Žoga je okrogla Euro 2020 e11: Harry Hojca končno zadel

Derbi, ki je številne nevtralne gledalce pustil mlačne, je bil v ospredju nove epizode nogometnega podkasta Žoga je okrogla.

Angleški selektor Gareth Southgate se je oddolžil za svojo napako izpred 25 let. Leta 1996 je zapravil šesto angleško 11-metrovko in Nemčija je v polfinalu takratnega Eura izločila Anglijo. Zdaj pa je angleški selektor s taktično dovršeno predstavo začel pisati novo poglavje angleške nogometne zgodovine. Aljaž Golčer je poudaril, da je na podlagi podrobnih taktičnih analiz tudi tokrat Southgate dobro izbral svoje moštvo. "Anglija ima zelo dodelan sistem, kar zadeva analizo predstav, in tudi svojo ekipo znajo prilagoditi nasprotniku, kar so storili tokrat, ko so prvič na tem Euru zaigrali s tremi osrednjimi branilci, da bi negirali nemški pristop. Pomembno vlogo, kar se tega tiče, pri angleški reprezentanci igra Rhys Long, ki pa je pred svojim nogometnim udejstvovanjem delal v ragbiju."

Sorodna novica Konec 55-letnega angleškega trpljenja

Southgate je znova v prvo postavo dal prvega napadalca angleške reprezentance Harryja Kana. Kapetan Otočanov je povrnil njegovo zaupanje, saj je dosegel svoj prvi zadetek na Euru. Do zdaj ni imel najboljšega prvenstva. V skromni formi je, in to ravno ob nepravem času, ne le zaradi evropskega prvenstva, ampak tudi, ker želi prestopiti v drugi klub. Tottenhamu je spomladi sporočil, da bi rad poleti odšel iz kluba. Po slabših predstavah v dresu angleške reprezentance so ga nekateri navijači preimenovali v Harry Walking Kane, torej Harry Pohodniška Palica, morda se lepše v slovenščini sliši Harry Hojca, pravi voditelj oddaje Luka Petrič.

Petrič je tudi povedal, da ga je presenetil odziv navijačev po koncu tekme. "Slavili so, kot da so postali svetovni prvaki. Razumem, da so premagali Nemce, toda to je bila tekma osmine finala. Po številu zmag v izločilnih bojih na evropskih prvenstvih so se izenačili z Walesom. Nisem se mogel znebiti občutka, da se vedejo, kot da so majhni."

Sorodna novica Na Wembleyju padla Nemčija: Angleži v četrtfinalu

Tudi Jaša Lorenčič je poudaril, da se Angleži vedno borijo s svojimi lastnimi pričakovanji, Nemci pa so še tretji, ki so napredovali iz na papirju najtežje skupine prvenstva, a potem, tako kot Francozi in Portugalci, izpadli v osmini finala. "Skupina smrti je bilo dolgotrajno umiranje na obroke iz dneva v dan. Veliko smo pričakovali od vseh treh, Portugalske, Francije in Nemčije, toda zdaj je, kar je. Že v Rusiji smo na svetovnem prvenstvu videli, kako so izpadale nekatere velike reprezentance."

Nemčijo po slovesu selektorja Joachima Löwa čaka novo poglavje s Hansijem Flickom. Boštjan Janežič je razkril, kakšna bi lahko bila Nemčija pod Flickom. "Morda se je Löw predolgo poslavljal. Nekatere igralce je že prečrtal in jih potem vpoklical nazaj, zaradi česar je nastala neke vrste zmeda. Nemci so na tem Euru precej improvizirali in eksperimentirali, to pa se jim ni obrestovalo. Anglija je zasluženo v četrtfinalu." Angleži so na stavnicah zdaj prvi favoriti, sledijo jim Španci, Italijani in Belgijci.