V osmini finala se obeta nekaj poslastic. Foto: MMC RTV SLO
V osmini finala se obeta nekaj poslastic. Foto: MMC RTV SLO

V zgornjem delu tabele so petkratni svetovni prvaki Brazilci, ki jih v osmini finala čaka vselej neugodna Mehika. Tu so še dvakratni svetovni prvaki Argentinci, zvezdniška zasedba sicer neprepričljive Francije, evropski prvaki Portugalci in na predtekmovanju 100-odstotni Urugvajci. Tem šestim ekipam se bosta danes pridružila prvouvrščena reprezentanca iz skupine G (Belgija ali Anglija) in drugouvrščena reprezentanca iz skupine H (Japonska, Kolumbija, Senegal).

Spodaj svetovni prvaki le Španci
V spodnjem delu tabele je najbolj zveneče ime Španija, ki pa je bila na predtekmovanju zelo bleda. Kljub temu je proti gostiteljici Rusiji favorit za napredovanje v četrtfinale. Španci so spodaj edini z naslovom svetovnega prvaka. Odprt žreb dviguje vročico na Hrvaškem. Vatreni so poleg Urugvaja edini zmagali trikrat in so v vlogi favoritov proti Danski. Mnogi sanjajo leto 1998, ko se je Hrvaška prebila vse do polfinala. Tu sta še Švedska in Švica ter drugouvrščena ekipa iz skupine G ter prvouvrščena iz skupine H.

Lineker ne bi kalkuliral
V Angliji si večina navijačev želi drugo mesto v skupini in mesto v spodnji polovici skeleta, saj bi se s tem v četrtfinalu najbrž izognili Brazilcem in dobili Švicarje ali Švede. Za novinarja BBC-ja, nekdanjega napadalca Anglije Garyja Linekerja, je to račun brez krčmarja. "Anglija ni zmagala v izločilnih bojih na velikih tekmovanjih 12 let. Zdaj prevladuje mnenje, da je bolje izgubiti in se v četrtfinalu izogniti težjemu nasprotniku. Prosim vas," je tvitnil Lineker.

Favorit stavnic je Brazilija, sledi Španija
Stavnice največ možnosti za končni uspeh pripisujejo Braziliji (kvota 4,33), sledijo pa Španija (5), Belgija (7,5), Anglija (8,5) in Francija (9). Na šestem mestu sta izenačeni Argentina in Hrvaška (13). Naslov svetovnega prvaka Portugalske in Urugvaja je vreden kvote 23, Kolumbija in Švica imata kvoto 34.

Osmina finala bo potekala od sobote do torka.