Damir Skomina je pokazal prvi rdeči karton prvenstva, ravno njegov disciplinski kriterij pa bo v primeru remija na tekmi Belgija – Anglija odločal o zmagovalcu skupine H, v kateri sta reprezentanci poravnani po točkah, razliki v golih in doseženih zadetkih. Foto: EPA
Damir Skomina je pokazal prvi rdeči karton prvenstva, ravno njegov disciplinski kriterij pa bo v primeru remija na tekmi Belgija – Anglija odločal o zmagovalcu skupine H, v kateri sta reprezentanci poravnani po točkah, razliki v golih in doseženih zadetkih. Foto: EPA
Harry Kane
Po zdajšnjih informacijah bo kapetan Harry Kane zaigral in bo lahko nadaljeval boj za najstrelca prvenstva, kjer vodi s 5 zadetki. Na drugi strani bo Romelu Lukaku (4 goli) skoraj zagotovo začel na klopi. Foto: Reuters
Belgija - Panama
Anglija in Belgija se bosta tretjič pomerila na svetovnih prvenstvih. Na SP-ju 1954 v Švici je bilo kar 4:4, v Italiji 1990 pa obračun osmine finala v zadnjih sekundah podaljška odločil David Platt (*1:0). Foto: Reuters
Pred 4 leti sta se Senegal in Kolumbija pomerila na prijateljski tekmi pred SP-jem 2014. Levi so v 2. polčasu ujeli zaostanek dveh golov proti kofetarjem. Foto: EPA
Kolumbijci igrajo na petem SP-ju, četrtfinale iz Brazilije 2014 pa je njihov največji dosežek. Senegalci so na drugem SP-ju, že na prvem leta 2002 so prišli vse do četrtfinala. Foto: Reuters
Japonska je na 4 dosedanjih SP-jih 2-krat napredovala v izločilne boje. Na domačem prvenstvu 2002 in v Južni Afriki 2010 so prišli do osmine finala. Foto: Reuters

V skupini H je pred zadnjim krogom Poljska že ostala brez vseh možnosti, kar naj bi olajšalo delo vodilni Japonski. Japonska in Senegal ne smeta izgubiti v zadnjem krogu, kar prinese zanesljivo napredovanje. Kolumbija gre v izločilne boje z zmago nad Senegalci in celo z remijem, če Japonci izgubijo proti izpadlim Poljakom. Senegalci in Japonci lahko napredujejo tudi ob morebitnem porazu, a le če njihov tekmec na drugi tekmi izgubi z višjo razliko v golih.

Dvoboj podobnih slogov hitrost in napadalnost
Tako Aliou Cisse kot Jose Pekerman za tretjo tekmo prvenstva ne potrebujeta kakšnih bombastičnih govorov, saj se obe moštvi dobro zavedata, da bo napredovala samo ena reprezentanca. Levi so v prednosti, saj jim zadostuje remi, kar je tudi voda na mlin njihovih bliskovitih protinapadov, s katerimi so tudi porazili Poljsko (2:1) in obdržali ravnovesje z Japonsko (2:2).

Skrbijo obrambne napake, zaradi katerih so Senegalci dvakrat zapravili vodstvo proti Japoncem. "Še vedno krojim svojo usodo," je samozavesten poveljnik obrambe Kalidou Koulibaly, medtem ko njegov partner v osrčju branilske vrste Alfred Ndiaye opozarja: "Kolumbijski slog igre je zelo podoben našemu, zelo fizičen in s hitrim prenosom igre v napad."

Po uvodnem porazu, za katerega je bila vzrok ekspresna izključitev Carlosa Sancheza, ki se vrača v prvo postavo, so kofetarji navdušili proti Poljski (3:0). Napadalno usmerjeni kvartet James Rodriguez, Juan Quintero, Juan Cuadrado in Falcao je s hitrostjo in ustvarjalnostjo vrnil vero v napredovanje. "Moštvo igra kot enota, iz katere nato izhaja dober nogomet z veliko zadetki. Smo v dobrem položaju," je prepričan selektor Jose Pekerman, ki je pred štirimi leti Kolumbijo pripeljal do največjega uspeha četrtfinala.

Tekmi Japonska Poljska (ob 16.00) in Panama Tunizija (ob 20.00) lahko spremljate v živo na TV Maribor.
Glede na programsko shemo ga najdete na sledečih kanalih:
• Telemach – 151;
• Telekom – 702;
• T 2 – 17;
• A1 – 301.


Hasebe: S 4 točkami nismo še nič naredili

Japonska je v najboljšem položaju in si ne sme privoščiti spodrsljaja proti odpisani Poljski. Svojih slabosti se modri samuraji dobro zavedajo. "Nismo reprezentanca, ki si za cilj zada točko in jo nato tudi suvereno osvoji," je previden izkušeni vezist Makoto Hasebe, ki dodaja: "Osredotočeni moramo biti na osvojitev 3 točk, ne pa na preračunavanje. S 4 točkami nismo še nič dosegli." Po argentinski rešitvi je zdaj Poljska uradno največje razočaranje predtekmovanja, saj kot edini nosilec odhaja domov pred izločilnimi boji. Polom boli najbolj kapetana in prvega strelca Roberta Lewandowskega, ki v izjavah da vedeti, da se želi od Rusije posloviti vsaj s kakšnim golom.

V primeru remija odloča ferplej
Slovenska sodniška trojka pod vodstvom Damirja Skomine bo drugič na SP-ju delila pravico, in to na evropskem derbiju med Belgijo in Anglijo za osvojitev skupine. A namesto pričakovanega ognjemeta se marsikdo sprašuje, ali si trije levi ali rdeči vragi sploh želijo zmagati in se podati v izločilne boje v težji zgornji polovici tabele. Belgija in Anglija medsebojno odločata o 1. mestu, pri čemer pa bi v primeru remija odločale točke ferpleja! Belgijci imajo 3 rumene kartone, Angleži pa 2 in so tako v minimalni prednosti.

Tako angleški selektor Gareth Southgate kot belgijski strateg Roberto Martinez skrivata začetno postavo, pri čemer sta dala vedeti, da bosta spočila nekatere nosilce igre, zagotovo pa vse nogometaše z rumenimi kartoni, ki bi ob novem opominu morali izpustiti osmino finala. "Mislim, da bo zanimiva tekma, možnosti so 50-50, a ker smo oboji že uvrščeni naprej, bo tudi malce čudna tekma," priznava belgijski vezist Marouane Fellaini. Martinez je po drugi zmagi napovedal povsem drugo začetno postavo, a nato naj bi si delno premislil.

Angleški selektor ne špekulira
Southgate odkrito premleva, da si ne želi popolnoma prekiniti igralnega ritma, s čimer naj bi naredil manj sprememb v začetni postavi. "Misliti moramo na številne stvari: boj za razvrstitev v skupini, na igralce, ki potrebujejo igralni čas in hkrati ohraniti enotnost v moštvu," je razmišljal selektor Southgate, ki je na novinarska vprašanja, ali ni bolje biti drugi, odgovoril, da mu je vseeno, s kom bo igral v osmini finala, da pa o četrtfinalu zagotovo še ne razmišlja.

Zadnjo, 48., tekmo predtekmovanja igrata Panama in Tunizija, obe reprezentanci sta že izpadli, tako da bo v Saransku potekal le dvoboj za častno slovo od svetovnega prvenstva 2018.


SKUPINA H

Četrtek ob 16.00 (TV MARIBOR in MMC TV), Volgograd:
JAPONSKA - POLJSKA

Verjetni postavi:

Japonska: Kavašima; Sakai, Jošida, Šodži, Nagatomo, Hasebe, Šibasaki; Haraguči, Kagava, Inui, Osako.

Poljska: Fabianski; Piszczek, Glik, Bednarek, Bereszynski, Krychowiak, Goralski, Pybus, Zielinski, Lewandowski, Grosicki.

Sodnik: Janny Sikazwe (Zambija)

Četrtek ob 16.00 (TV SLOVENIJA 2), Samara:
SENEGAL - KOLUMBIJA

Verjetni postavi:

Senegal: K. Ndiaye; Sabaly, Koulibaly,
Sane, Wague, Kouyate, A. Ndiaye,
Gueye, Mane, Niang, Sarr.

Kolumbija: Ospina; Arias, D. Sanchez, Mina, Mojica, Uribe, C. Sanchez, Cuadrado, Quintero, J. Rodriguez, Falcao.

Sodnik: Milorad Mazić (Srbija)

                                    
Lestvica:                           
JAPONSKA            2  1 1 0  4:3  4
SENEGAL             2  1 1 0  4:3  4
KOLUMBIJA           2  1 0 1  4:2  3
POLJSKA             2  0 0 2  1:5  0
                                    

SKUPINA G

Četrtek ob 20.00 (TV SLOVENIJA 2), Kaliningrad:
ANGLIJA - BELGIJA

Verjetni postavi:

Anglija: Pickford; Jones, Stones, Cahill; Alexander-Arnold, Loftus-Cheek, Dier, Lingard, Rose; Rashford, Kane.

Belgija: Courtois; Vermaelen, Boyata, Alderweireld; Dembele, Fellaini, Chadli, T. Hazard, Tielemans, E. Hazard, Batshuayi.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

Četrtek ob 20.00 (TV MARIBOR/MMC TV), Saransk:
PANAMA - TUNIZIJA

Verjetni postavi:

Panama: Penedo; Machado, Baloy, R. Torres, Davis, Avila, Gomez, Godoy, Arroyo, Rodriguez, Tejada.

Tunizija:
Ben Mustafa; Naguez, Badri, Meriah, Malul, Haui, Škiri, Sasi, Ben Jusuf, Sliti, Hazri.

Sodnik: Hiroši Jamauči (Japonska)

                                    
Lestvica:                           
ANGLIJA             2  2 0 0  8:2  6
BELGIJA             2  2 0 0  8:2  6
TUNIZIJA            2  0 0 2  3:7  0
PANAMA              2  0 0 2  1:9  0