Izjemna fotografija Jana Oblaka, ki je hitro postal ljubljenec navijačev Benfice, katerih večina meni, da mora Slovenec ostati prva vratarska izbira kluba. Foto: Reuters
Izjemna fotografija Jana Oblaka, ki je hitro postal ljubljenec navijačev Benfice, katerih večina meni, da mora Slovenec ostati prva vratarska izbira kluba. Foto: Reuters
Jan Oblak (Benfica) na derbiju s Portom
Oblak je bil nazadnje premagan pred 600 minutami igre, ko je nazadnje branil za Benfico B v drugi portugalski ligi. Ob petih nedotaknjenih mrežah za Benfico je Škofjeločan novembra dodal še zaklenjena reprezentančna vrata na tekmi s Kanado. Foto: Reuters

Na največji tekmi sezone na Portugalskem je po slabem desetletju znova izstopal slovenski nogometaš, tokrat ne strelec, temveč v dresu Benfice še vedno nepremagani vratar Jan Oblak.

Poleti je bil oster boj s portugalskim velikanom za pravno interpretacijo pogodbe, saj po treh letih posojanj še vedno ni dočakal priložnosti v prvem moštvu "orlov". Zdaj, pol leta pozneje, pa Škofjeločan s svojimi predstavami, izidi in statistiko sili vodstvo Benfice, da ga postavi za vratarja številko ena.

V nedeljo je Jan Oblak odigral najpomembnejšo tekmo v karieri - prvenstveni "O Classico" med Benfico in Portom. Na Da Luzu v Lizboni pred 62.508 navijači na tekmi, posvečeni pred kratkim umrli legendi svetovnega nogometa Eusebiu, je Benfica po petih letih vendarle premagala zadnja leta boljše "zmaje" z 2:0, s čimer so Lizbončani tudi prevzeli vodstvo v Primeiri Ligi. Oblaku ni bilo treba blesteti, saj se je spopadel samo z dvema streloma v okvir vrat: že v 3. minuti je ubranil strel Lucha Gonzalesa, na začetku 2. polčasa pa je pri izidu 1:0 suvereno ulovil prosti strel Carlosa Eduarda z nevarnega položaja.

Zaklenjena vrata že 502 minuti
Zdaj 21-letni Oblak, rojstni dan praznuje 7. januarja, je tako še vedno nepremagan v članskem moštvu Benfice. Na šestih tekmah je med vratnicama "orlov" preživel natanko 502 minuti (vključno z vsemi sodniškimi podaljški) in pri tem ni prejel gola niti v prvenstvu niti v obeh ligaških tekmovanjih.

Priložnost prišla s poškodbo Arturja
Za prvo ekipo Benfice je otrok Olimpije debitiral 19. oktobra 2013 v pokalu Portugalske pri nižjeligašu Cinfaeasu, a pravo priložnost je dočakal v zadnjem mesecu, potem ko se je poškodoval prvi vratar Artur. 15. decembra je na ligaškem dvoboju z Olhanensejem Vida Belca vstopil v 69. minuti pri že končnem izidu, a od takrat Benfica na štirih tekmah še ni prejela gola, medtem ko je na prejšnjih petih prejela 8 zadetkov.

Brazilec na klop, Slovenec med vratnice
A v tednu pred derbijem je bil zdravi Artur Moraes že v polnem pogonu in pred trenerjem Jorgejem Jesusom je bila odločitev: prekaljeni 32-letni Brazilec, ki je prvi vratar že dve leti in pol, ali nadarjeni Slovenec, ki si je pred meseci skušal izsiliti pot iz kluba. Dan pred derbijem je Jesus sporočil: "Odločil sem se. Oba mi dajeta največjo varnost v vratih. Položaj me ne skrbi ... Na dan tekme boste zvedeli za mojo odločitev".

Mnenje portugalskih medijev in predvsem stališče množice navijačev "orlov" je bilo močno na strani Slovenca in res je Jorge Jesus prisluhnil tudi glasu ljudstva ter podaril Janu Oblaku rojstnodnevno darilo - derbi in prvi dvoboj v boju za številko ena Benfice.

Oblakova obramba prostega strela na derbiju