Veselje strelca edinega gola na Windsor Parku in najbolj opaznih Kekovih pomočnikov. Nekoč sta Boštjan Cesar in Milivoje Novaković na zelenici popeljala Slovenijo na veliko tekmovanje, zdaj pa pomagata svojim naslednikom, da poskrbijo za drugi nastop na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters
Veselje strelca edinega gola na Windsor Parku in najbolj opaznih Kekovih pomočnikov. Nekoč sta Boštjan Cesar in Milivoje Novaković na zelenici popeljala Slovenijo na veliko tekmovanje, zdaj pa pomagata svojim naslednikom, da poskrbijo za drugi nastop na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters

Na začetku pete minute je severnoirski branilec Shea Charles podrl Benjamina Šeška pred lastnim kazenskim prostorom. Žogo si je na črti polkroga 18 metrov od gola nastavil vezist Adam Gnezda Čerin. S Šeškom je izmenjal nekaj besed in nato je številka 22 v belem dresu poskrbela za mojstrovino. S pomočjo vratnice je Idrijčan popeljal Slovenijo v vodstvo, ki je zdržalo vse do konca in prineslo zmago nad Severno Irsko z 1:0.

"Lep večer, čeprav umetniški vtis zagotovo ni bil najboljši, s tem se strinjamo vsi. Ampak, pomembne tri točke so osvojene. Slovenija je prvič zmagala v Belfastu, kar pove, kako težko gostovanje je tu," je bistvo poudaril mož odločitve na Windsor Parku.

Po Vršiču prvi natančni prosti strel v kvalifikacijah

Gnezda Čerin je priznal, da sta se s Šeškom dogovorila, da pri prostem strelu meri v daljši kot, kjer je z odbojem od vratnice poskrbel za enega najlepših golov osmega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Foto: AP/PA
Gnezda Čerin je priznal, da sta se s Šeškom dogovorila, da pri prostem strelu meri v daljši kot, kjer je z odbojem od vratnice poskrbel za enega najlepših golov osmega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Foto: AP/PA

Gnezda Čerin je z mojstrovino poskrbel za prvi gol Slovenije s prostega strela na resnih tekmah po 12 letih. Zdaj že oddaljenega 11. oktobra 2011 se je iztekalo prvo Kekovo selektorsko obdobje in za slovo so Slovenci v Mariboru z 1:0 odpravili Srbijo, mož odločitve je bil s prostega strela Dare Vršič.

V vmesnem obdobju so se Slovenci razveselili dveh zadetkov neposredno iz prostih udarcev. Rok Kronaveter je januarja 2017 proti Finski zadel za B-postavo Slovenije, medtem ko je Jasmin Kurtić maja 2012 doživel sanjski debi na prijateljski tekmi z Grčijo.

"Iskreno povedano, v zadnjem času sploh nisem treniral prostih strelov, saj sem bil lažje poškodovan, kar se mi je vleklo že vse od klubskih priprav. Hvala Bogu, to je zdaj za mano, to je bil eden prvih prostih strelov, ki sem ga izvajal sproščeno in brez bolečin. Pred tem je bila neprestano prisotna bolečina, zdaj je šla žoga takoj v gol. Da, danes sem pokazal, da lahko izvajam tudi proste strele," se je o svojem tretjem golu na 24. nastopu za Slovenijo razgovoril nogometaš, ki se je kalil v rodni Idriji in Bravu ter nato pri Domžalah.

Gol Gnezde Čerina za prvo zmago Slovenije na Windsor Parku

Nepogrešljivi člen slovenske reprezentance

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Kot najstnik je pri rumeni družini doživel sezono preboja: 7 golov in 6 podaj v Prvi ligi 2018/19. Posledično je pri 20 letih zapustil Domžale za milijonsko odškodnino, a se pri Nürnbergu v drugi nemški ligi ni naigral. Sledila je posoja k Rijeki na Hrvaško, kjer se je dokazal kot sposoben in vseprisoten zvezni igralec, kar mu je poleti leta 2022 prineslo prestop v Panathinaikos. Pri zelenih iz Aten se je zasidral na sredini igrišča, na tem položaju pa je doma tudi v reprezentanci. Za Slovenijo je Gnezda Čerin v celoti odigral zadnjih 14 tekem in je kar potihoma postal edini nezamenljivi člen v izbrani vrsti Matjaža Keka.

"Celotne kvalifikacije – vsak tekma je kot finale. Kot vidimo, nam preostali izidi ne gredo kaj dosti na roko. Po neki logiki bi morali biti s tem številom točk že uvrščeni na evropsko prvenstvo, a v naši skupini smo na vrhu, smo v 'pole positionu' pred zaključkom teh kvalifikacij, kar moramo izkoristiti," je odločen Adam Gnezda Čerin, ki je zdaj z golom in tremi podajami tudi tretji najnevarnejši Slovenec v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024.

Karničnik: Preživeli smo ta pekel

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Kljub hitremu vodstvu in igralcu več v zadnje pol ure pa je bila ob koncu tekme najbolj utrujena slovenska obramba. "Za nami je res težka tekma, težko gostovanje. Vedeli smo pred tekmo, da je to izrazito domačinska ekipa, ki jo nosi občinstvo. Ampak dosegli smo zadetek, na koncu smo mogoče malce zaspali, vendar smo ohranili prednost, predvsem po njihovem rdečem kartonu. Na koncu štejejo tri točke. Preživeli smo ta pekel," je povedal Žan Karničnik, desni bočni branilec Celja, ki je s 688 odigranimi minutami v kvalifikacijah drugi najbolj standardni igralec Slovenije za Gnezdo Čerinom.

Sorodna novica Po mojstrovini Gnezde Čerina kompas še bolj kaže v smeri Nemčije

16 tisoč gledalcev na polnem in vetrovnem Windsor Parku je videlo mlado reprezentanco Severne Irske, ki po zapravljenih kvalifikacijah za Nemčijo zdaj že gradi ekipo za evropsko prvenstvo 2028, ki ga bodo Severni Irci sogostili. V slovenski kazenski prostor so deževali predložki in podaje, a je ožja obramba omejila gostitelje na zgolj šest poskusov strelov in dva strela v okvir vrat.

"Večino tekem v teh kvalifikacijah smo odigrali na visoki ravni, a pridejo tudi takšne minute z večjim pritiskom. Pomembno je, da smo stali skupaj kot ekipa in zdržali ter odnesli tri točke," je severnoirski pritisk in razplet osmega kroga opisal osrednji branilec Miha Blažič, ki je na obeh oktobrskih tekmah v osrčju obrambe uspešno zamenjal poškodovanega Davida Brekala.

Dve priložnosti za potrditev Eura 2024

Selektor Matjaž Kek je medijem prepustil kombinatoriko in preračunavanje, saj bo s strokovnim štabom, v katerem imata pomembno besedo Boštjan Cesar in Milivoje Novaković, vse moči in misli usmeril v gostovanje pri Danski (17. novembra ob 20.45 v Københavnu). Tri dni pozneje bo v Ljubljani sledil dvoboj s Kazahstanom, ki je preostal še zadnji tekmec za prvi dve mesti, ki po 14. juniju 2024 prinašata evropsko prvenstvo v Nemčiji.

Sorodna novica "Zmagali smo na moj pragmatični način, vem, da ni bilo lepo, a to me ne zanima"

Ob 93-odstotni verjetnosti preboja na evropsko prvenstvo 2024 se je vredno ozreti proti kombinatoriki za žreb skupin za 17. EP v nogometu. 24 udeležencev bo razvrščenih v štiri bobne, iz katerih se bo izžrebalo šest skupin. Sloveniji se je po zmagi nad Finsko (3:0) prerokovalo zgolj četrti boben, zmaga v Belfastu pa je že prinesla napredovanje v tretji boben. A Slovenci dva kroga pred koncem kvalifikacij vodijo v skupini H, kar lahko ubranijo že z remijem v Københavnu. Posledično osvojitev skupine prinaša vsaj drugi boben.

Če bodo Slovenci na dveh novembrskih tekmah izkoristili najboljši startni položaj (pole position), jih žreb skupin čaka v soboto, 2. decembra, ob 18.00 v Hamburgu.

Kek: Nihče nam ni nič podaril, začelo je dišati po nečem