Kylian Mbappe bo v nedeljo zagotovo največji zalogaj za argentinsko obrambo. Foto: EPA
Kylian Mbappe bo v nedeljo zagotovo največji zalogaj za argentinsko obrambo. Foto: EPA

Paul Pogba, N'Golo Kante, Christopher Nkunku, Mike Maignan in za konec še dobitnik letošnje zlate žoge Karim Benzema. To so nogometaši, na katere je Deschamps računal za prvenstvo, a so se morali vsi zaradi poškodb odpovedati nastopom.

Kljub vsemu ima Francija tako močno zasedbo, da se je relativno mirno in brez večjih naprezanj uvrstila v veliki finale. Izjemni zlati deček francoske izbrane vrste Kylian Mbappe je s petimi zadetki trenutno na vrhu lestvice strelcev prvenstva izenačen z Lionelom Messijem, svoje so dodali še Olivier Giroud (4 zadetki), Theo Hernandez, Randal Kolo Muani, Adrien Rabiot in Aurelien Tchouameni (vsi po en zadetek).

Šibkih točk galski petelini tako rekoč nimajo. Resda so izgubili tekmo skupinskega dela proti Tuniziji, a tedaj so si napredovanje priigrali že v uvodnih krogih. Dvakratni svetovni prvaki lahko naslov v nedeljo osvojijo še tretjič, s tem pa tudi poskrbijo, da postanejo tretja reprezentanca, ki bi ji uspelo ubraniti naslov prvaka po Italiji (1934, 1938) in Braziliji (1958, 1962).

A za ponovitev uspeha izpred štirih let bodo morali v nedeljo premagati izbrano vrsto Argentine. Na MMC-ju smo naredili krajši pregled francoske poti do finala.


SKUPINA D, 1. krog: FRANCIJA – AVSTRALIJA 4:1

11-22 (D) France-Australia( id: 3854579), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Svojo pot v Katarju so Francozi začeli udarno in poskrbeli, da se je prvič po letu 2006, ko je Brazilija premagala Hrvaško (1:0), zgodilo, da je aktualni prvak dobil svoje prvo srečanje na naslednjem SP-ju. Resda so se dokaj hitro znašli v zaostanku, potem ko je po podaji z desne strani zadel Craig Goodwin. Francoze je v igro vrnil Adrien Rabiot, ki je v 27. minuti zadel z glavo po predložku rezervista Thea Hernandeza. Za preobrat je pet minut pozneje poskrbel Giroud. Francija je mirno nadzorovala potek tekme, v nadaljevanju je avstralsko mrežo zatresla še dvakrat. Najprej je Mbappe v 68. minuti po podaji Ousmana Dembeleja iz bližine zadel z glavo, tri minute pozneje se je še drugič na tekmi med strelce vpisal Giroud. To je bil njegov 51. zadetek za reprezentanco, s čimer se je na francoski lestvici strelcev na vrhu izenačil s Thierryjem Henryjem. Gladka zmaga svetovnih prvakov, ki so se – zanimivo – pred štirimi leti prav tako v uvodnem krogu srečali z Avstralci, le da so tedaj slavili z 2:1 (Griezmann, Pogba).

Vrhunci tekme Francija – Avstralija

SKUPINA D, 2. krog: FRANCIJA – DANSKA 2:1

11-26 (D) France-Denmark( id: 3854581), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Francija – Danska. Derbi 2. kroga skupinskega dela in tekma, na kateri je v polnem sijaju zablestel zdaj prvi zvezdnik reprezentance Mbappe. Ta je vso tekmo sejal paniko v danski obrambi, srečanje pa je odločil v 86. minuti, ko je iz neposredne bližine zadel s stegnom. Dosegel je sicer tudi vodilni zadetek Francozov po uri igre, ko je z diagonalnim strelom s šestih metrov po lepem prodoru in dvojni podaji s Theom Hernandezom ugnal danskega vratarja Kasperja Schmeichla. Edini zadetek za Skandinavce je dosegel Andreas Christensen, ki je žogo z glavo poslal za hrbet vratarja Huga Llorisa v 68. minuti. Francija je tako dosegla še šesto zaporedno zmago na svetovnih prvenstvih. Niz, ki je do danes uspel Špancem leta 2010. Napredovanje v izločilne boje je bilo zagotovljeno, Deschamps je lahko za tekmo 3. kroga proti Tuniziji namenil nekaj počitka svojim najboljših nogometašem.

Vrhunci tekme Francija – Danska

SKUPINA D, 3. krog: TUNIZIJA – FRANCIJA 1:0

11-30 (D) Tunisia-France( id: 3854583), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Osmina finala je bila v žepu, zagotovljeno je bilo tudi prvo mesto v skupini, zato je francoski selektor pričakovano nekaterim svojim največjim zvezdnikom namenil nekaj počitka in na zelenico poslal t. i. B-ekipo. Drugače je bilo v izbrani vrsti Tunizije, ki se je še vedno bojevala za izločilne boje. Vseeno ni imela vseh niti v svojih rokah, veliko je bilo odvisno od druge tekme med Avstralijo in Dansko, kjer so Tunizijci upali na poraz Avstralcev, a ti so z 1:0 premagali Dance in zasedli drugo mesto v skupini in v osmino finala. Na prvi preboj iz skupinskega dela na SP-jih bo morala Tunizija počakati še vsaj štiri leta, se je pa od prvenstva v Katarju poslovila na lep način: z zmago nad svetovnimi prvaki! Edini zadetek je po slabi uri igre dosegel Vahbi Hazri, ki je zarezal skozi osrčje francoske obrambe in z levico matiral nemočnega vratarja Steva Mandandaja. Griezmann je sicer v 98. minuti spravil žogo v mrežo za 1:1, a je glavni sodnik Matthew Cogner po ogledu videoposnetka zadetek razveljavil zaradi prepovedanega položaja.

Vrhunci tekme Tunizija – Francija

OSMINA FINALA: FRANCIJA – POLJSKA 3:1

12-04 (1/8) 1D-2C( id: 3370552), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Francozi so v velikem slogu začeli izločilne boje prvenstva, za začetek so s 3:1 premagali Poljake. Ob koncu polčasa so povedli prek Girouda, ki je dosegel 52. zadetek v dresu izbrane vrste, s čimer je postal najboljši francoski strelec vseh časov. Častitljiv dosežek, ki pa ga je nato zasenčil Mbappe. Izjemni napadalec Paris Saint-Germaina je z izvrstnima streloma zadel naslednja dva gola svoje reprezentance, ki sta dokončno pokopala nasprotnika. Najprej je v 74. minuti s silovitim strelom pod prečko matiral Wojciecha Szczesnega, na 3:0 je povišal v 91. minuti z diagonalnim strelom v malo mrežico znotraj kazenskega prostora. Končni izid je s častnim zadetkom (in ponovljenim strelom z bele točke) postavil Robert Lewandowski.

Vrhunci tekme Francija – Poljska

ČETRTFINALE: ANGLIJA – FRANCIJA 1:2

12-10 (1/4) Zmag.1B/2A-Zmag.1D/2C( id: 3370568), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Najtežji preizkus letošnjega prvenstva so Francozi doživeli in preživeli proti Angležem. Čeprav so po lepem golu Aureliena Tchouamenija z razdalje na odmor odšli z minimalno prednostjo, so se v drugem delu z nasprotnikom precej namučili. Varovanci Garetha Southgata so zaigrali precej bolje, večkrat so Francoze potisnili v njihov kazenski prostor, pritisk se jim je izplačal v 54. minuti, ko je z bele točke zadel Harry Kane. Po dinamični igri je zadetek nekako visel v zraku, vprašanje je bilo le, v čigavo mrežo bo romala žoga. V 78. minuti je Giroud z glavo poskrbel, da se je zatresla angleška mreža, potem ko je Griezmann z leve strani poslal mojstrsko podajo v kazenski prostor. Drame s tem še ni bilo konec, rezervist Mason Mount je na drugi strani igrišča izsilil prekršek za najstrožjo kazen in Kanu ponudil zlato priložnost za izenačenje. A angleški napadalec je tokrat storil napako, z bele točke je žogo poslal krepko čez gol. Do konca so si Angleži prizadevali izid izenačiti, a zaman. Mesto med najboljše štiri reprezentance na svetu so si zagotovili Les Bleus.

Vrhunci tekme Anglija – Francija

POLFINALE: FRANCIJA – MAROKO 2:0

12-14 (1/2) Zmag.ČF3-Zmag.ČF4( id: 3370570), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Na poti do finala so morali Francozi opraviti le še z Maročani, ki so v Katarju spisali svojo nogometno pravljico. Poskrbeli so za najboljši izid katere koli afriške reprezentance v zgodovini svetovnih prvenstev, v Katarju so med drugim premagali Špance in Portugalce, zato so morali biti Deschampsovi fantje sila previdni. Toda bolje polfinalnega obračuna skoraj ne bi mogli začeti, že v 5. minuti je maroško mrežo v akrobatskem slogu zatresel Theo Hernandez. S tem je prekinil urok nepremaganosti maroške obrambe, ki na svetovnem prvenstvu v Katarju do tistega trenutka še ni prejela zadetka, razen avtogola na tekmi proti Kanadi. Tekma še zdaleč ni bila enostranska, Francozi so morali biti ves čas previdni, paziti na hitre protinapade in iznajdljivost nasprotnika, lažje so zadihali šele v 79. minuti, ko je žogo v prazno mrežo s prvim dotikom potisnil rezervist Randal Kolo Muani. Ta je v igro vstopil komaj minuto predtem. Francija je slavila in se četrtič v zgodovini uvrstila v finale prvenstva. Ob tem je razblinila maroške sanje, lahko v nedeljo še argentinske?

Vrhunci tekme Francija – Maroko