Počasni videoposnetki potrjujejo, da je Antoine Griezmann že padal in bil povsem v zraku, ko se je njegove noge dotaknil Marcelo Brozović. Iz spornega prekrška je nato Griezmann podal za avtogol Maria Mandžukića. Foto: Reuters
Počasni videoposnetki potrjujejo, da je Antoine Griezmann že padal in bil povsem v zraku, ko se je njegove noge dotaknil Marcelo Brozović. Iz spornega prekrška je nato Griezmann podal za avtogol Maria Mandžukića. Foto: Reuters

Treba je spoštovati VAR, borili smo se za njegovo uvedbo. Bila je enajstmetrovka, samo ne bi o sodniku.

Predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker.
Perišićeva igra z roko
Ivan Perišić ni mogel umakniti roke, a po drugi strani je z dlanjo vidno spremenil pot žoge. Na prvenstvu je bilo kar nekaj podobno dosojenih 11-metrovk zaradi igranja z roko, četudi nogometaši realno niso mogli umakniti roke, na čelu s Cedricovo kaznijo za 11-metrovko na tekmi Portugalska - Iran. Foto: Reuters
Grabar-Kitarović, Macron in Šuker
Predsednik HNS-a Davor Šuker je v pogovoru po izgubljenem finalu postal slabe volje šele, ko so ga vprašali o novi pogodbi za selektorja Zlatka Dalića. "Zakaj me to sprašujete. Najprej moramo preživeti sprejem, nato grem na morje. Za pet dni bom stran vrgel telefon." Vprašanje, ali bo izgnani Nikola Kalinić prejel srebrno medaljo, pa je nekdanji izvrstni napadalec namerno preslišal. Foto: Reuters

"Splošen vtis je bil dober, samo takrat, ko ti z eno odločitvijo preusmeriš potek tekme, potem moram reči, da to ni primerno za finale," je bil kritičen Mateo Beusan o sojenju Argentinca Nestorja Pitane. "Griezmann je bil že globoko v padcu, ni govora o prekršku," je o prekršku Marcela Brozovića v 18. minuti dejal nekdanji cenjeni sodnik, ki je zadnjih 20 let sooblikoval rubriko Sokolje oko (Oko sokolovo) ob večini nogometnih prenosov na HRT-ju, ravno s finalom Rusije 2018 pa se 67-letni sodniški komentator poslavlja in odhaja v pokoj.

Ob avtogolu Maria Mandžukića je bil še dodatni niz spornih položajev. "Meni se je zdelo, da je bil Pogba v ofsajdu, a to je bilo verjetno na robu," je dodal Beusan. Fifa je sicer po tekmi novinarjem v Moskvi poslala grafično analizo, kjer se vidi, da je branilec Domagoj Vida z nogo stal bližje golu kot Paul Pogba, nato pa je Vida še odrinil Francoza, da je ta podrl ravnotežje Mandžukiću, ki je z glavo poslal žogo v lastno mrežo.

O roki Ivana Perišića v 38. minuti, ko je Pitana po dolgem pregledu videoposnetka in posvetovanju z VAR-om dosodil najstrožjo kazen, s katere je Francija drugič povedla z 1:0, je Beusan dejal: "Brez čustev, moramo biti iskreni. Perišić je igral z roko, to je najstrožja kazen ... pravilna odločitev."

BBC enotno: Hrvaška oškodovana
Omenjeni odločitvi Pitane sta dvigali veliko prahu po vseh televizijskih studiih po svetu, debate so bile zagrizene, najbolj poenoteni, da sta bili obe odločitvi napačni, pa so (ne)presenetljivo sklenili strokovni komentatorji na BBC-ju. Omizje Alan Shearer, Rio Ferdinand in Jurgen Klinsmann je bilo soglasno, da je bila Hrvaška oškodovana. "Če nisi prepričan, potem ne dosodiš. Napačna odločitev," je bil jasen Klinsmann.

Na družbenih omrežjih so svoje nestrinjanje oznanjala tudi ostala slovita imena svetovnega nogometa. Gary Lineker je na Twitterju zapisal: "Neeeeeee!!! Ne moreš dati tega. Jezus, VAR."

Nezadovoljna s sodnikom Pitano sta bila tudi Iker Casillas in Luis Suarez. Svetovni prvak s Španijo v Južni Afriki 2010 je zapisal: "Iskreno ne razumem uporabe VAR-a. Sodnik je dosodil prekršek, ki ga ni bilo nad Greizmannom, in Francija doseže gol iz naslednje akcije." Urugvajski napadalec je uporabil originalni čivk Casillasa in dopisal: "Prav imaš, Iker, tukaj je še ofsajd, s katerim je vplival na igro."

Šuker videl 11-metrovko: Borili smo se za VAR
Zato je bil popolnoma sprijaznjen s porazom Davor Šuker, predsednik hrvaške nogometne zveze in prvi strelec Francije 1998, ko je vatrene popeljal do brona. "Francija je bila nocoj boljša. V enem trenutku smo so bili podjetnejši, imeli smo priložnosti, da povedemo z 1:0, morda bi se nato tekma odvijala popolnoma drugače. Treba je spoštovati VAR, borili smo se za njegovo uvedbo. Bila je enajstmetrovka, samo ne bi o sodniku. Boljše moštvo je zmagalo, zabili so več golov kot mi. Videl sem roko, spremenila je pot žogi. To je nesreča, malo utrujenosti, malo vsega ... Čestitajmo Franciji, bila je boljša!" je v pogovoru s hrvaškimi novinarji Šuker hitro umiril vsa vprašanja o sodnikih, spornih odločitvah in namigovanja, da je bila Hrvaška oškodovana. Nenazadnje so vatreni prišli do zgodovinskega srebra svetovnih prvenstev, za kar jih je Fifa nagradila z nagrado v višini 24 milijonov evrov.

Treba je spoštovati VAR, borili smo se za njegovo uvedbo. Bila je enajstmetrovka, samo ne bi o sodniku.

Predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker.