Ruska reprezentanca pred obračunom z Walesom v gosteh, ki ga je dobila z 1:3. Foto: EPA
Ruska reprezentanca pred obračunom z Walesom v gosteh, ki ga je dobila z 1:3. Foto: EPA
Guus Hiddink
Guus Hiddink po Južni Koreji in Avstraliji novo poglavje zgodbe o uspehu piše v Rusiji. Foto: EPA
Andrej Aršavin
Nemci so na vse načine ustavljali Aršavina. Foto: EPA
Konstantin Zirjanov
Konstantin Zirjanov - poveljnik ruske igre na sredini igrišča. Foto: EPA
Guus Hiddink
Guus Hiddink in njegova desna roka Andrej Aršavin na enem izmed zadnjih treningov. Foto: EPA
Roman Pavljučenko
Roman Pavljučenko je bil najboljši ruski strelec v kvalifikacijah. Foto: EPA
Sergej Ignaševič
Sergej Ignaševič je steber ruske obrambe. Foto: EPA
Igor Akinfejev
Vratar Igor Akinfejev bo zadnja ovira za slovenske napadalce. Foto: EPA
Jurij Žirkov in Igor Semšov
Posredovanje Igorja Semšova na tekmi z Nemčijo. Foto: EPA
Rusija
Rusija bo proti Slovencem igrala v novih dresih, ki so jih v četrtek javnosti predstavili Roman Pavljučenko, Vasilij Berezuckij, Pavel Pogrebnjak in Sergej Semak. Foto: Reuters
Aršavin - motor in duša ruske reprezentance

Z moštvom, ki je presenetilo vse na evropskem prvenstvu leta 2008 v Avstriji in Švici, kamor je prišlo v vlogi avtsajderja, končalo pa v polfinalu, kjer so jih ustavili kasnejši prvaki Španci. Rusi so posebej navdušili v četrtfinalu, ko so po podaljšku s 3:1 odpravili Nizozemce. Vtis je bil še boljši od samega rezultata, saj so varovanci Guusa Hiddinka zmleli nasprotnika s tehnično dovršeno igro, polno visokega ritma, v kateri je Nizozemcem (presenetljivo) zmanjkalo sape.

Dva poraza proti Nemčiji
Rusija je kvalifikacije za mundial v Južnoafriški republiki končala na 2. mestu v skupini 4, potem ko je v odločilnem srečanju v Moskvi izgubila proti Nemčiji (0:1), ki je sicer slavila že doma (2:1). Nemci so srečno odnesli poln plen z Lužnikov, saj so Rusi oblegali nemška vrata, v katerih pa je blestel Rene Adler. Ruska reprezentanca je kvalifikacije končala z gol razliko 19:6.

Hiddink je tekmo z Nemci začel v postavi Igor Akinfejev; Jurij Žirkov, Vasilij Berezuckij, Sergej Ignaševič, Aleksandr Anjukov; Vladimir Bistrov, Igor Denisov, Konstantin Zirjanov, Igor Semšov; Andrej Aršavin in Aleksander Keržakov. Pozneje so v igro vstopili še Dmitrij Torbinskij, Pavel Pogrebnjak in Roman Pavljučenko. Vidno vlogo proti Sloveniji utegneta igrati še Sergej Semak in Dinijar Biljaletdinov, medtem ko bodo preostalim (Alan Dzagojev, Dimitrij Sičev, Renat Janbajev) slej ko prej pripadle le drobtinice.

Sledi podrobnejši pregled najpomembnejših ruskih igralcev. V oklepaju je poleg osnovnih podatkov dodan še igralni čas v kvalifikacijah in število zadetkov.


VRATAR

Igor Akinfejev (23 let, 186 cm, CSKA Moskva, 900 minut): V kvalifikacijah je bil poleg branilca Sergeja Ignaševiča edini, ki je odigral vseh 10 tekem od prve do zadnje minute. Kljub mladosti je izjemno izkušen. Že s 17 leti je postal prvi vratar CSKA-ja, pozneje pa je z 18 leti in 20 dnevi kot najmlajši igralec nasploh debitiral v ruski reprezentanci.

BRANILCI

Jurij Žirkov (26 let, 178 cm, Chelsea, 630 minut): Lahko igra na položaju levega bočnega branilca ali levega krila. Zaradi odlične tehnike, prodornosti in podaj si je pridobil vzdevek 'Ruski Ronaldinho'. Žirkov je bil izbran v idealno ekipo evropskega prvenstva 2008. Julija 2009 je iz moskovskega CSKA-ja prestopil v Chelsea, kjer pa se po poškodbi kolena še ni naigral, saj je nastopil le na dveh tekmah. Žirkov je na prvem treningu po zboru reprezentance znova začutil bolečine v kolenu, zato je njegov nastop pod vprašajem. Žirkova bi utegnili zamenjati Dinijar Biljaletdinov, Aleksej Berezuckij ali Renat Janbajev.

Vasilij Berezuckij (27 let, 189 cm, CSKA Moskva, 688 minut, 1 gol): Osrednji branilec ruske reprezentance. Brat dvojček Alekseja Berezuckega, ki je prav tako član 'zbornaje komande'. Odlično se znajde tudi pred nasprotnimi vrati, kar je dokazal tudi na Old Traffordu, ko je v Ligi prvakov zadel proti Manchestru Unitedu (3:3).

Sergej Ignaševič (30 let, 186 cm, CSKA Moskva, 900 minut, 1 gol): Ignaševič z Vasilijem Berezuckijem tvori centralni branilski par ruske zadnje vrste. Bržkone je najboljši branilec ruske lige. Poleg Akinfejeva je edini, ki je v kvalifikacijah odigral vseh 10 tekem.

Aleksandr Anjukov (27 let, 178 cm, Zenit, 720 minut): Desni bočni branilec je kapetan sanktpeterburškega Zenita, s katerim se je leta 2008 veselil zmage v Pokalu Uefa. Tudi Anjukov je tako kot Žirkov izjemno prodoren.

Denis Kolodin (27 let, 187 cm, Dinamo Moskva, 180 minut): Za mesto v osrednjem branilskem paru naj bi poleg standardnega Ignaševiča kandidiral tudi Kolodin, čeprav je v kvalifikacijah precej več priložnosti dobil Vasilij Berezuckij. Kolodin slovi po izjemno močnem in natančnem strelu z velike oddaljenosti, zato se ga je prijel vzdevek 'kanon'.

VEZISTI

Vladimir Bistrov (25 let, 178 cm, Zenit, 413 minut): Krilni igralec, čigar zaščitni znak je - v skladu z njegovim priimkom - hitrost. V pretekli sezoni ruskega prvenstva je bil nogometaš, nad katerim je bilo storjeno največ prekrškov, kar dokazuje, kako težko ga je ustaviti.

Igor Denisov (25 let, 176 cm, Zenit, 591 minut): Igralec, ki je pred evropskim prvenstvom leta 2008 zavrnil reprezentančni poziv Guusa Hiddinka. Dobro leto pozneje je debitiral v državnem dresu proti Nemčiji (2:1) in se v nadaljevanju kvalifikacij uveljavil v začetni enajsterici.

Konstantin Zirjanov (32 let, 176 cm, Zenit, 766 minut, 3 goli): Univerzalni igralec sredine, ki je odličen tako v obrambnih kot tudi v napadalnih nalogah. S 3 goli je skupaj z Andrejem Aršavinom drugi najboljši ruski strelec v kvalifikacijah. Zirjanov je bil na Euro 2008 izbran v idealno moštvo prvenstva. Že pred tem je bil eden najzaslužnejših, da je Zenit slavil v Pokalu Uefe, kjer je v finalu (2:0) zabil drugi zadetek proti Glasgow Rangersom. Leta 2007 je bil izbran za ruskega nogometaša leta. Zirjanov je doživel veliko osebno tragedijo, saj je leta 2002 njegova žena skupaj z njuno štiriletno hčerko napravila samomor - s skokom iz osmega nadstropja stanovanjskega bloka. Dve leti pred tem sta mu umrla oče in brat. Septembra 2008 je Zirjanov z novo partnerko dobil njunega prvega otroka.

Igor Semšov (31 let, 170 cm, Zenit, 641 minut, 1 gol): Nizkorasli Semšov pomanjkanje centimetrov nadomešča z odlično tehniko in hitrostjo. Na začetku kariere je bil zelo muhast igralec, ki je težko brzdal živce. Zaradi fizičnega napada na sodnika (brca) je bil kaznovan s 5 tekmami prepovedi igranja. Potem ko v matičnem CSKA-ju ni dobil prave priložnosti, se je uveljavil v moskovskem Torpedu.

Sergej Semak (33 let, 178 cm, Rubin Kazan, 609 minut): Ukrajinec v ruskem dresu in kapetan ruskega prvaka Rubina. Semak je edini ruski nogometaš, ki je igral proti Sloveniji že leta 2001 v kvalifikacijah za mundial na Japonskem in v Južni Koreji. Pred kratkim je z drugo ženo dobil tretjega otroka, skupno pa že petega.

Dimitrij Torbinskij (25 let, 172 cm, Lokomotiva Moskva, 261 minut): Nogometaš z zelo dobrimi tekaškimi sposobnostmi in natančnimi podajami. V četrtfinalu Eura 2008 je proti Nizozemski v podaljšku zadel za 2:1.

Dinijar Biljaletdinov (24 let, 186 cm, Everton, 180 minut): Levokrilni igralec. Rus tatarskega rodu. Pred sezono 2009/10 je iz moskovske Lokomotive prestopil v Everton in v 5 nastopih zabil dva gola. Vsekakor ga dokazovanje na zahtevni angleški sceni še čaka.

NAPADALCI

Andrej Aršavin (28 let, 172 cm, Arsenal, 809 minut, 3 goli): Kapetan Rusije in hkrati njen najboljši igralec. Izjemno tehnično znanje, pregled nad igro in hitrost ga uvrščajo med najboljše igralce na svetu. Lahko igra na mestu organizatorja igre, krila ali napadalca. Najzaslužnejši za zmago Zenita v Pokalu Uefe (2008). Na Euru istega leta je bil izbran v najboljše moštvo. Na zadnji dan zimskega prestopnega roka leta 2009 se je iz Zenita preselil v Arsenal. V Londonu je kmalu pokazal ves svoj razkošni talent. 21. aprila je na srečanju proti Liverpoolu (4:4) dosegel vse 4 zadetke za Arsenal. Malo pozneje (2. maja) si je na gostovanju pri Portsmouthu prvič nadel kapetanski trak topničarjev.

Roman Pavljučenko (27 let, 188 cm, Tottenham, 413 minut, 5 golov): Najboljši ruski strelec v kvalifikacijah, čeprav je v Tottenhamu, kamor se je iz moskovskega Spartaka preselil po Euru 2008, na stranskem tiru, zato je že napovedal, da bo v zimskem prestopnem roku zapustil Spurse. Pavljučenko je bil izbran v najboljšo postavo evropskega prvenstva 2008.

Pavel Pogrebnjak (26 let, 188 cm, Stuttgart, 203 minute, 1 gol): Na veliko sceno ga je izstrelila sijajna sezona (2007/08), ko je bil ob Aršavinu najzaslužnejši za zmago Zenita v Pokalu Uefe. Skupaj z Luco Tonijem je bil z 10 goli najboljši strelec tekmovanja. Avgusta 2009 je okrepil Stuttgart, kjer pa se mora še dokazati.

Aleksandr Keržakov (26 let, 176 cm, Dinamo Moskva, 295 minut, 2 gola): Keržakov je eden redkih ruskih nogometašev, ki je dokaj uspešno igral v tujini. V sezoni 2006-2007 je namreč branil barve Seville. Čeprav je bil eden boljših ruskih igralcev v kvalifikacijah, ga Hiddink ni uvrstil v moštvo za evropsko prvenstvo 2008.

Aršavin - motor in duša ruske reprezentance