Niclas Füllkrug je dosegel dva zadetka na tem svetovenm prvenstvu. Na vseh treh tekmah je bil rezervist, skupaj je bil na zelenici le 66 minut. Drugi strelec Bundeslige bi si zaslužil več priložnosti, saj Nemci nujno potrebujejo klasičnega napadalca. Foto: EPA
Niclas Füllkrug je dosegel dva zadetka na tem svetovenm prvenstvu. Na vseh treh tekmah je bil rezervist, skupaj je bil na zelenici le 66 minut. Drugi strelec Bundeslige bi si zaslužil več priložnosti, saj Nemci nujno potrebujejo klasičnega napadalca. Foto: EPA

Obramba je velika težava. Na zadnjih treh velikih tekmovanjih Nemcem niti enkrat ni uspelo mreže ohraniti nedotaknjene. Pred štirimi leti v Rusiji so odprli SP s šokantnim porazom proti Mehiki z 0:1 in odšli domov po polomu proti Južni Koreji z 0:2.

Tokrat je bil usoden uvodni spodrsljaj proti Japonski z 1:2, potem ko so zapravili vodstvo z 1:0 in še številne priložnosti za višjo prednost. Proti močnim tekmecem elf vedno igra zelo dobro. To se je pokazalo proti Španiji (1:1), ko so bile tudi tri točke blizu. Zmaga nad Kostariko s 4:2 na stadionu Al Bajt je bila na koncu precej prenizka. V osmino finala je peljala zmaga z 10:2, a tak razplet ni bil realen.

Španci so se elegantno izognili Hrvatom in Brazilcem
Nihče v nemškem taboru si pred zadnjim krogom ni upal javno razmišljati o kalkulacijah Špancev, a skupina E je zadnji krog odigrala v četrtek zvečer. Že popoldne je bilo jasno, da je Maroko osvojil prvo mesto v skupini F, Hrvaška pa je končala na drugem mestu.

Španci so se seveda želeli izogniti svetovnim podprvakom v osmini finala, zmagovalec tega obračuna pa bi se nato zelo verjetno srečal z Brazilijo v četrtfinalu. S porazom proti Japonski se bodo izbranci Luisa Enriqueja v torek pomerili z Marokom, kjer bodo v vlogi izrazitega favorita, v četrtfinalu pa jih nato verjetno čakajo Portugalci.

Hansi Flick je v začetno postavo uvrstil sedem igralcev Bayerna. Zadnji dve tekmi je vodil odlično, proti Japonski pa je naredil kar nekaj napak. Foto: EPA
Hansi Flick je v začetno postavo uvrstil sedem igralcev Bayerna. Zadnji dve tekmi je vodil odlično, proti Japonski pa je naredil kar nekaj napak. Foto: EPA

Flick jezen že ob odmoru
Selektor Hansi Flick je bil še najmanj potrt med vsemi. Domačo nalogo so Nemci opravili, Kostariko so ugnali z dvema zadetkoma razlike. Imeli so 69-odstotno posest žoge, enajst strelov v okvir vrat in kar 14 kotov. Najstnik Jamal Musiala je še dvakrat zadel vratnico v drugem polčasu.

"Že ob odmoru sem bil v garderobi zelo jezen, saj smo imeli minimalno prednost. Zmenjeni smo bili, da moramo po prvem polčasu visoko voditi. 3:0 ali 4:0 bi že lahko bilo od odmoru in seveda bi potem to vplivalo tudi na drugo tekmo te skupine. Ni nam uspelo povečati pritiska na Špance. Zapravili smo številne priložnosti v prvem polčasu, Kostarika je dobila zalet in uspel ji je preobrat na začetku drugega polčasa. Vseeno moram poudariti, da smo dobili tekmo z dvema zadetkoma razlike. Nismo izpadli zaradi te tekme. Ključnih je bilo zadnjih 20 minut proti Japonski. Tudi proti Španiji smo imeli več priložnosti, a nismo bili neučinkoviti," je poudaril nemški selektor, ki je v letu in pol na klopi Bayerna osvojil kar sedem lovorik.

Želi sedeti na klopi na domačem Euru
57-letni Flick je po razočaranju na lanskem evropskem prvenstvu nasledil Joachima Löwa. Ima dolgoročen načrt in pogodbo do konca naslednjega Eura, ki bo od 14. junija do 14. julija 2024 potekal v Nemčiji.

"Razočaranje je ogromno. Veliko smo se pripravljali na na turnir. Želim ostati selektor, zelo rad opravljam to delo. Ne odločam o tem, kdo bo sedel na klopi na evropskem prvenstvu. Imamo zelo dobro ekipo, tudi nekaj odličnih mladih igralcev in velik izziv bo voditi to reprezentanco na domačih tleh," je še dodal Flick, ki bo še vedno lahko računal tudi na veterane. Manuel Neuer bi zelo rad branil na domačem evropskem prvenstvu.

Razočaranje v nemškem taboru veliko

Müller: To je popolna katastrofa!
Precej bolj potrt je bil Thomas Müller, ki se znova ni znašel na položaju napadalca. Po poklicu je ofenzivni vezist in odlično zna zaposliti ostrostrelce. Pri Bayernu je bil to osem let Robert Lewandowski, v tej sezoni pa ga je nasledil Kamerunec Eric-Maxim Choupo-Moting.

Je Thomas Müller že odigral zadnjo reprezentančno tekmo. 121. nastopa ne bo ohranil v lepem spominu, čeprav je Nemčija zmagala. Foto: EPA
Je Thomas Müller že odigral zadnjo reprezentančno tekmo. 121. nastopa ne bo ohranil v lepem spominu, čeprav je Nemčija zmagala. Foto: EPA

"Na začetku drugega polčasa smo preveč želeli na hitro povišati na 2:0. Izgubili smo disciplino v igri. Mislim, da smo celotno srečanje pritiskali. Želja je bila ogromna. Imeli smo 32 strelov. Težko je bilo pričakovati čudež in zmago s sedmimi zadetki razlike. Kostarika sploh ni slaba ekipa," je razmišljal Müller, ki je blestel na SP-jih 2010 in 2014.

S cmokom v grlu je spregovoril o razpletu druge tekme v skupini E: "Neverjetno, da je uspelo Japoncem po zaostanku ob polčasu premagati Špance. Mi smo naredili domačo nalogo, zmagali smo z dvema zadetkoma razlike. Realen scenarij je bil, da bo na drugi tekmi zmagala Španija ali pa se bo tekma končala z neodločenim izidom, vendar na koncu ni bilo tako."

Zadetek Gnabryja v 10. minuti za 0:1

"Odigrali smo dve zelo dobri tekmi. Proti Španiji smo lahko zadovoljni z igro in tudi remi je bil pravičen. Vse skupaj smo zakuhali proti Japonski, kjer smo vodili in imeli vse niti igre v svojih nogah, nato pa v zadnje četrt ure prejeli dva zadetka. Razočaranje je ogromno. To je popolna katastrofa! Znamo igrati proti kakovostnim ekipam. Če bi ponovili predstavo proti Španiji, sem prepričan, da bi prišli zelo daleč v izločilnih bojih," je ocenil Müller.

Zadetek Tejede v 58. minuti za 1:1

O nadaljevanju reprezentančne poti se bo posvetoval z ženo
Septembra bo dopolnil 34 let. Zelo verjetno bo igral le še za Bayern, prihodnost v izbrani vrsti pa je negotova: "Zdaj moramo domov. Če je bila to moja zadnja tekma za reprezentanco, bi se rad zahvalil vsem navijačem. Skupaj smo doživeli nepozabne trenutke. Nisem se še odločil, ali bom nadaljeval. Čaka me pogovor z ženo."

Havertz: Zasluženo gremo domov!
Junak lanskega finala Lige prvakov v Portu Kai Havertz je z dvema zadetkoma po vstopu v igro zrežiral vrnitev Nemcev. "Nihče ni računal, da bodo Španci izgubili. Sami smo si krivi, saj smo imeli dovolj priložnosti, da bi premagali Japonsko in Španijo. Kostarika nam je z zmago nad Japonci sploh omogočila, da v zadnjem krogu še razmišljamo o napredovanju."

Avtogol vratarja Neurja v 70. minuti za 2:1

"Zelo poceni smo prejeli dva zadetka, a smo vseeno na koncu uspeli priti do preobrata. Že po reakcijah klopi in navijačev na tribunah smo čutili, da gre na drugi tekmi vse narobe. Zasluženo gremo domov! Imamo zelo kakovostno moštvo, pa smo si privoščili velik spodrsljaj proti Japonski. Ta tekma je pokvarila vse načrte. Nemški nogomet nikakor ni drugorazreden. Pred osmimi leti je bila Nemčija na vrhu sveta, zdaj pa smo dvakrat zapored izpadli že po predtekmovanju. Prepričan sem, da bomo krivuljo znova obrnili navzgor," je napovedal napadalec Chelseaja.

Vrhunci tekme Kostarika - Nemčija

Bierhoff: Dolga leta smo bili v vrhu in zaspali smo na lovorikah
Največ kritik bo prejel športni direktor Oliver Bierhoff, ki že 18 let opravlja to zelo dobro plačano funkcijo.

"Zelo smo jezni. Težko se je pomiriti in narediti analizo takoj po tekmi. Ključnih je bilo zadnjih 20 minut proti Japonski. Plačali smo visoko ceno za ta poraz. Verjeli smo, da se bo zadnji krog končal po naših željah. Če bi izkoristili priložnosti in povedli s 4:0 ob odmoru proti Kostariki, bi Španci popolnoma drugače igrali proti Japoncem," je povedal junak finala Eura 1996, ko je dosegel prvi zlati gol v zgodovini.

Gol Havertza v 73. minuti za 2:2

"Ne bom kazal s prstom na krivce. Vsi smo odpovedali. V zadnjih štirih letih velikokrat izgubimo na tekmah, ko imamo vse pod nadzorom. Nimamo pravega klasičnega napadalca, kar je na takih turnirjih ključno. Naredili smo napake v mladinskih kategorijah, napadalca se ne da razviti, ko je star že 18 let. Dolga leta smo bili v vrhu svetovnega nogometa in zaspali smo na lovorikah. Zdaj se pozna, da nam manjkajo kakovostni posamezniki, in to se bo poznalo še kar nekaj let," ni prav nič optimističen 54-letni Bierhoff.

Gol Havertza v 85. minuti za 2:3

Za Lahma in Kloseja niso našli zamenjave
Philipp Lahm zadnji bočni branilec, ki je bil v najvišjem svetovnem razredu. Flick je na desni strani poskušal z Nicom Schlotterbeckom, Tilom Kehrerjem, proti Kostariki pa je na tem položaju igral Joshua Kimmich. Najboljši strelec SP-jev vseh časov Miroslav Klose je zadnji vrhunski napadalec, ki so ga imeli Nemci. Po veličastni zmagi na svetovnem prvenstvu v Braziliji julija 2014 so se začele težave, ki jim ni videti konca.

Gol Füllkruga v 89. minuti za 2:4

Leta 2006 poletna pravljica, do junija 2024 pa je le še leto in pol ...
Nemčija je že bila v veliki krizi na prelomu tisočletja. Na evropskih prvenstvih leta 2000 in 2004 je neslavno končala že po predtekmovanju. Jürgen Klinsmann je prevzel mesto selektorja in na domačem svetovnem prvenstvu leta 2006 je elf zasedel odlično tretje mesto. V polfinalu je izgubil proti Italiji šele po podaljšku.

Pred 16 leti je bilo svetovno prvenstvo prava poletna pravljica. Čez leto in pol bo vzdušje znova sijajno, Nemci pa nimajo več veliko časa, da postavijo temelje za uspešen nastopna domačem Euru.

Müller po izpadu Nemčije: To je popolna katastrofa