Pedri in Gavi skupaj štejeta 37 let, tri več od Sergia Busquetsa. Foto: Reuters
Pedri in Gavi skupaj štejeta 37 let, tri več od Sergia Busquetsa. Foto: Reuters

La Roja je pred 12 leti osvojila edini naslov svetovnih prvakov. Takrat so na celem turnirju osemkrat zatresli mrežo. V vezni vrsti sta blestela nepozabna Xavi in Andres Iniesta, ki sta pri Barceloni in tudi v izbrani vrsti dobila naslednika. Pedri Gonzalez in Pablo Gavira, oziroma Pedri in Gavi sta nekoč občudovala legendarna vezista, zdaj pa tako kot njuna vzornika najstnika igrata ključno vlogo tako pri Barci kot v reprezentanci.

Po neprepričljivih predstavah v zadnjih sezonah so v Kataloniji moštvo, ki naj bi vrnilo Barcelono na pota stare slave, zaupali Xaviju. Po razočaranju v Ligi prvakov, ko so na odločilnih tekmah skupinskega dela imeli kar nekaj težav s poškodbami, so njegovi varovanci ujeli dober ritem v španskem prvenstvu in pred svetovnim prvenstvom prevzeli tudi prvo mesto v La ligi. Po poškodbi Senegalca Sadia Maneja in vpoklicu Alejandra Baldeja je Barca zdaj tudi ekipa z največ nogometaši na 22. svetovnem prvenstvu.

Športni SOS in 7 golov

- 18. v zgodovini svetovnih prvenstev se je zgodilo, da je ena reprezentanca dosegla vsaj 7 golov.

- Petič se je ena tekma končala z izidom 7:0, predtem se je to zgodilo še na tekmah Turčija - Južna Koreja (1954), Urugvaj - Škotska (1954), Poljska - Haiti (1974) in Portugalska - Severna Koreja (2010).

V Južno Korejo je leta 2010 tedanji selektor Vicente del Bosque, ki je dirigentsko palico podal v roke izjemnemu dvojcu vezne vrste, popeljal sedem nogometašev Barcelone, osem, če se šteje še Davida Villo, ki je tedaj ravno prestopil iz Valencie na Camp Nouu. Tudi Luis Enrique ima v svoji vrsti osmerico nogometašev blaugrane. Potem ko se je poškodoval kapetan Valencie Jose Gaya, ga je na levem boku zamenjal Balde, še en Barcin najstnik, ki se je v tej sezoni uveljavil pod vodstvom Xavija, proti Kostariki pa je debitiral v reprezentančni majici.

Številni obetavni nogometaši v španski reprezentanci

Vrhunci tekme Španija – Kostarika

Luis Enrique ima izjemno nadarjeno ekipo. V napadu veliko obetajo 20-letniki Yeremy Pino iz Villarreala, hitronogi in spretni Nico Williams iz Athletic Bilbaa – njegov starejši brat Inaki je član ganske reprezentance – ter Barcin povratnik po hudi poškodbi Ansu Fati, ki je bil do Gavija najmlajši strelec v zgodovini španske reprezentance. Dve leti starejši je Ferran Torres, strelec dveh golov proti Kostariki, sicer pa fant selektorjeve hčerke. Toda glavna moč Španije je znova dominantna vezna vrsta, v kateri ritem igre narekuje Barcin trio.

Leta 2010 je bil ob Xaviju in Iniesti v začetni enajsterici tudi Sergio Busquets. Katalonec zdaj šteje 34 let, je kapetan La Roje, tvori pa udarno navezo z najstnikoma. Pedri, ki je leto in pol starejši od Gavija, prihaja s Kanarskih otokov. Doma je s Tenerifa, uveljavil pa se je pri Las Palmasu z Gran Canarie. Tam ga je tudi opazila Barca, ki ga je pred dvema letoma pripeljala na Camp Nou. Pedri je nemudoma postal nepogrešljivi člen kluba, za katerega navijajo vsi v njegovi družini, z dobrimi igrami pa se je prebil tudi v reprezentanco, kjer je prav tako prevzel pomembno vlogo.

Zadnja dobitnika nagrad "golden boy" in "kopa"

Za sabo že ima eno evropsko prvenstvo, na katerem je igral odlično in bil izbran za najboljšega mladega igralca turnirja. Lani je potem prejel še obe nagradi za najboljšega mladeniča na svetu – t. i. "golden boy" in "kopa". Njegov naslednik je pri obeh letos postal Gavi, ki je doma iz Andaluzije. Igral je v mlajših selekcijah Betisa, ko je bil star 11, pa se je preselil v slovito Barcino akademijo La Masio. Odlično se dopolnjujeta in tvorita sijajen tandem, ki zagotavlja svetlo prihodnost španski reprezentanci. Toda glede na igre sta kljub mladosti sposobna velikih stvari že zdaj.

Gavi mojstrsko zadel z zunanjim delom stopala za 5:0

Če Pedri s svojim elegantnim gibanjem, izvrstno tehniko, mirnostjo 'na žogi' in odličnimi podajami spominja na Iniesto, pa je Gavi kot "vulkan pred izbruhom". Igralec, ki prinaša ogromno energije, ves čas igra agresivno in vedno intenzivno pritiska na nasprotnika. "Srce na nogah" je zanj dejal Xavi. Pedri je pri Barci že nasledil Iniestino osmico, Gavi, ki še ni registriran v prvem moštvu, pa naj bi januarja prevzel nekoč Xavijevo šestico.

Iniesta in Xavi sta debi na svetovnih prvenstvih dočakala pri 22 letih, Pedri in Gavi pa torej že kot najstnika. Na največjem reprezentančnem odru sta se na prvem obračunu zelo izkazala. Pedri, ki sicer pogosteje od obeh zadeva v dresu Barce, še čaka na reprezentančni prvenec, Gavi, ki je lani s 17 leti in 61 dnevi postal najmlajši debitant v španski izbrani vrsti, pa je medtem za Španijo že dosegel tri gole. Proti Kostariki je navdušil s sijajnim volejem z zunanjim delom nogometnega čevlja za 5:0.

Valderama bi se učil nogometa od Pedrija

“Upam, da bo še napredoval in ostal agresiven tako z žogo kot brez nje. Je edinstven igralec. Star je le 18 let, a ima osebnost izkušenega igralca. Užitek je igrati z njim. Veseli smo, da ga imamo v ekipi, in vsi verjamemo, da bo postal svetovna nogometna zvezda,“ je Luis Enrique spregovoril o predstavi Gavija, ki je z 18 leti in 110 dnevi postal najmlajši strelec na svetovnih prvenstvih po Peleju leta 1958. Poleg legendarnega Brazilca, ki je mrežo na svetovnem prvenstvu prvič zatresel, ko je bil star le 17 let in 239 dni, je bil mlajši od obetavnega Španca le še Mehičan Manuel Rosas leta 1930, ki je imel 18 let in 93 dni.

Grafiko zagotavlja Foto: Sofascore
Grafiko zagotavlja Foto: Sofascore

Za zmago nad Kostariko je nogometašem čestital tudi kralj Filip VI., ki je domov odnesel dres Gavija s podpisi vseh reprezentantov. Mladenič, ki je avgusta postal polnoleten, je bil izbran za igralca tekme, na vprašanje, komu bi pa on podelil priznanje za najboljšega ob zmagi nad Kostariko, je brez oklevanja dejal "Pedriju. Impresivno je, kako igra, in res je izjemno igrati ob njem." Pedri je poveljeval vezni liniji in kreiral priložnosti za soigralce. Njegovo igro je za Marco komentiral karizmatični Kolumbijec Carlos Valderrama, nekoč tudi sijajni vezist: "Pošljite Pedrija, saj me lahko nauči igranje nogometa. Res je bil odličen." Nekdanji angleški branilec Jamie Carragher pa je na Twitterju zapisal, da je Pedri za zdaj najboljši igralec turnirja.

Španska bisera sta diktirala ritem igre, s katerim je La Roja dominirala. Vrsta Luisa Enriqueja je zbrala kar 1043 podaj, medtem ko jih je Kostarika vsega 231. Žogo je imela v posesti skoraj 82 odstotkov igralnega časa, kar je največ v zgodovini svetovnih prvenstev, odkar od leta 1966 opravljajo te statistične meritve. Po bleščeči predstavi proti Kostariki prihaja za Španijo, Pedrija in Gavija pravi test in velik izziv. V nedeljo ob 20.00 bo na drugi strani stala ranjena Nemčija, ki ji po porazu z Japonsko ob morebitnem še enem neuspehu že grozi izpad. Obetamo si spektakularen spopad dveh izvrstni veznih linij, jedro elfove namreč sestavljajo igralci Bayerna.