Antoine Griezmann je pojasnil, da je Urugvaj njegova šibka točka. Foto: Reuters
Antoine Griezmann je pojasnil, da je Urugvaj njegova šibka točka. Foto: Reuters
Fernando Muslera je ob Griezmannovem strelu storil hudo napako. Foto: Reuters
Edinson Cavani zaradi poškodbe ni mogel pomagati svojim soigralcem v Nižnem Novgorodu. Foto: Reuters

Francoska reprezentanca je v petek postala četrta ekipa, ki ji je v polfinale svetovnega prvenstva uspelo priti vsaj šestkrat. Galski petelini so se v tej statistiki pridružili Nemcem, Brazilcem in Italijanom.

Urugvaj je na drugi strani drugič v zgodovini mundiala izgubil četrtfinalni obračun in prvič po letu 1966, ko ga je s 4:0 premagala Zahodna Nemčija.

Francozi so bili za Južnoameričane prevelik zalogaj. Znova so dokazali, da imajo na prvenstvu zelo čvrsto obrambo, zelo nevarni pa so tudi v napadu. Voda na mlin je bila tudi odsotnost urugvajskega napadalca Edinsona Cavanija.

Deschamps izpostavil pomočnike
"Igrali smo proti krasni ekipi Urugvaja. Bili smo boljši in zaslužili smo si napredovanje," je po tekmi uvodoma dejal francoski selektor Didier Deschamps."Tako kot vsi tudi jaz rad dosegam zadane cilje. Ponosen sem na vse svoje varovance, tokrat pa bi še posebej izpostavil svoje pomočnike, ki mi pomagajo dan za dnem pri pripravah na tekmece in izbiri prave taktike."

Griezmann: Spoštujem Urugvaj!
Za najboljšega igralca tekme je bil imenovan Antoine Griezmann, ki je ob napaki vratarja Fernanda Muslere tudi dosegel zadetek po dobri uri igre. Zadetek, ki ga ni proslavil. "Nisem se veselil doseženega zadetka, saj mi je na začetku nogometne poti najbolj ob strani stal Urugvajec, ki me je naučil vse dobre in slabe stvari nogometa. Prav zaradi tega Urugvaj spoštujem kot ekipo in kot državo. Igral sem tudi proti prijateljem, s katerimi igramo skupaj v klubu, zato se mi je zdelo normalno, da zadetka nisem proslavil," je povedal napadalec madridskega Atletica, za katerega igrata urugvajska reprezentančna branilca Diego Godin in Jose Jimenez.

27-letni Griezmann je še dodal: "Urugvaj ima močno ekipo. Pravzaprav me spominja na ekipo v mojem Atleticu, kjer vsi garamo, tako v obrambi kot tudi v napadu. Takšno igro vidim iz dneva v dan. Obožujem urugvajsko kulturo in vse Urugvajce."

Tabarez: Lahko smo ponosni
Precej slabše volje je bil po tekmi urugvajski selektor Oscar Tabarez. "Za državo, kakršna je Urugvaj, ti je seveda žal. Še posebej zaradi bogate zgodovine. Toda gledati moramo naprej. Zavedati se moramo, da je kar nekaj reprezentanc, ki spadajo v elito, že nekaj časa doma," je povedal Tabarez. "Samo tiste ekipe, ki ničesar ne naredijo, ne grešijo. Vsem igralcem sem po tekmi povedal, da so lahko ponosni na svoje nastope. Muslera je storil napako, res je. Toda na prvenstvu se je izkazal s številnimi obrambami in nas reševal pred najhujšim, tako da mu ne moremo ničesar zameriti."

Urugvaj tako ostaja pri dveh naslovih svetovnih prvakov. Prvega je osvojil leta 1930, drugega po "Maracanazu" dvajset let pozneje. Trikrat je osvojil še četrto mesto (v letih 1954, 1970 in 2010).

Urugvajski vratar Muslera olajšal delo Franciji
Francozi stavijo na Mbappeja, Cavani še vedno vprašljiv
Urugvajski vratar Muslera olajšal delo Franciji
Francozi stavijo na Mbappeja, Cavani še vedno vprašljiv