Navijači bodo lahko prišli na tribune, a takih prizorov verjetno še dolgo ne bo. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači bodo lahko prišli na tribune, a takih prizorov verjetno še dolgo ne bo. Foto: www.alesfevzer.com

Zaradi dobrega epidemiološkega stanja na Hrvaškem je nacionalni štab civilne zaščite danes odločil, da se bodo gledalci lahko vrnili na hrvaška športna prizorišča že drug teden.

Obiskovalci športnih prizorišč zaenkrat lahko računajo z že znanimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, ki na Hrvaškem predvidevajo medsebojno razdaljo najmanj 1,5 metrov v zaprtih javnih prostorih ter najmanj enega metra na prostem.

Epidemiološka razdalja ne velja za osebe iz istega gospodinjstva, niti za osebe, ki so običajno v tesnem stiku, so navedli v današnji odločitvi.
Napovedali so, da bodo v naslednjih dneh objavili bolj podrobna priporočila. Da za to obstaja nujna potreba, kažejo dvomi organizatorjev prvoligaških nogometnih tekem na Hrvaškem, ki bodo ogledalce lahko gostili v 29. krogu nogometnega prvenstva, ki se bo odvilo 16. in 17. junija, torej po 28. krogu, ki bo potekalo v četrtek, petek in soboto.

Ni znano, ali bodo organizatorji tekem odgovorni za obnašanje gledalcev in ali bodo morali nujno ostati na sedežu, ki je označen na vstopnici. Posebno težavo bo predstavljalo spoštovanje razdalje med gledalci na tribunah, na katere prihajajo organizirane navijaške skupine.

Prav tako bo s prisotnostjo gledalcev drugačna tudi prijava športnega dogodka na policiji. V tem primeru je potrebno oceniti pričakovano število gledalcev, na podlagi katerih policija ocenjuje varnostno tveganje in določa varnostne ukrepe.

Niti po odobritvi vrnitve gledalcev na stadione vsi hrvaški prvoligaši ne bodo mogli računati na podporo navijačev na domačem igrišču. Splitski Hajduk bo tudi 16. junija tekmo proti Varaždinu odigral na stadionu Poljud brez gledalcev.

Šlo bo za drugo izmed dveh tekem brez gledalcev na Hajdukovem igrišču zaradi kazni, ki jo je splitski klub prejel zaradi navijaške pirotehnike med največjim hrvaškim derbijem z Dinamom, ki je potekala marca letos pred izbruhom epidemije covida-19.