Cesar Azpilicueta in Gary Cahill sta dvignila prestižni pokal. Foto: Reuters
Cesar Azpilicueta in Gary Cahill sta dvignila prestižni pokal. Foto: Reuters

Izbranci Maurizia Sarrija so sezono evropskega pokala kot prvi do zdaj končali brez poraza. To je druga zmaga za Chelsea v Evropski ligi, prvič so bili modri najboljši leta 2013, ko so v finalu v Amsterdamu premagali Benfico z 2:1. Topničarji so po finalu Pokala Uefe v sezoni 1999/00 in porazu proti Galatasarayu še drugič končali brez te evropske lovorike.

Chelsea v drugem polčasu do zanesljve zmage v Evropski ligi

Xhaka zadel prečko
Na začetku tekme je imel Arsenal rahlo premoč. V 28. minuti je Granit Xhaka s 25 metrov stresel prečko. Chelsea je imel najlepšo priložnost šest minut pred odmorom, ko je Olivier Giroud streljal z levo nogo z roba kazenskega prostora, Petr Čech pa se je izkazal s sijajno parado. Odlični vratar je odigral zadnjo tekmo v bogati karieri.

Izjemen strel Girouda z glavo
V 49. minuti so modri povedli. Emerson je z leve strani podal pred vrata, Giroud pa je z izjemnim strelom z glavo poslal žogo tik ob vratnici v mrežo. Sijajna poteza francoskega napadalca. To je bil že njegov enajsti zadetek v Evropski ligi v letošnji sezoni. S tem je postal najboljši strelec.

Petr Čech se je izkazal v prvem polčasu, a ni uspel preprečiti visokega poraza na zadnji tekmi v bogati karieri, kjer je neizbrisen pečat pustil prav v vratih Chelseaja. Foto: Reuters
Petr Čech se je izkazal v prvem polčasu, a ni uspel preprečiti visokega poraza na zadnji tekmi v bogati karieri, kjer je neizbrisen pečat pustil prav v vratih Chelseaja. Foto: Reuters

Pedro zadel na finalnih tekmah vseh treh evropskih pokalov
Po uri igre je na sredini igrišča obležal Ainsley Maitland-Niles, sodnik Gianluca Rocchi ni označil prekrška, v protinapadu pa je Pedro z levico povišal na 2:0. Španec je postal prvi igralec, ki je zadel na vseh treh finalnih tekmah evropskih pokalov (Liga prvakov, Evropska liga, evropski superpokal). Maitland-Niles je bil pet minut zatem znova v središču pozornosti, ko je nespretno v kazenskem prostoru podrl Girouda. Belgijec Hazard je z bele točke z desno nogo zlahka ukanil Čecha.

Upanje topničarjev trajalo le tri minute
Alex Iwobi, ki je v igro vstopil v 66. minuti, je le tri minute zatem z roba kazenskega prostora Arsenalu vendarle vlil nekaj upanja. Veselje topničarjev ni trajalo dolgo, v 72. minuti je raztreseni Pierre Emerick Aubameyang izgubil žogo na sredini igrišča. Hazard je na levi strani zaposlil Girouda, ki je sijajno opazil Belgijca na daljši vratnici in Hazard je z volejem z levico postavil končni izid.

Eden Hazard je na olimpijskem stadionu v Bakuju zelo verjetno odigral zadnjo tekmo za Chelsea. Belgijec je bil najboljši igralec finala. Foto: Reuters
Eden Hazard je na olimpijskem stadionu v Bakuju zelo verjetno odigral zadnjo tekmo za Chelsea. Belgijec je bil najboljši igralec finala. Foto: Reuters

Rezervist Willock zapravil veliko priložnost
V zadnjih minutah je skušal Arsenal znižati, vse moči je usmeril v napad. Rezervist Joe Willock si je šest minut pred koncem izmenjal dvojno podajo z Alexandrom Lacazettom, prišel sam pred Kepo Arrizabalago, vendar strelal mimo vrat. Trener Unai Emery se je lahko le prijel za glavo.

Obe ekipi sta imeli 50-odstotno posest žoge. Arsenal je imel več strelov (16:14), vendar sta le dva letela v okvir vrat. Modri so osemkrat streljali v okvir vrat in imeli tudi več kotov (7:5).

Hazard napovedal odhod: Zdaj je pravi čas za nov izziv
"Mislim, da je bila to moja zadnja tekma za Chelsea. Nikoli se ne ve v nogometu, končna odločitev bo padla v naslednjih dneh. Zdaj je pravi čas za nov izziv," je po tekmi povedal Hazard, ki je blestel v sedmih letih na Stamford Bridgeu, potem ko je prišel iz Lilla za 32 milijonov britanskih funtov. Na 352 tekmah za modre je dosegel 110 golov. 28-letni Belgijec ima na mizi mamljivo ponudbo madridskega Reala, ki bo poleti popolnoma prevetril igralski kader.

Olivier Giroud je postal najboljši strelec Evropske lige v tej sezoni z enajstimi goli. Foto: Reuters
Olivier Giroud je postal najboljši strelec Evropske lige v tej sezoni z enajstimi goli. Foto: Reuters

Sarri osvojil prvo lovoriko v karieri
60-letni Sarri je osvojil prvo veliko lovoriko v trenerski karieri. Med letoma 1990 in 2015 je vodil manjše italijanske klube, nato pa je bil tri leta na klopi Napolija. V Serie A je prevladoval Juventus, ki je vsako sezono osvojil dvojno krono in Sarri nikoli ni dvignil prestižne lovorike.

"Zelo sem vesel. Ta lovorika je pomembna za klub, trener ni tako pomemben. Ob odmoru sem se odločil, da zaigramo bolj tvegano in pogumno. To je bila naša 64. tekma sezone in ni bilo lahko. Prelomnica v sezoni je bil poraz proti Manchester Cityju z 0:6. Naredili smo določene spremembe in vse se je obrnilo v pravo smer. V prvenstvu smo zasedli tretje mesto in se prebili v Ligo prvakov. Igrali smo v finalu ligaškega pokala in osvojili Evropsko ligo," je poudaril italijanski strokovnjak.

Unai Emery je čestital Mauriziu Sarriju za zasluženo zmago. Foto: Reuters
Unai Emery je čestital Mauriziu Sarriju za zasluženo zmago. Foto: Reuters

Zaljubil se je v Premier ligo
"Dokazal sem, da lahko vodim Chelsea tudi v naslednji sezoni. Moje mnenje seveda ni dovolj. Sledili bodo pogovori z vodstvom kluba. Imam pogodbo še za dve sezoni. Hitro sem se zaljubil v Premier ligo," je še dodal Sarri.

Emery: Chelsea si je zaslužil naslov
"V prvem polčasu smo odigrali zelo dobro. Vse se je spremenilo, ko smo prejeli prvi zadetek. Trudili smo se, da bi izenačili. Po zaostanku z 0:2 smo bili v izgubljenem položaju. Nismo bili učinkoviti in Chelsea si je zaslužil naslov," je bil razočaran trener Arsenala Unai Emery.

To je bila sploh prva tekma v Evropski ligi z videotehnologijo VAR. Tretjič sta v zgodovini finalov tega tekmovanja igrali ekipi iz iste države. Prvič se je to zgodilo leta 2011, ko je Porto premagal Brago, nato pa je leto pozneje Atletico Madrid ugnal Athletic Bilbao.

Evropska liga, finale, Baku:

CHELSEA - Arsenal 4:1 (0:0)
51.370; Giroud 49., Pedro 60., Hazard 65./11-m, 72.; Iwobi 69.

Chelsea: Kepa, Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Emerson, Jorginho, Kante, Kovačić (76./Barkley), Pedro (71./Willian), Giroud, Hazard (89./Zappacosta).

Arsenal: Leno, Sokratis, Koscielny, Monreal (66./Guendouzi), Maitland-Niles, Torreira (66./Iwobi), Xhaka, Kolašinac, Özil (77./Willock), Aubameyang, Lacazette.

Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija)


Finali v tem desetletju:

LetoZmagovalecPoraženecIzid
2018Atletico MadridMarseille3:0
2017Manchester UnitedAjax2:0
2016SevillaLiverpool2:1
2015SevillaDnipro3:2
2014SevillaBenfica0:0 (11-m: 4:2)
2013ChelseaBenfica2:1
2012Atletico MadridAthletic Bilbao3:0
2011PortoBraga1:0