David Silva je za Španijo nastopil 125-krat, 35-krat pa je v reprezentančni majici zatresel mrežo. Foto: Reuters
David Silva je za Španijo nastopil 125-krat, 35-krat pa je v reprezentančni majici zatresel mrežo. Foto: Reuters

Eden najboljših ofenzivnih vezistov svoje generacije je nameraval nogomet igrati še eno sezono, toda načrte mu je preprečila huda poškodba. Zaradi strgane križne vezi je pri 37 letih tako sklenil zelo bogato športno pot.

Merlin oziroma El Mago (čarovnik, op. a.), kot sta se ga oprijela vzdevka zaradi njegovih veščin na zelenici, je igral pomembno vlogo ob največjih uspehih španske reprezentance. S svojim tehničnim znanjem in vizijo je bil nepogrešljivi člen začetne enajsterice furie roje, ki je v letih 2008 in 2012 postala evropski, leta 2010 pa svetovni prvak.

Rodil se je v mestu Arguineguin na Gran Canarii, že v mlajših selekcijah pa je zapustil Kanarske otoke in se preselil k Valencii. Ta ga je vmes posodila Eibarju in Celti, nato pa se je v dresu netopirjev uveljavil kot eden najboljših španskih nogometašev svojega obdobja. Leta 2010 je prestopil v ambiciozni Manchester City. Desetletje je branil sinjemodre barve in bo v zgodovino zapisan kot eden najboljših igralcev tega kluba.

Pred tremi leti se je vrnil v domovino in zaigral za Real Sociedad. Bil je ključen mož ob osvojitvi kraljevega pokala, s katerim je La Real prekinil več kot tridesetletno sušo brez lovorike. Prav tako je bil med najzaslužnejšimi, da se je klub iz San Sebastiana uvrstil v Ligo prvakov, toda na najvišji evropski ravni bo zaigral brez Davida Silve, ki je torej sklenil 20-letno kariero, v kateri je na 784 tekmah dosegel 124 golov in 154 podaj.