Brazilcem proti Srbiji za napredovanje zadostuje točka. Foto: Reuters
Brazilcem proti Srbiji za napredovanje zadostuje točka. Foto: Reuters
Nemce v osmino finala zanesljivo vodi zmaga z dvema goloma razlike. Foto: EPA
Pred tekmo Srbija – Brazilija

Ponovitev polfinala iz leta 2014, ko so Nemci osramotili Brazilce pred njihovimi navijači in slavili s 7:1, bi bil zagotovo vrhunec prve faze izločilnih bojev, a za to se mora "poklopiti" nekaj izidov.

Tekmi Mehika - Švedska (ob 16.00) in Švica - Kostarika (ob 20.00) lahko spremljate v živo na TV Maribor.
Glede na programsko shemo ga najdete na sledečih kanalih:
• Telemach – 151;
• Telekom – 702;
• T 2 – 17;
• A1 – 301.


Kratka pot Mehike od raja do pekla

Popoldne bosta najprej obračuna v skupini E. Para sta Mehika - Švedska in Nemčija - Južna Koreja. Zaenkrat 100-odstotna Mehika za prvo mesto v skupini potrebuje točko, a ji grozi odhod domov v primeru poraza, seveda ob predpostavki, da elf premaga Južno Korejo, ki še ni povsem odpisana. Nemci bi napredovali v vsakem primeru ob zmagi z dvema goloma razlike. Ob takem scenariju bi Švede v osmino finala vodila zmaga z 1:0.

V Mehiki so po zmagi nad Nemčiji in Južno Korejo potihnile kritike, ki jih je bil zaradi nenehnega eksperimentiranja s postavo deležen selektor Juan Carlos Osorio. Še pred mesecem je javnost po remiju na pripravljalni tekmi proti Škotski zahtevala njegovo glavo, a je Kolumbijec preživel in zdaj uživa s šestimi točkami po dveh tekmah. Toda pot od raja do pekla je kratka. "Vedeli smo, da bo odločala zadnja tekma in to se je tudi zgodilo. Pripravljeni smo, da zmagamo še tretjo tekmo. To je naš cilj," je povedal vratar Guillermo Ochoa, ki je zaustavil 14 strelov, največ med vsemi vratarji v dveh krogih.

Berg: Vse je odvisno od nas
Švedi so bili v šoku po nesrečnem porazu z Nemci, ko jih je v sodnikovem podaljšku pokopal Toni Kroos. To priznava tudi napadalec Marcus Berg, a hkrati omenja pregovor o feniksu in pepelu. "Vse je v naših rokah. Tega se zavedamo. Naredili bomo vse, v ekipi je vzdušje neverjetno. Težko nas bo zaustaviti, da ne bomo napredovali," je optimist Berg.

Löw v iskanju udarne enajsterice
Nemci so si oddahnili po golu Kroosa, ki jih je bržkone rešil izpada, zdaj morajo delo dokončno opraviti proti Južni Koreji. Selektor Joachim Löw še vedno išče udarno enajsterico. Po prvi tekmi je na klop posadil Mesuta Özila in Samija Khediro. Prvega je uspešno zamenjal Marco Reus, drugega Sebastian Rudy. Oba naj bi bila v ekipi tudi proti Južni Koreji, čeprav si je Rudy v dvobju s Švedi zlomil nos. Z rdečim kartonom kaznovanega Jeroma Boatenga bo zamenjal Niklas Sülle. Kritik je deležen tudi Thomas Müller, ki na tem mundialu še ni našel pot do mreže. Veliko bolj konkreten je bil 22-letni Julian Brandt, ki je dvakrat prišel v igro kot menjava.

Srbijo v osmino finala vodi le zmaga nad Brazilijo
Večer prinaša dvoboja v skupini E, kjer sta v najboljšem položaju Brazilija in Švica. Brazilci bodo igrali s Srbijo, Švicarji pa z že odpisano Kostariko. Tako Braziliji kot Švici za napredovanje zadostuje že neodločen izid. Srbi morajo za osmino finala zmagati.

Pritisk hromi Brazilce
Brazilci v Rusiji niso navdušili in so le senca ekipe, ki je na mundial prišla z le enim porazom na zadnjih 21 tekmah z gol razliko 47:5. "Nasprotniki se na nas dobro pripravijo, toda menim, da bo v nadaljevanju prvenstva steklo tudi nam. Z vsako zmago naša samozavest narašča," pravi branilec Fagner. Proti Srbiji naj bi na igrišče stopila enaka enajsterica kot proti Kostariki. Brazilci so pod hudim pritiskom domače javnosti, še posebej Neymar, ki je po koncu tekme z Kostariko na zelenici jokal kot dež. "Z igrami pred SP-jem smo ustvarili pričakovanja, ki so vodila v pritisk. Vemo, da lahko igramo bolje, z vsako tekmo bomo boljši," je prepričan Fagner.

Švicarji so levji delež opravili na tekmah z Brazilijo (1:1) in Srbijo (2:1). Zdaj naj bi proti Kostariki pobrali smetano in se spet uvrstili v osmino finala. Švicarji se zavedajo, da podcenjevanja ne sme biti. "Zavedamo se njihove kakovosti. Vemo, da bodo igrali na zadnji tekmi igrali s srcem in ponosom. Na prvih dveh tekmah so bili blizu, niti pomisliti ne smemo, da bo dvoboj lahek," pravi švicarski vezist Gelson Fernandes.

Se bodo zvečer izogibali Nemcem?
Zanimivo bo videti, ali bo na večernih tekmah prišlo do kalkulacij in izogibanju obračuna z Nemci v osmini finala. Če bodo Mehičani osvojili točko in zasedli prvo mesto v skupini, bo prvo mesto v skupini E vodilo v osmini finala na drugouvrščeno Nemčijo.

Razplet boste lahko v živo spremljali na TV SLO 2, TV Maribor in MMC-ju.

SKUPINA F

Sreda ob 16.00 (TV SLO 2):
JUŽNA KOREJA - NEMČIJA

Verjetni postavi:

Južna Koreja: H. W. Jo; Y. Lee, Y. Kim, H. Jang, C. Hong, H. Hwang, J. Koo, W. J. Jeong, S. W. Lee; J. S. Lee, H. Son.

Nemčija: Neuer, Kimmich, Rüdiger, Hummels, Hector, Khedira, Kroos, Müller, Reus, Draxler, Werner.

Sodnik: Mark Geiger (ZDA)


Sreda ob 16.00 (TV MARIBOR in MMC TV):
MEHIKA - ŠVEDSKA

Verjetni postavi:

Mehika: Ochoa; Alvarez, Ayala, Moreno, Gallardo, Herrera, Guardado, Layun, Vela, Lozano, Hernandez.

Švedska: Olsen; Lustig, Granqvist, Lindelöf, Augustinsson, Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg, Toivonen, Berg.

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)


SKUPINA E

Sreda ob 20.00 (TV SLO 2):
SRBIJA - BRAZILIJA

Verjetni postavi:

Srbija: Stojković; Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov, Milivojević, Matić, Tadić, Milinković-Savić, Ljajić, Mitrović.

Brazilija: Alisson; Fagner, Silva, Miranda, Marcelo, Renato Augusto, Casemiro, Coutinho, Willian, Gabriel Jesus, Neymar.

Sodnik: Alireza Fagani (Iran)


Sreda ob 20.00 (TV MARIBOR in MMC TV):
ŠVICA - KOSTARIKA

Verjetni postavi:

Švica: Sommer; Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez, Behrami, Xhaka, Shaqiri, Džemaili, Zuber, Gavranović.

Kostarika: Navas; Acosta, Gonzalez, Duarte, Gamboa, Borges, Guzman, Calvo, Ruiz, Venegas, Urena.

Sodnik: Clement Turpin (Francija)

Pred tekmo Srbija – Brazilija