176 cm visoki napadalec, a zdaj bolj napadalni vezist, ki pa je proti Maroku opravil tudi vidni delež v obrambi. Antoine Griezmann, talisman Deschamspove Francije, ki bo po Euru 2016 in SP-ju 2018 igrala tretji finale na velikih turnirjih. Foto: AP
176 cm visoki napadalec, a zdaj bolj napadalni vezist, ki pa je proti Maroku opravil tudi vidni delež v obrambi. Antoine Griezmann, talisman Deschamspove Francije, ki bo po Euru 2016 in SP-ju 2018 igrala tretji finale na velikih turnirjih. Foto: AP

Uradno izbran za najboljšega igralca drugega polfinala, pri čemer ga Fifina žirija ni izbrala le zaradi zvezdniškega prahu, ki ga obdaja. Kot je pokomentiral v TV-prenosu Aleš Potočnik: "Kot da bi Antoine Griezmann imel brata dvojčka, eden igra v obrambi, drugi pa v napadu." Opažanje, ki so ga zaznavali povsod po nogometnem svetu. Ob koncu prigarane zmage nad Marokom z 2:0 je poškodovani in odsotni francoski zvezdnik Paul Pogba na Instagramu preprosto zapisal: GriezmannKanté in se zamislil, češ, kako je to mogoče.

Namesto Kantéja pokrival vse igrišče

Antoine Griezmann že ves turnir pri Franciji igra bolj pomaknjen nazaj, kjer je svoje gole žrtvoval za podaje (3 asistence) in razigravanje soigralcev, v polfinalu se je pomaknil še za spoznanje bolj nazaj v vlogo čistokrvnega vezista, ki je pokril ogromno prostora na sredini in opravil nekaj vidnih posredovanj med silovitim maroškim pritiskom. Skratka: kot prav tako pogrešani svetovni prvak iz Rusije 2018 N'Golo Kanté je mali princ pokril ves razpoložljiv teren.

Sorodna novica Francozi končali maroško pravljico, v nedeljo spopad Mbappeja in Messija

Zdaj bo Griezmann v nedeljo moral ponoviti predstavo, da bo Francija imela možnosti za obrambo naslova, sočasno se bo neposredno z Lionelom Messijem pomeril tudi za naziv najboljšega igralca SP-ja 2022.

Francozi strli odpor Maročanov in se veselijo finala

Griezmann navdušen nad Maročani

"Po tekmi z Belgijo pred štirimi leti sem jokal ... Zdaj sem zbran, že mislim na nedeljo, z nogami sem trdno na tleh. Morali bomo biti zbrani, dobro moramo okrevati in se od jutri pripravljati na nedeljo," je ob prejemu uradnega priznanja na najboljšega igralca drugega polfinala dejal Griezmann, ki je v obrambnih nalogah trikrat razčistil položaj, blokiral en strel, prestregel dve žogi, še dve pa odvzel.

"Maročani so me navdušili. Zelo dobro so delovali taktično, obrambno in napadalno. Delali so nam veliko težav, trener je to spoznal in naredil menjavo. Vstop Marcusa Thurama na levi strani nam je koristil, bilo je več ljudi, ki so pomagali Theu Hernándezu pri branjenju," je Griezmann pohvalil nasprotnike, ki jim je po hitro prejetem zadetku uspelo prevzeti žogo in začeli narekovati ritem igre proti branilcem naslova.

Številski sladkorček: z golom Randala Kola Muanija, ki nosi številko 12, je na SP-ju 2022 zdaj zadetek pripisan prav vsem razpoložljivim številkam od 1 do 26, pri čemer so upoštevani tudi avtogoli. Foto: AP
Številski sladkorček: z golom Randala Kola Muanija, ki nosi številko 12, je na SP-ju 2022 zdaj zadetek pripisan prav vsem razpoložljivim številkam od 1 do 26, pri čemer so upoštevani tudi avtogoli. Foto: AP

Zadnji hip v reprezentanco, zdaj pa potrdil finale

"Dejstvo je, da smo hitro dosegli zadetek, kar je odprlo tekmo, nato nas je drugi gol postavil na varno stran," je francoska številka 7 poudarila ključna dogodka tekme. Bliskovit uvodni gol že v 5. minuti in razblinjenje maroških sanj v 79. minuti, ko je napadalec Randal Kolo Muani zadel s prvim dotikom po vstopu v igro, ki se je zgodil le 44 sekund predtem.

"Čarobno. Nimam beseda, da bi to opisal. Še vedno sanjam, težko se bo zbuditi iz tega. Še dobro, da sem sledil Kylianovi akciji, saj je on opravil vse delo. Sam sem lahko ponosen na svoje pozicioniranje," je bil nad tem, da je v polfinalu dosegel svoj prvi reprezentančni gol, šokiran Muani, ki je v Katarju zaradi kopice poškodb. Sam je zadnji hip zamenjal Christopherja Nkunkuja. Muani je sicer vrstnik in skorajda sosed Mbappéja iz Bondyja, pariškega predmestja.

Kako je rezervist Kolo Muani v 79. minuti povišal na 2:0

Prvi zvezdnik Francije Kylian Mbappé je blestel na prvih tekmah turnirja, na treh, ki jih je začel, je nasprotnikom natresel pet golov. Proti Angliji so ga z doslednim pokrivanjem popolnoma ustavili, več prostora za druge je izkoristil Griezmann s podajama za oba gola Francije in napredovanje. Proti Maroku je bil Mbappé znova precej odrezan od igre, njegov klubski polbrat Achraf Hakimi je odlično opravil posel, a ker je moral hkrati tudi napadati, je francoska št. 10 le prišla do nekaj prebliskov. In ravno po Mbappéjevih blokiranih in preusmerjenih strelih sta padla oba gola.

Theo Hernández je postal po Mariusu Trésorju (1982) in Bixentu Lizarazuju (1998) tretji francoski branilec, ki je bil na istem SP-ju tako podajalec kot strelec. Foto: AP
Theo Hernández je postal po Mariusu Trésorju (1982) in Bixentu Lizarazuju (1998) tretji francoski branilec, ki je bil na istem SP-ju tako podajalec kot strelec. Foto: AP

V imenu brata in branilska tradicija

Prvi že v 5. minuti, ko je s kungfujskim udarcem zablestel Theo Hernández. Levi bočni branilec, ki je močnejši v napadu kot obrambi. "Neverjeten in nepozaben večer z mojim golom. Zadetek posvečam svojemu bratu, ki je moral gledati tekmo v Münchnu. Presrečen sem, da smo v finalu," je 25-letni igralec Milana zadetek posvetil svojemu nesrečnemu leto in pol starejšemu bratu Lucasu, igralcu Bayerna. Na uvodni tekmi prvenstva proti Avstraliji se je Lucas Hernández poškodoval in strgal križne vezi. Na istem položaju na levem boku francoske obrambe ga je tako zamenjal mlajši brat.

Zadetek Thea Hernandeza za vodstvo Francije proti Maroku

Francija ima zdaj kar tradicijo, da najpomembnejše gole v polfinalih svetovnih prvenstev zabijajo branilci. Na domačem SP-ju 1998 je Lilian Thuram s svojima sploh edinima reprezentančnima goloma potopil Hrvaško in popeljal Francijo v finale za takrat prvi naslov svetovnih prvakov. Pred štirimi leti v Rusiji je polfinale z Belgijo odločil zadetek osrednjega branilca Samuela Umititija in sledila je druga zvezdica za galske peteline. Se bo zgodovina modrih ponovila še v tretje?

V resnici bolj dvoboj Messi – Griezmann

V nedeljo ob 16.00 Francijo na stadionu Lusail čaka finalni obračun z Argentino. Obe velesili bosta igrali za svoj tretji naslov svetovnih prvakov. V ospredje se že postavlja dvoboj klubskih tovarišev: Lionel Messi in Kylian Mbappé tvorita udarno napadalno pest PSG-ja, a zdaj si bosta stala nasproti. A kot so občutili Angleži v četrtfinalu in Maročani v polfinalu, je ključni mož Les Bleus, 31-letni napadalec Atletica.

V Madridu ga je dolgoletni trener Diego Simeone naučil žrtvovanja za ekipo in mu s tem kot podpornemu napadalcu pristrigel krila v napadu, a zdaj mu je Didier Deschamps našel še odgovornejšo vlogo – napadalnega vezista, ki ob pritisku nesebično pomaga v kazenskem prostoru.

"Ko ima ekipa ob sebi Lea Messija, je popolnoma drugače. Videli smo skoraj vse njihove tekme, vemo, kako igrajo. To je zelo težak nasprotnik, so v odlični formi, je skupina, ki ji gre dobro v življenju, kot tudi nam," je Griezmann pogledal proti nedelji.

Mali princ iz Mâcona v osrednji Franciji je sicer že 15 reprezentančnih tekem oziroma 13 mesecev brez gola. Proti Tuniziji v zadnjem krogu skupinskega dela je v spornih okoliščinah ostal brez izenačujočega gola, a mogoče hrani pravi naboj ravno za finale. Predvsem mora še naprej ustvarjati priložnosti: doslej je Griezmann v Katarju pripravil soigralcem 21 priložnosti za gol, Leo Messi pa kot drugi kreator turnirja 18.

Maročani niso unovčili številnih priložnosti in ostali brez finala