Argentina se poteguje tretji naslov svetovnega prvaka. Lionel Messi ima možnost, da z zmago v nedeljo postane največji vseh časov. Naslov južnoameriškega prvaka mu je uspelo osvojiti lani poleti v Riu de Janeiru, v nedeljo ima še drugo priložnost za naslov svetovnega prvaka. Leta 2014 so mu načrte, prav tako na stadionu Maracana, prekrižali Nemci. Foto: EPA
Argentina se poteguje tretji naslov svetovnega prvaka. Lionel Messi ima možnost, da z zmago v nedeljo postane največji vseh časov. Naslov južnoameriškega prvaka mu je uspelo osvojiti lani poleti v Riu de Janeiru, v nedeljo ima še drugo priložnost za naslov svetovnega prvaka. Leta 2014 so mu načrte, prav tako na stadionu Maracana, prekrižali Nemci. Foto: EPA

Zmagovalca finala svetovnega prvenstva je vselej težko predvideti, nič drugače ni letos. To se kaže tudi na stavnicah, ki rahlo prednost namenjajo Franciji. Na njeno zmago je razpisan količnik 2,84, za Argentino 2,94.

To bo 13. medsebojni obračun Francije in Argentine. Uspešnejši so Južnoameričani, ki so dobili šest obračunov, trije so izgubili. Nazadnje sta se reprezentanci srečali pred štirimi leti na prvenstvu v Rusiji, kjer so bili s 4:3 boljši Francozi. Mož odločitve je bil Mbappe.

Argentinci so se tedaj poslovili v osmini finala, Mbappe in druščina pa so nadaljevali svoj pohod proti vrhu in ga končali z naslovom prvaka, potem ko so v finalu s 4:2 premagali Hrvate. Kako bo tokrat? Na MMC-ju smo naredili krajši pregled argentinske poti do finala.


SKUPINA C, 1. krog: ARGENTINA – SAVDSKA ARABIJA 1:2

11-22 (C) Argentina-Saudi Arabia( id: 3854572), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Argentina je prvenstvo v Katarju začela kot eden izmed glavnih favoritov za končno zmago. Na papirju so imeli za uvod v svetovno prvenstvo najlažjega nasprotnika, ki pa je nato poskrbel za eno največjih presenečenj v nogometni zgodovini. Dober začetek, katastrofalen konec. Messi je z bele točke že v 10. minuti gavče popeljal v vodstvo, s soigralci bi se lahko na odmor odpravil tudi s prednostjo 4:0, če ne bi bilo natančnih slovenskih sodnikov, na čelu s Slavkom Vinčićem, in VAR-a. Sijajna igra v prvem, nato pa kolaps v drugem polčasu. Savdijci so bili iz minute v minute samozavestnejši in drznejši, trud se jim je najprej poplačal že v četrti minuti nadaljevanja, ko je Saleh Al Šehri po hitri akciji zadel z diagonalnim strelom z levico. Preobrat je sledil le nekaj minut pozneje, ko je s krasnim strelom z roba kazenskega prostora vratarja Emiliana Martineza matiral Salem Al Davsari. Hladna prha, ki je pravzaprav trajala do konca tekme. Argentinci so si prizadevali izid izenačiti, a neuspešno. Njihovega niza neporaženosti, ki je trajal 36 tekem, je bilo konec.

Vrhunci tekme Argentina – Savdska Arabija

SKUPINA C, 2. krog: ARGENTINA – MEHIKA 2:0

11-26 (C) Argentina-Mexico( id: 3854574), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Po šokantnem porazu proti Savdski Arabiji so morali gavči nujno dobiti tekmo 2. kroga proti Mehičanom. V primeru poraza, ki ni bil tako maloverjeten, bi si že pripravljali kovčke za odhod v domovino. A iz zelo neugodnega položaja jih je rešil njihov kapetan. Messi, rekorder po številu nastopov in zadetkov za Argentino, je žilave Mehičane vendarle strl z natančnim strelom z 20 metrov po dobri uri igre, nato se je v zaključku srečanja izkazal še s podajo za izjemno pomembni drugi zadetek, ki ga je mojstrsko s plasiranim strelom dosegel Enzo Fernandez za končnih 2:0. To je bila za Messija 21. tekma na SP-jih, s čimer je izenačil argentinski rekord legendarnega Diega Armanda Maradone, med drugim se je zadetka veselil že na šestem zaporednem reprezentančnem nastopu. Z zmago so nogometaši (in predvsem njihovi navijači) lažje zadihali, a za uvrstitev v nadaljnje tekmovanje je bilo treba delo dokončati v zadnjem krogu skupinskega dela ...

Vrhunci tekme Argentina – Mehika

SKUPINA C, 3. krog: POLJSKA – ARGENTINA 0:2

11-30 (C) Poland-Argentina( id: 3854576), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

V zadnjem krogu je Argentince čakal obračun s Poljaki, ki so se prav tako bojevali za mesto v osmini finala. Pretirano težkega dela niso imeli, čeprav kopica strelov v prvem polčasu ni obrodila sadov, med drugim je Messi v 39. minuti zapravil strel z bele točke, ki je bil dosojen precej sporno. V drugem polčasu so nato potrebovali manj kot minuto za spremembo izida, Alexis Mac Allister je po ostri podaji Nahuela Moline zadel s pomočjo vratnice. La Albicelesti so obleganje poljskih vrat kronali še v 68. minuti prek Javierja Alvareza. Bojazljivi Poljaki na celotnem srečanju niso zmogli niti enega strela (!) v okvir vrat, dejansko so tudi nehali igrati, saj jim je ob zaostanku z 2:0 in vodstvu Mehike z 2:0 na drugem srečanju v skupini mesto v osmini finala zagotavljal ferplej (v prejetih rumenih kartonih je bilo 5:7). Tretji zadetek Argentine ali Mehike bi jih poslal domov, a imeli so srečo. Argentinci so slavili z 2:0, dokončno pa je mehiške upe po uvrstitvi v izločilne boje v 95. minuti pokopal Al Davsari. Argentina je kljub bolečem porazu v uvodnem krogu končala na vrhu skupine C, za nagrado je v osmini finala dobila obračun z Avstralijo.

Vrhunci tekme Poljska – Argentina

OSMINA FINALA: ARGENTINA – AVSTRALIJA 2:1

12-03 (1/8) 1C-2D( id: 3370551), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Na obračunu osmine finala so bili Argentinci v vlogi izrazitega favorita, to so tudi upravičili, čeprav so imeli kar nekaj težav, zelo malo pa je manjkalo, da bi v izdihljajih obračuna Avstralci tudi izsilili podaljšek. Uspavanka prve pol ure, nato pa Messijev zadetek za 1:0 iz prve prave priložnosti, njegov prvi v izločilnih bojih SP-jev, saj je prejšnjih osem vselej dosegel v skupinskih delih. Žogo je na svoji jubilejni tisoči tekmi v karieri po lepi akciji z levico pospravil za hrbet vratarja Matthewa Ryana. Ta je po slabi uri igre z nespametnim preigravanjem storil veliko napako, kar je hitro kaznoval Julian Alvarez in povišal vodstvo na 2:0. Po videnem sodeč, sta se Argentincem obetala dokaj mirno nadaljevanje in zaključek tekme, a vse se je spremenilo v 77. minuti, ko je avstralski rezervist Craig Goodwin močno streljal z 20 metrov, žoga je zadela Fernandeza in končala v mreži. Avstralci so do konca srečanja vneto iskali izenačujoči zadetek, še najbolj vroče je bilo praktično v zadnji akciji na tekmi, ko je vratar Martinez s sedmih metrov ubranil poskus 18-letnega Garanga Kuola. Gavči so preživeli in se uvrstili v četrtfinale.

Vrhunci tekme Argentina – Avstralija

ČETRTFINALE: NIZOZEMSKA – ARGENTINA 5:6 (po 11-metrovkah)

12-09 (1/4) Zmag.1A/2B-Zmag.1C/2D( id: 3370566), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Potem ko je Hrvaška po 11-metrovkah v četrtfinalu izločila Brazilijo, je južnoameriško čast reševala Argentina proti Nizozemski. Šlo je za zelo srdit obračun, v katerem se je med nogometaši na zelenici večkrat zaiskrilo. Argentinci so povedli iz prve prave akcije na tekmi, in sicer v 35. minuti, ko je Messi mojstrsko podal v globino, Molina pa je s strelom v spodnji levi kot matiral vratarja Andriesa Nopperta. Prvi zvezdnik južnoameriškega kolektiva je nato z bele točke povišal vodstvo na 2:0 v 73. minuti. Toda Nizozemci se niso kar tako vdali, orožje pa so našli v rezervistu Woutu Weghorstu. Ta je na zelenico vstopil v 78. minuti in se že čez pet minut vpisal med strelce. Po predložku iz kota je bil natančen z glavo, za vrhunec tekme pa je poskrbel v zadnjih sekundah sodnikovega dodatka, ko je po fantastični uigrani akciji s prostega strela iz obrata izenačil na 2:2! Nov šok za Argentino, ki pa se je kljub vsemu pobrala in v dinamičnih podaljških večkrat resneje zapretila, a se izid ni več spremenil. Potnika v polfinale so odločili streli z 11 metrov, ki so jih bolje izvedli Argentinci. Zadeli so jih štiri, odločilnega je prispeval Lautaro Martinez. Za Nizozemce sta strel zapravila Virgil van Dijk in Steven Berghuis v uvodnih serijah.

Vrhunci tekme Nizozemska – Argentina

POLFINALE: ARGENTINA – HRVAŠKA 3:0

12-13 (1/2) Zmag.ČF1-Zmag.ČF2( id: 3370569), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)

Za uvrstitev v veliki finale so morali Argentinci preskočiti hrvaško oviro. Ognjeni so se izkazali za zelo žilav kolektiv, ki je v izločilnih bojih z 11-metrovkami najprej izločil Japonsko, nato še Brazilijo. Varovanci Zlatka Dalića so dvakratnim svetovnim prvakom v polfinalu predstavljali velik izziv, a na tekmi se je izdatno poznala utrujenost po maratonskih tekmah v izločilnih bojih. Za nameček njihovo consko pokrivanje ni bilo kos hitrim argentinskim napadalcem, ki so mirovali le v uvodnih 20 minutah, nato pa so začeli hrvaški obrambi povzročati kopico težav. Uvodni argentinski pritisk je z bele točke v 34. minuti kronal Messi, že pet minut pozneje je iz bliskovitega protinapada zadel Julian Alvarez. Številne menjave v hrvaški ekipi niso obrodila sadov, igra je ostala dokaj brezidejna, ohola, kar so Argentinci v 69. minuti izkoristili še za tretji zadetek na tekmi. S krasnim preigravanjem na desni strani je vse zasenčil Messi, ki se je lepo znebil Joška Gvardiola, delo je iz neposredne bližine dokončal Alvarez, junak srečanja. Šesta uvrstitev v finale je bila tu!

Vrhunci tekme Argentina – Hrvaška