Kasper Dolberg je nepričakovano začel tekmo in z dvema zadetkoma utrl Danski pot med osem. Foto: Reuters
Kasper Dolberg je nepričakovano začel tekmo in z dvema zadetkoma utrl Danski pot med osem. Foto: Reuters
Danci z gladkih 4:0 v četrtfinale

Rdeče-beli dinamit je bil z izjemo nekaj uvodnih minut bistveno boljši na areni Johana Cruyffa, kjer je imel bučno in številčno podporo navijačev. Na 11. medsebojnem obračunu je sedmič na kolena spravil valižanske leve, ki so bili na zadnjem evropskem prvenstvu v polfinalu, tokrat pa niso bili kos razigranim Dancem, ki zdaj čakajo na nasprotnika v četrtfinalu. Pomerili se bodo z zmagovalcem dvoboja med Nizozemsko in Češko.

Selektor Kasper Hjulmand je imel srečno roko pri izbiri začetne enajsterice. Namreč zaradi lažje poškodbe je ostal brez Yussufa Poulsena, že strelca dveh golov na tem Euru. Asa je našel v Dolbergu, nekdanjem nogometašu Ajaxa, ki zdaj igra za Nico. 23-letni napadalec je na turnirju le enkrat vstopil v igro, tokrat je začel srečanje in z zadetkoma utrl Danski pot v četrtfinale. Zmago sta v zaključku potrdila Joakim Maehle in Martin Braithwaite.

Danci še naprej jadrajo na čustvenem valu po dogodkih okoli Christiana Eriksena. Foto: Reuters
Danci še naprej jadrajo na čustvenem valu po dogodkih okoli Christiana Eriksena. Foto: Reuters

Dolberg nepričakovani danski junak

Wales je bil v uvodnih minutah nekoliko konkretnejši, v deseti minuti pa si je priigral svojo najlepšo priložnost na tekmi, ko se je nekaj prostora odprlo Garethu Balu, ki je sprožil z desne strani, toda z diagonalnim strelom je žogo poslal mimo vrat. Kmalu so pobudo začeli prevzemati Danci, ki so postajali vse nevarnejši. Napadalnejša igra se je evropskim prvakom iz leta 1992 obrestovala v 27. minuti.

Akcijo je začel Maehle, ki je z dolgo žogo našel Mikkela Damsgaarda. Ta je podal Dolbergu, ki je natančno sprožil z roba kazenskega prostora – Chris Mepham je bil prepozen v bloku – in z diagonalnim strelom žogo poslal v malo mrežico. Tudi po vodstvu je bila Danska nevarnejša. Pet minut po zadetku je po dvojni podaji s Thomasom Delaneyjem lepo prodrl Damsgaard, podal v sredino, kjer se je Dolberg poskusil s peto, toda tokrat je bil Danny Ward dobro postavljen. Tik pred koncem polčasa je po predložku Jensa Strygerja Larsena Maehle zatresel le zunanji del mreže.

Imenitno so Danci začeli drugi polčas. Po dobrih dveh minutah so povišali prednost. Pierre-Emile Hoejbjerg je na desni strani zaposlil Braithwaita, ki je prodrl v kazenski prostor. Napadalec Barcelone je bil hitrejši od Joeja Rodona, poslal žogo v sredino, kjer jo je nespretno skušal izbiti rezervist Neco Williams. Poslal jo je na nogo Dolbergu, ki je s približno šestih metrov še drugič matiral Warda.

Martin Braithwaite je dosegel deseti reprezentančni zadetek. Foto: Reuters
Martin Braithwaite je dosegel deseti reprezentančni zadetek. Foto: Reuters

Maehle in Braithwaite v končnici potrdila zmago

Valižani so bili praktično ves drugi del nenevarni. Sploh niso sprožili strela v okvir vrat, še najbolj vroče pa je bilo po poskusih Joeja Allena in Daniela Jamesa, toda Danci so bili uspešni v bloku in na drugi strani ofenzivno precej konkretnejši. V 65. minuti je s težkega položaja s strani Mathias Jensen za las meril mimo vratnice. 86. minuta je tekla, ko je bila Danska blizu povišanja vodstva. Najprej je Ward ubranil strel z glavo Andreasa Corneliusa. Do odbite žoge je prišel Braithwaite, ki je zadel le vratnico, nenatančen pa je bil zatem še Joachim Andersen.

Kar jim ni uspelo v 86., pa jim je v 88. minuti. Jensen je lepo z leve žogo poslal na desno stran, kjer je utekel razigrani Maehle. S preigravanjem je iz igre vrgel Bena Daviesa in nato premagal Warda. Dve minuti pozneje je Wales ostal z igralcem manj, saj je zaradi prekrška nad strelcem tretjega danskega gola rdeči karton prejel Harry Wilson. Piko na i napredovanju med osem je v sodnikovem dodatku postavil Braithwaite. Daniel Siebert je sprva zadetek zaradi domnevnega prepovedanega položaja ob podaji Corneliusa razveljavil, toda po posredovanju VAR-a je bil gol priznan.


16. EVROPSKO PRVENSTVO
OSMINA FINALA, Amsterdam

Wales ‒ DANSKA 0:4 (0:1)
16.000; Dolberg 27., 48., Maehle 88., Braithwaite 96.
RK: Wilson 90./Wales

Wales: Ward, C. Roberts (40./N. Williams), Mepham, Rodon, Davies, Morrell (60./Wilson), Allen, Ramsey, Bale, James (78./Brooks), Moore (78./T. Roberts).

Danska: Schmeichel, Christensen, Kjaer (77./Andersen), Vestergaard, Larsen (77./Boilesen), Hoejbjerg, Delaney (60./Jensen), Maehle, Braithwaite, Damsgaard (60./Noergaard), Dolberg (69./Cornelius).

Sodnik: Daniel Siebert (Nemčija)