Predsednik Uefe Aleksander Čeferin s predstavniki petih otoških nogometnih zvez, ki bodo gostile Euro 2028. Foto: AP
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin s predstavniki petih otoških nogometnih zvez, ki bodo gostile Euro 2028. Foto: AP
Velika Britanija in Irska bosta gostili evropsko prvenstvo

V obeh primerih je šlo za dogovorjeno sodelovanje dveh držav in obe kandidaturi sta bili brez protikandidata, kar se je javnosti razkrilo pred tednom dni, ko je Turčija umaknila samostojno kandidaturo za Euro 2028, potem ko je Uefa blagoslovila skupno kandidaturo Italije in Turčije za Euro 2032.

18. evropsko prvenstvo bo potekalo v kar petih članicah Uefe, saj so moči združili Anglija, Wales, Škotska, Severna Irska in Irska. Anglija je turnir stare celine gostila leta 1996 in sodelovala tudi na koronskem Euru 2020 s prizoriščem sklepnih bojev s finalom v Londonu na Wembleyju, ko so Angleži izgubili po streljanju enajstmetrovk proti Italijanom.

"Najprej bi rad čestital vsem gostiteljem, za katerimi zagotovo ni enostavno obdobje. Ko sem danes videl obe predstavitvi, sem zelo užival, imel sem občutek, da se je evropsko prvenstvo pravzaprav že začelo," je ob oznanitvi gostiteljev dejal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Sorodna novica Euro 2028 Veliki Britaniji in Irski, zato pa Euro 2032 Turčiji in Italiji

Turčija dočakala prvi veliki turnir

Najbolj vesela sta verjetno nekdanja odlična vratarja Italijan Gianluigi Buffon in Turek Volkan Demirel, ki sta bila dejavna udeleženca svojih delegacij pri dogovarjanju in skupni kandidaturi. Turčija bo prvič gostila evropsko prvenstvo, medtem ko ga je Italija gostila že leta 1968 in 1980.

London edini z dvema stadionoma

Skupna kandidatura štirih zvez iz domovine nogometa in Irske je določila deset prizorišč v devetih mestih omenjenih petih dežel. V Londonu se bo igralo na Wembleyju in stadionu Tottenhama, stadion Etihad bo prizorišče v Manchestru, Goodison Park v Liverpoolu, St. James' Park v Newcastlu in Villa Park v Birminghamu. Wales bo zastopal Principality Stadium v Cardiffu, Škotsko Hampden Park v Glasgowu, Irsko Aviva Stadium v Dublinu in Severno Irsko Casement Park v Belfastu.

Prihodnje leto bo evropsko prvenstvo v nogometu v celoti gostila Nemčija, pred reprezentancami pa so ključne oktobrske tekme. Slovenija vodi v kvalifikacijski skupini H, a prve štiri reprezentance loči zgolj ena točka.