Matjaž Kek na ponedeljkovem treningu na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek na ponedeljkovem treningu na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija ima po štirih krogih tako kot Danska sedem točk, Severna Irska je pri treh, na vrhu lestvice pa sta Finska in Kazahstan s po devetimi. Slovenija bo v četrtek ob 20.45 v Stožicah gostila Severno Irsko, tri dni pozneje pa bo gostovala pri San Marinu.

"Do nasprotnika je treba biti spoštljiv in analitičen, a hkrati prepričan vase, kar pomeni, da moramo imeti v mislih svojo kakovost, jo uresničiti na igrišču in tako priti do želenega cilja," je po treningu v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju dejal Matjaž Kek.

Slovenska izbrana vrsta ima sicer precej neporavnanih računov s Severno Irsko. Slovenija je proti njej dobila le prvo medsebojno tekmo leta 2008, pozneje pa trikrat izgubila z 0:1 in enkrat igrala 0:0.

Stojanović: Prednost Severnih Ircev so visoke žoge

Brez pragmatičnosti ne bo šlo

Kek je že ob začetku priprav prejšnji teden dejal, da tradicija obstaja zato, da se ruši. Tokrat pa je poudaril predvsem pomen pravega psihičnega pristopa do nasprotnika.

Kot je dejal, je svoje varovance seznanil z miselnostjo tekmeca: "Tudi če ne bodo imeli več možnosti za napredovanje, bodo šli na glavo. Oni drugače ne znajo." Po njegovi oceni pa bo Slovenija ob taktični kakovosti za zmago morala prikazati tudi precejšnjo mero pragmatičnosti.

Sorodna novica Vipotnik: Druga liga težja od pričakovanj

Stojanović: Prednost v tehničnem smislu ni dovolj za zmago

O pomenu pravega pristopa se je razgovoril tudi Petar Stojanović. "Imamo prednost v tehničnem smislu, a vemo, da to dandanes ni dovolj za zmago. Ko se nismo borili in igrali maksimalno drug za drugega, nismo iztržili dobrega izida," je ocenil.

Nogometaš Sampdorie je še zatrdil, da položaj Severne Irske na lestvici, na kateri ima zgolj tri točke po štirih obračunih, ne bo zavedel slovenske izbrane vrste. "Zavedamo se, da to ne kaže realne slike te reprezentance," je dejal. Severni Irci so v teh kvalifikacijah zadnje tri tekme izgubili z 0:1.

V postavo se po junijski odsotnosti vračata dva najizkušenejša igralca, Jan Oblak in Jasmin Kurtić. "To je pomembno. Dejstvo je, da gre za izkušena igralca, ob mladosti in predrznosti pa potrebujemo tudi izkušnje," je poudaril Kek.

Po podatkih Nogometne zveze Slovenije je bilo v sredo zgodaj popoldne na voljo še nekaj manj kot 1500 vstopnic.

Selektor Severne Irske O'Neill hitro opazil slabo travnato površino v Stožicah

Kvalifikacije za EP 2024, skupina H

Četrtek ob 16.00:
KAZAHSTAN – FINSKA

Ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – SEVERNA IRSKA

Verjetni postavi:

Slovenija: Oblak, Karničnik, Brekalo, Bijol, Janža, Stojanović, Gnezda Čerin, Kurtić, Lovrić, Šporar, Šeško.

Severna Irska: Peacock-Farrell, Cathcart, J. Evans, McNair, Bradley, S. Charles, McCann, Saville, Hume, Price, Washington.

Sodnik: Marco Guida (Italija)

DANSKA – SAN MARINO

Posnetek celotne novinarske konference


Nedelja ob 15.00:
KAZAHSTAN – SEVERNA IRSKA

Ob 18.00:
FINSKA – DANSKA

Ob 20.45:
SAN MARINO – SLOVENIJA

Lestvica:                          
FINSKA             4  3 0 1 10:3  9
KAZAHSTAN          4  3 0 1  8:4  9
DANSKA             4  2 1 1  7:5  7
SLOVENIJA          4  2 1 1  5:4  7
SEVERNA IRSKA      4  1 0 3  2:3  3
SAN MARINO         4  0 0 4  0:13 0
Sorodna novica Šeško: Na koncu dneva sem tako utrujen, da samo zaspim