Luis Enrique se je izkazal predvsem na klopi Barcelone, s katero je leta 2015 osvojil Ligo prvakov, dvakrat postal državni in trikrat pokalni prvak. Foto: EPA
Luis Enrique se je izkazal predvsem na klopi Barcelone, s katero je leta 2015 osvojil Ligo prvakov, dvakrat postal državni in trikrat pokalni prvak. Foto: EPA

"Odločitev je bila soglasna. Všeč mi je njegova zagretost. Zavrnil je finančno boljše ponudbe, da je lahko prevzel Španijo," je povedal predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales. 48-letni Asturijec, ki je bil glavni favorit za selektorsko mesto, je nasledil Fernanda Hierra, ki je furio rojo vodil na svetovnem prvenstvu, kjer se je poslovila v osmini finala, ko je bila po 11-metrovkah boljša Rusija. Nekdanji kapetan Real Madrida je reprezentanco prevzel tik pred začetkom svetovnega prvenstva, potem ko je zveza prekinila sodelovanje z Julenom Lopeteguijem, ki je sedel na klop kraljevega kluba. Hierro je v nedeljo sporočil, da zapušča selektorsko mesto.

Lucho je na trenerski poti vodil Barcelono, Barcelono B, Romo in Celto. Z Barco je v sezoni 2014/2015 osvojil trojček lovorik, ko je bil najboljši v španskem prvenstvu, kraljevem pokalu in Ligi prvakov. Nekdanji odlični vezist, ki je za Španijo zbral 62 nastopov, je športno pot začel v rodnem Gijonu pri Sportingu, nato pa je pet let nosil dres Real Madrida, osem pa Barcelone, kjer je tudi končal kariero. Takrat je bil tudi kapetan katalonskega velikana.

Medtem je španska nogometna zveza imenovala tudi novega športnega direktorja, ki je postal Jose Francisco Molina. Nekdanji vratar je za furio rojo zbral devet nastopov.