Tim Gajser ostaja v skupnem vodstvu za svetovno prvenstvo. Slovenski as je v tej sezoni slavil šestkrat na prvih sedmih dirkah, na zadnjih dveh pa se mu ni uspelo uvrstiti na stopničke za zmagovalce. Foto: AMZS
Tim Gajser ostaja v skupnem vodstvu za svetovno prvenstvo. Slovenski as je v tej sezoni slavil šestkrat na prvih sedmih dirkah, na zadnjih dveh pa se mu ni uspelo uvrstiti na stopničke za zmagovalce. Foto: AMZS

Najboljši motokrosisti, ki se merijo za točke svetovnega prvenstva, so se merili devetič v sezoni.

SKUPNI VRSTNI RED                    
                                       
Po 18 voznjah (od 40):                 
 1. T. GAJSER      SLO/honda        404
 2. M. RENAUX      FRA/yamaha       338
 3. J. SEEWER      ŠVI/yamaha       292
 4. J. PRADO       ŠPA/GAS          290
 5. G. COLDENHOFF  NIZ/yamaha       272

Če je Gajserja pred dvema tednoma pošteno zdelala viroza, pa je bil tokrat znova povsem zdrav in nared za spopad s tekmeci na progi, ki jo je prvič spoznal leta 2020.

V kvalifikacijah je imel smolo, saj je že v drugem krogu padel, kar je pomenilo, da se je moral iz ozadja prebijati naprej. Na koncu si je privozil 11. mesto, kar ni bilo idealno za izbiro startnega položaja v nedeljskih vožnjah za točke svetovnega prvenstva.

Gajser po bolezni še ni v najboljši formi

V prvi vožnji nedeljske dirke je Gajser izjemno startal, z 11. mesta se je izstrelil kar na tretje. Pred njim sta bila le kralj startov Jorge Prado in Maxime Renaux. Mladi Francoz je kmalu prehitel Prada, Španec pa je nato v 3. krogu preširoko zapeljal v zavoj, kar je izkoristil Tim Gajser in podedoval drugo mesto. Voznik Honde se je nekajkrat Francozu približal na manj kot na sekundo, a na koncu ni tvegal in se zadovoljil z 22 točkami.

V drugo vožnjo se je Gajser znova podal zelo odločno, a prvo merilno točko je prečkal na sedmem mestu. V nadaljevanju je izkoristil napako Prada, ki je padel, višje od šestega mesta pa mu ni uspelo priti.

Skupno je zasedel na dirki četrto mesto, v točkovanju za svetovno prvenstvo pa ima pred današnjim zmagovalcem obeh voženj Renauxom 66 točk prednosti.

VN Španije

Končni vrstni red:

1. M. RENAUX      FRA/yamaha       50
2. G. COLDENHOFF  NIZ/yamaha       38
3. B. BOGERS      NIZ/husqvarna    38
4. T. GAJSER      SLO/honda        37
5. J. PRADO       ŠPA/gas          30

Prva vožnja

 1. M. RENAUX      FRA/yamaha 34:36,213
 2. T. GAJSER      SLO/honda     +3,516
 3. J. PRADO       ŠPA/gas        8,922
 4. B. BOGERS      NIZ/husqvarna 11,735
 5. G. COLDENHOFF  NIZ/yamaha    14,871

Druga vožnja:

1. M. RENAUX      FRA/yamaha 34:39,757
2. G. COLDENHOFF  NIZ/yamaha    +3,196
3. B. BOGERS      NIZ/husqvarna  6,772
4. J. SEEWER      ŠVI/yamaha    12,229
5. M. GUADAGNINI  ITA/gas       13,918
6. T. GAJSER      SLO/honda     15,944

Pancer izenačil izid kariere
V razredu MX2 je drugi slovenski predstavnik Jan Pancar (KTM) zasedel končno deseto mesto na VN Španije. V prvi vožnji je bil 12., v drugi pa je zasedel odlično osmo mesto z le 42 sekundami zaostanka za zmagovalcem Francozom Tomom Viallejem (KTM), ki je dobil obe vožnji za 19. zmago v karieri.

To je bila sicer tretja posamična uvrstitev Pancarja na osmo mesto, višje še ni posegel. Skupaj je tako Pancar špansko VN sklenil na desetem mestu z osvojenimi 22 točkami in tako izenačil svoj največji zbir točk na posamezni VN.