Reka znova diha nogometno. Z navijaško skupino Armada. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Reka znova diha nogometno. Z navijaško skupino Armada. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Matjaž Kek
Matjaž Kek v novi sezoni z Rijeko še ne pozna poraza. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Rijeka
Stadion Kantrida je nekaj posebnega zaradi mogočne kamnite stene. Tu je bil nekoč kamnolom. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Srečko Katanec
Tekmo Rijeka - Dinamo si je ogledal tudi slovenski selektor Srečko Katanec v družbi svojega pomočnika Aleša Čeha. S tribune sta (najbrž, da bi se izognila gneči) odšla 10 minut pred koncem. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Matija Škarabot
Matija Škarabot (v sredini), nogometaš iz Šempasa pri Novi Gorici, skupaj s Kekom in njegovim pomočnikom Matjažem Florjančičem trenutno zastopa slovenske barve na Reki. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Rijeka
Cenik vstopnic. Najdražje so stale 150 kun oziroma 20 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Rijeka
Priprava navijačev na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Rijeka
Mladi hrvaški par, ki trenutno živi v Singapurju, slabe pol ure pred začetkom tekme ni več mogel do vstopnic in se je moral odpraviti domov pred televizor. Žena navija za Dinamo, mož za Rijeko! Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Bad Blue Boys
Tudi navijačev Dinama Bad Blue Boysov je bilo na Reki veliko. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Rijeka
Najnovejši dres Rijeke dobite v klubski trgovini s spominki za 380 kun oziroma 50 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Navijači na tekmi Rijeka - Dinamo in izjava Matjaža Keka

"Pokliči Keka, da ti dvigne zapornico," mi je v smehu predlagal eden izmed domačih navijačev, ko sem ga dobro uro pred začetkom tekme iz avta spraševal, kje naj ob reškem stadionu, stisnjenim med morje in znamenito kamnito steno, najdem parkirni prostor.

Množica avtomobilov, številni "sprehajalci" v belih majicah in dresih ter gneča v okrepčevalnici nad cesto, kjer so se navijači hladili z mrzlim pivom, so dali vedeti, da v mestu ni običajna nedelja.

Dinamo že v torek proti Šerifu
Reka, kjer od februarja domuje Matjaž Kek, v zadnjih mesecih znova diha nogometno. Tretje mesto v lanski sezoni in uvrstitev v Evropo ter precej okrepitev pred novim tekmovalnim letom (če je bila lani ekipa vredna približno 8 milijonov evrov, je letos približno 19 milijonov) so ob Kvarner prinesli optimizem. Uspešen julijski začetek s suvereno domačo zmago nad Istro (3:0) in remijem z gostovanja pri Hajduku (1:1) ter gladko napredovanje prek prve valižanske ovire v kvalifikacijah za Evropsko ligo sta ga le nadgradila, dvoboj s "purgeri" pa je za domače privržence prišel kot naročen, da že zgodaj preverijo, kako močna je Rijeka v primerjavi s prvim klubom v državi.

Velika vročina in igranje Zagrebčanov s kombinirano postavo, ker jih že čez 48 ur čaka nova pomembna tekma proti moldavskemu Šerifu, sicer nista bila voda na mlin predstavitvi realne slike razmerja moči obeh klubov, a vendarle je jasno, da se na Reki piše lepa zgodba, podprta s finančnim vložkom italijanskega poslovneža in naftnega mogotca Gabriela Volpija ter tudi z močnim slovenskim pridihom. Na vsakem koraku je čutiti, da si je Kek priboril zaupanje navijačev.

Kek vseskozi v "akciji"
Mariborčan je včeraj večji del tekme preživel na nogah tik ob stranski črti. Spodbujal je svoje nogometaše in se prerekal s sodniki ob nekaj čudnih odločitvah. Nezadovoljen s predstavo svojih igralcev v drugem delu prvega polčasa, je ob pisku sodnika samo zamahnil z rokama. Dinamo bi kmalu popeljal v vodstvo Duje Čop.

Iz slačilnice je prišla boljša Rijeka, lepi priložnosti sta imela rezervista Damir Zlomislić in Zoran Kvržić. Po enkrat v obeh polčasih je dišalo tudi po igranju z roko v kazenskem prostoru gostov. Če je bilo navijanje z izjemo nekaj manjših incidentov vrhunsko, tekma ni postregla z igro na takšni ravni, a na koncu sta bila oba trenerja zadovoljna s točko.

Hripav glas
"Glede na to, kar se nam je dogajalo med tekmo, saj se nam je več igralcev poškodovalo, moram biti zadovoljen. Želeli smo zmagati in dobro smo začeli. Dokler smo bili agresivni in bili pogumni, da smo napadli, smo bili nevarni. Ko smo prepustili igro Dinamu, ki ima individualno in taktično kakovost, pa smo imeli veliko težav. Kar se tiče sodnika, bodo kaj več pokazale kamere. Čestitam obema ekipama, da sta igrali v tej pasji vročini in imeli ob tem v mislih še igranje v Evropi čez nekaj dni," je pred novinarji po koncu tekme s hripavim glasom razlagal Kek in izrekel zahvalo branilcu Luki Mariću, da je na svojo željo odigral tekmo kljub smrti dedka dan prej.

Po novinarski konferenci je nekdanji slovenski selektor odgovoril še na nekaj vprašanj MMC-ja.

Matjaž, po maju ste še drugič na klopi Rijeke proti Dinamu doma igrali 0:0.
To je bil pravi derbi. V lepoti se ni dalo uživati, je pa bilo veliko agresivnosti, a tudi veliko napak. Na koncu smo zaradi poškodb na igrišču ostali praktično z devetimi igralci in pol. Škarabot je lep del tekme odigral s pretresom možganov in je v bolnišnici, Zlomislić pa je na koncu ostal samo na eni nogi. Brezovca smo morali zamenjati že v 41. minuti, ker ni zdržal. Sharbini (po štirih letih je znova oblekel Rijekin dres, op. a.) je bil povsem nerazpoložen.
Ne morem biti zadovoljen s tem, da smo v določenih trenutkih pustili Dinamu preveč pobude. Ampak oni imajo to kakovost, ko dobro držijo žogo. Na drugi strani smo verjetno zapravili žogo za zmago s Kvržićem, vsi pravijo tudi, da bi nam moral sodnik dosoditi 11-metrovko. Vseeno moramo biti zadovoljni. Glede na to, kar se je dogajalo, je izid realen.

Sodniki so vas kar nekajkrat spravili ob živce, kajne?
To je tudi del taktike. Nočem pa komentirati sodnikov, ker izgubljam energijo tam, kjer tako ali tako ne morem nič pomagati. Bodo že pogledali strokovnjaki v oddajah s tistim "sokoljim očesom". Verjetno bodo sporne dogodke pokazali, čeprav včasih tudi kaj pozabijo pokazati. Ne morem komentirati in nočem se ukvarjati s sodniki. Vesel sem, da smo preživeli vse to skupaj.

S katerim delom tekme ste najbolj zadovoljni?
Ko smo naredili menjave, ki so se še enkrat pokazale za dobre, smo takoj pridobili agresivnost, imeli priložnosti in prevlado. V prvem polčasu smo po 20. minuti, ko smo samo čakali in statirali ter nismo hodili v "dvoboje", imeli težave.

Nad vzdušjem na stadionu se ne morete pritoževati.
Res je, veseli me ta sijajna kulisa, to je nekaj neverjetnega. To so prave tekme, ki te po eni strani napolnijo z energijo, po drugi strani ti pa ogromno vzamejo. Potem pa moraš še delati ob črti v tej pasji vročini. Dobro, na dveh derbijih smo ostali neporaženi, kar ni slabo. Pa še v Evropi smo se uvrstili naprej.

Kdo je boljši - Armada ali Viole?
Neumestno vprašanje (nasmeh).

Kako ste zadovoljni z rojakom Matijo Škarabotom, z njegovim delom, igrami in razvojem?
Kar se tiče značaja, je krasen fant. Z njegovo trenutno formo pa nisem zadovoljen. Zadnji dve, tri tekme je odigral pod svojo ravnjo. Danes je bil že dosti boljši in prepričljivejši, a mu je bilo že ob polčasu slabo. Kot kaže, gre za kar resen pretres možganov. Nekaj časa sploh ni vedel, kje je. Moram biti zadovoljen, a sposoben je več. On je eden izmed igralcev, ki lahko igra in se kvalitetno brani. Je tudi dovolj hiter.

Na tribuni smo videli tudi Srečka Katanca in njegovega pomočnika Aleša Čeha. Menite, da si bo Matija počasi zaslužil tudi ponovni vpoklic v reprezentanco?
To boste morali vprašati tiste, ki so za to odgovorni. Jaz ga poskušam spraviti na čim višjo raven zaradi kluba, zaradi nas. Če bom lahko s tem pomagal tudi Sloveniji, pa bom najsrečnejši.

V prvenstvu je zdaj pred vami na papirju nekaj lažjih tekmecev. Boste pa vsaj še dva tedna igrali tudi v Evropi. Kam lahko seže Rijeka v letošnji sezoni?
Težko govorim o tem. V Evropi nas čaka tekmec, ki ne sme biti v nobenem trenutku podcenjen. Ne glede na to, da smo mi v pripravljalnem obdobju gladko premagali Olimpijo. To ni nobeno merilo. Čakata nas dve težki tekmi. Povrh vsega igramo v za to vreme neprimernih terminih. Potem nas čakajo še Zadar, Osijek, Split ... Neverjeten ritem. Zaradi poškodb izgubljamo igralce. Gre za hujše poškodbe, zato bo kar napeto. Imamo pa širok kader in moramo se dobro pripraviti za četrtkovo tekmo. Ekipo moram kolikor toliko spraviti v red in poiskati tiste, ki so zdravi in sposobni igrati.

Rijeka je v zadnjem letu naredila ogromen napredek. Pred dobrim letom so se bojevali še za obstanek. S tem, kar se zdaj dogaja, moram biti zadovoljen. Stadion je poln, tudi v gosteh imamo veliko gledalcev, povsod nas spremlja veliko navdušenje. Škoda, da smo imeli danes preveč nerazpoloženih igralcev in nesreč s poškodbami ter nismo mogli narediti kaj več.

Do danes se verjetno še niste ukvarjali z Žilino?
Ne, a imel sem svojega človeka, ki je spremljal tekmi med Olimpijo in Žilino. Vem, da mi bodo pomagali tudi ljudje iz Ljubljane. Kdo, bom obdržal zase. Zelo sem bil razočaran, ko je Olimpija izpadla. Žal mi je je bilo. Pa ne zaradi tega, ker bi mislil, da bi bila Olimpija lažji tekmec za nas, ampak ker sem Slovenec in želim, da bi v Evropi uspehe dosegali tudi slovenski klubi.

Maribor v kvalifikacijah za Ligo prvakov čaka Apoel. Bo preskočil ciprsko oviro?
Prepričan sem, da mu bo uspelo!

Omenili ste vročino in pomisleke glede igranja v njej. Tudi v Sloveniji se zadnje dni veliko govori o tem. Ali menite, da obstaja rešitev za to težavo?
Rešitev obstaja, če bodo ljudje pametni. Dokler pa bo televizija krojila vse skupaj - pa ne plača skoraj nič klubom - potem je to zame velika neumnost. To, kar se je danes dogajalo v prvem polčasu, je abnormalno in tudi nevarno za igralce. Maribor je v soboto igral ob 17.30. Zame je to brez veze. Če bi šlo za denarni nadomestek, ki bi lahko klubom omogočal, da bi živeli, potem v redu, ampak, kolikor vem, gre samo za drobiž in zame je to neodgovorno.

Navijači na tekmi Rijeka - Dinamo in izjava Matjaža Keka