v obraz branilca Morteze Puraligandžija. Cacares si je vzel čas, presodil, da je res šlo za prekršek, za katerega pa je Ronaldu pokazal le rumeni karton.

Queiroz si želi sodniške razlage kot pri ragbiju
"Ne želim veliko govoriti, saj gre za mojo domovino in igralca, ki ga dobro poznam in vem, da se bo začela vojna proti meni,"
je po tekmi z jeznim glasom začel o incidentu govoriti Carlos Queiroz, ki je pri Manchester Unitedu po prihodu CR7 kot mladoletnika celo prevzel vlogo nekakšnega očeta oz. skrbnika nad Ronaldom, portugalsko reprezentanco pa je vodil na SP-ju 2010 v Južni Afriki.

"A realnost je takšna, da so zaustavili tekmo zaradi pregleda videoposnetka in komolec je bil v obrazu. Udarec s komolcem je po pravilih rdeči karton. V pravilih ne piše, če si Messi ali Ronaldo, da ne ..." je bil več kot jasen Queiroz, da si Paragvajec Caceres ni upal izključiti zadnjega dobitnika zlate žoge za najboljšega nogometaša na svetu. "Človeške napake so bile vedno del igre, kar smo tudi sprejemali in se dobro zavedali. Igralci delajo napake, trenerji delajo napake in sodniki delajo napake. Toda zdaj imamo sistem, ki stane pravo bogastvo. Visoka tehnologija s petimi, šestimi sodniki, a kaj se na koncu zgodi? Nihče ne prevzame odgovornosti," je bruhalo iz 65-letnega Portugalca. "Tako mora biti kot v ragbiju. Ko je odločitev s pomočjo VAR-a, moramo vedeti, kaj sodnik misli, ljudje morajo vedeti. Moje mnenje je, da VAR ni dober. To je realnost, pritožb je ogromno," je Queiroz še predlagal izboljšanje sistema videosodnikov.

Santosa VAR ni niti malo zmotil
Nekoliko drugačnega mnenja o sistemu VAR kot Queiroz je bil selektor Portugalske Fernando Santos. "Za rdeči karton me ni skrbelo, zdela se je popolnoma normalna zadeva, ki se zgodi med tekmo. Sodnik je naredil, kar je moral. VAR je uporabil dvakrat ali trikrat, na podlagi tega dosodil dve enajstmetrovki in rumeni karton. Kaj več bom lahko povedal, ko si pogledam posnetek, toda mislim, da je VAR opravil svoje delo," je dejal trener evropskih prvakov.

Taremi imel na nogi veliko senzacijo
Na koncu koncev so Iranci dobili 11-m v sodnikovem podaljšku po daljšem ogledu videoposnetka, pri čemer se marsikdo ne strinja, da je šlo za namerno igranje z roko. Za piko na i so sami Iranci v 94. minuti imeli zlato priložnost za veliki podvig. V zadnjem napadu na vse se je žoga odbila na nogo Mehdija Taremija, ki je iz zanj idealnega položaj močno udaril, zatresel mrežo, a le njen zunanji del. 25-letni golgeter je bil po zadnjem sodnikovem žvižgu neutolažljiv, njegovega joka niso mogli ustaviti ne soigralci ne trenerji. Na koncu ga je tolažil celo robustni in nepopustljivi Pepe, ki je šel v karieri večkrat čez rob dopustnega, zdaj pa je izkazal športnega duha tekmecu, ki je bil nekaj centimetrov oddaljen od tega, da bi Portugalsko poslal domov, Iran pa prvič v osmino finala.

Kar koli si že mislimo o VAR-u, ponedeljkov zaključek skupine B je poskrbel za nekaj nepozabnih prizorov in izjemno napet nogomet, kar se bo najbrž ponovilo tudi nocoj, vsaj v skupini D, če ne že v skupini C.