Žoga je okrogla Euro 2020 e12: Kratke poti, dolgo prvenstvo

Danska je hit prvenstva, Anglija bo doma lovila evropski naslov

Angleška reprezentanca je v soboto v Rimu s kar 4:0 odpravila ukrajinsko. Pod dva gola se je podpisal Harry Kane, ki je skupaj z Raheemom Sterlingom zdaj pri treh golih na tem Euru. Omizje nogometnega podkasta Žoga je okrogla je s strokovnim gostom Alešem Arnolom videlo izjemno angleško predstavo.

"Angleži so bili zelo prepričljivi tudi zato, ker so jim Ukrajinci to dovolili. Vsi štirje goli so posledica napak in nenatančnosti, ki ne sodi na to raven. Pasivnost okoli kazenskega prostora pri prvem golu, nenatančnost ob umiku linije ob prekinitvi pri drugem, pa pokrivanje Kana v šestnajstercu ... že ti prejeti goli pokažejo, da je Ukrajina Angliji pustila preveč. Anglija sicer navdušuje s kakovostno fazo branjenja, visoko disciplino v igri. Nesporno je bilo, kdo je favorit na tej tekmi in mentalni pristop Anglije je bil pravi: brez podcenjevanja, z visoko mero intenzitete in disciplino v obrambi. Vse to je poleg kakovosti v napadu prevesilo tekmo v angleško korist," pravi pomočnik glavnega trenerja pri ljubljanskem Bravu.

Sorodna novica Angleži vse bolj prepričani o velikem zmagoslavju na Wembleyju

Angleški tekmec v polfinalu bodo Danci, ki so po turbulentnem začetku prvenstva, ko so izgubili Christiana Eriksena, iz tekme v tekmo prepričljivejši in bolj ambiciozni.

"Danci so edini, ki so se z le tremi točkami iz skupine uvrstili naprej. Od tam naprej njihova samozavest narašča, bili so boljši tekmec od Valižanov, včeraj pa jim tudi Čehi po vodstvu z 2:0, ko so dosegli gol priključka, niso pustili dihati do konca tekma. Selektor Hjulmand lahko tudi nekoliko eksperimentira, ima širok nabor razpoloženih igralcev. Poulsen ni nezamenljiv, Braithwaite in Stryger Larsen sta prva tekača, vodja obrambe je Kjaer, Dolberg in Damsgaard dobro kombinirata v napadu, Maehle pa je zunajserijski igralec, zdi se, kot bi igral Euro malega nogometa," skandinavsko moštvo opazuje radijski reporter Boštjan Janežič, ki se spominja tudi največjega danskega uspeha doslej, zmagoslavja na evropskem prvenstvu na Švedskem leta 1992. "Tudi takrat je Danska s tremi točkami napredovala iz skupine, takrat je bila zmaga nagrajena z dvema točkama. Premagali so Francoze in igrali neodločeno z Angleži. Potem so po enajstmetrovkah izločili Nizozemce in v finalu Nemce držali v šahu. Bila je to prepričljiva zmaga, ne pa tudi lepa tekma za osvojitev evropskega naslova."

Sorodna novica Italija na Wembley z vse večjim spoštovanjem stavnic, a brez Spinazzole

Italija s pravim ravnovesjem

Že v petek zvečer so si v Münchnu polfinalno vstopnico v najtežje pričakovani tekmi četrtfinala priborili Italijani, ki so našli pravi recept za belgijsko zvezdniško zasedbo. Prav pomanjkanje zvezdnikov je po mnenju Aleša Arnola italijanska prednost: "Odgovor o italijanskem uspehu je v dveh stvareh. Italijanska nogometna kultura, tudi pri mlajših selekcijah, se spreminja. Ugotovili so, da gredo trendi in modeli igre v drugačno smer. Ta italijanska reprezentanca to dokazuje. Pomaga jim tudi odsotnost velikega zvezdnika: skupinska dinamika je na takih tekmovanjih zelo pomembna, fantje so skupaj tudi več kot mesec dni. To je njihovo orožje, znotraj ekipe lahko veliko posameznikov najde mesto, s katerim so zadovoljni. V tej ekipi vlada veliko ravnovesje med tistimi, ki so igrivi in naredijo razliko, in tistimi, ki so tekalno sposobni in obrambno sijajni. Zame so prvi favoriti."

Italijanski selektor Roberto Mancini bo v Londonu sicer pogrešal Leonarda Spinazzolo. Levi bočni branilec Rome se je na tekmi proti Belgiji huje poškodoval in bo z igrišč odsoten najmanj pol leta: "Spinazzola daje drugo dimenzijo igri. Neverjetno je, koliko prostora ustvari tako v napadu kot obrambi. Ni tip igralca, ki bi rad šel le v eno smer. Pokrije veliko prostora na levi strani in dovoli Insigneju svobodo na tej strani. Italijanska igra temelji na levi strani, tam se večinoma pripravljajo akcije, zaključujejo pa na desni. Levo ustvarijo višek, na nasprotni strani pa imajo prostor ob koncu akcije. Italija bo težko našla pravo zamenjavo za Spinazzolo, to bo določena težava za Mancinija," dodaja Arnol.

Zanimiv razmislek o polfinalistih načenja radijski reporter Jože Pepevnik, ki skrivnost njihovega uspeha deloma vidi v manjšem številu prepotovanih kilometrov in preživetih ur na letalu: "Vsi polfinalisti so vse tekme v skupinskem delu igrali doma. London, Rim, Sevilla, København. Številne druge reprezentance so morale precej več potovati. Švicarji so morali dvakrat v Baku, pa v Rim, Bukarešto, Sankt Peterburg ... naredili so 14.000 kilometrov. Vsem tem reprezentancam se kar nekaj časa ni bilo treba premikati."

Sorodna novica Mura najprej proti makedonskemu prvaku

Mura v Skopje, Maribor v neznano

Sredi tedna bodo z evropskimi kvalifikacijami začeli trije od štirih slovenskih klubskih predstavnikov. Domžale bodo igrale proti luksemburškemu Swift Hespreju, Maribor se bo pomeril z armenskim Urartujem, državni prvak Mura pa se bo udaril z makedonskim prvakom Shkendijo. Prva tekma bo v torek na stadionu Tošeja Proeskega v Skopju. Po mnenju Boštjana Janežiča je to lahko voda na Murin mlin: "Muri pride prav, da stadion v Skopju ni domači stadion Shkendije, to bi lahko bila Murina prednost. Tu sicer igra Vardar, ki je izpadel iz prve makedonske lige. Shkendija se je v državnem prvenstvu sicer dobro znašla na tem stadionu, a bo to tudi zanjo v bistvu gostujoči stadion. Ante Šimundža ni spreminjal moštva in to je najbolj bistveno ob začetku kvalifikacij za Ligo prvakov."

Podprvak Maribor bo v četrtek gostil Urartu iz Armenije. Mariborski klub se v preteklosti še nikoli ni meril z armenskimi nasprotniki, tokrat se tudi prvič ne bo več mogel zanašati na pravilo gola v gosteh. O tem Jože Pepevnik: "Od zunaj se zdi, da je to pot v neznano, kot po navadi v te kavkaške republike. Nikoli ne veš, kakšen nasprotnik in podnebje te bosta tam pričakala. To ni najlažji žreb za Maribor, ki bo prvo tekmo igral sicer doma in bo moral napasti zmago. Zanimivo bo videti tudi dinamiko teh dvobojev zdaj, ko ni več golov v gosteh. Če je kateri klub profitiral zaradi golov v gosteh, je bil to v preteklosti Maribor. Šestkrat je gol v gosteh odločil mariborsko usodo v evropskih kvalifikacijah, petkrat v njihovo korist, v teh petih primerih pa je trikrat odločil gol Marcosa Tavaresa."

V tokratni epizodi podkasta pa so sogovorniki z voditeljem Aljažem Golčerjem govorili tudi o 11-metrovkah med Španijo in Švico, morebitni prednosti domačega igrišča za Anglijo in pomenu novonastale Konferenčne lige za slovenske klube.

Popoln večer za Angleže v Rimu, razigral se je še Kane
Italija v Münchnu izločila Belgijo
Španci prepričani, da lahko v polfinalu izločijo Italijane