Japonci so se v osmino finala prebili po zaslugi kriterija ferplej, prejeli so manj rumenih kartonov kot Senegal. Foto: Reuters
Japonci so se v osmino finala prebili po zaslugi kriterija ferplej, prejeli so manj rumenih kartonov kot Senegal. Foto: Reuters
Fifa je zadovoljna s potekom SP-ja v Rusiji. Foto: Reuters

Direktor tekmovanj Fife Colin Smith je ob tem dejal, da so "spoštovanje in ferplej sestavni del nogometne igre".

"Želimo se izogniti žrebu, ker menimo, da bi morale biti ekipe nagrajene glede na njihove dosežke in nastope. Zato smo pred morebitnim žrebom uvedli dodatni kriterij. Sicer bomo celoten model preučili tudi po SP-ju, toda tako, kot je zdaj videti vse skupaj, mislimo, da potrebe po spremembi te novosti ni," je dejal Smith.

Kriterij ferpleja so uporabili v skupini H, kjer sta imeli reprezentanci Japonske in Senegala povsem enako število točk, enako razliko v zadetkih, skupno število zadetkov, med seboj pa sta igrali neodločeno. Zato je o končni razvrstitvi odločal kriterij ferpleja, pri tem pa so bili boljši Japonci, imeli so -4, Senegal pa -6 ali dva rumena kartona več.

Tako je ob koncu prišlo do zelo nenavadnih prizorov. Na zadnji tekmi proti Poljski so si v triminutnem sodniškem dodatku Japonci žogo povsem neaktivno podajali ob sredinski črti, že prej odpisani Poljaki, zadovoljni z zmago, pa jih sploh niso napadali.

V Rusiji vse teče gladko
Fifa je sporočila še, da je zadovoljna z dozdajšnjim obiskom SP-ja v Rusiji in tudi s celotno organizacijo tekmovanja. Na 48 tekmah skupinskega dela je bilo 2.178.894 milijonov gledalcev na stadionih, ki so bili okrog 98-odstotno zasedeni, na vsaki tekmi pa je bilo povprečno 45.394 gledalcev.

Glede na prejšnje svetovno prvenstvo pred štirimi leti v Braziliji, kjer so bili stadioni večji kot v Rusiji, je povprečno število gledalcev tokrat le malo nižje; na prejšnjem SP-ju je bilo v povprečju v predtekmovanju 51.133 navijačev na posamezni tekmi.

Smith je dejal, da je krovna zveza zelo zadovoljna z dozdajšnjim potekom SP-ja, in poudaril, da vse teče zelo gladko. "Namestitve, promet, vse, kar je povezano s tekmami, pa tudi strast navijačev. Res je fantastično videti skupino navijačev različnih narodov, ki uživajo skupaj. In tega je res veliko. Upamo, da bo tako ostalo vse do finala," je dejal Smith.

Opravili so tudi več kot 2.700 dopinških testov in po navedbah Fife še ni bila zaznana nobena kršitev pravil.