Sebastien Ogier je tik pred osvojitvijo naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Sebastien Ogier je tik pred osvojitvijo naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA

Takrat bo imel namreč Ogier na domačem reliju po Franciji novo priložnost, da nasledi slovitega rojaka Sebastiena Loeba. 29-letniku zadostuje le še ena točka, da si pred naslednjim zasledovalcem Thierryjem Neuvillom zagotovi neulovljivo prednost. Ogier je dobil kar 18 od 22 hitrostnih preizkušenj relija po Avstraliji, ki poteka na obalnem območju Coffs Harbour, in vodil od prvega dne.

Precej razburljiveje je bilo v boju za drugo mesto. Neuville je v zadnjih šestih preizkušnjah izkoristil smolo Mikka Hirvonena, ki je imel težave z izpraznjeno zračnico, in se prebil na drugo mesto. Tako je tudi ohranil drugo mesto v skupnem seštevku. Na koncu je za zmagovalcem zaostal minuto in 32 sekund, Hirvonen pa dve minuti in dve sekundi.

Devetindvajsetletni Ogier ima po izpeljanih desetih relijih 212 točk, drugouvrščeni Neuville pa 129, s čimer ima še vedno teoretične možnosti za naslov svetovnega prvaka tri relije pred koncem prvenstva. Tretjeuvrščeni v skupnem seštevku Finec Jari-Matti Latvala je že zapravil vse možnosti za boj za skupno zmago.

Ogier: Škoda, da se je tako razpletlo
"Če bi izbrisali samo nekaj minut pred koncem relija, bi bil naslov svetovnega prvaka že moj. Težave Hirvonena je seveda nemudoma izkoristil Thierry in se pognal na drugo mesto. Sem razočaran, ampak tako je v tem športu. Na takšen scenarij smo bili pripravljeni, vendar pa je še vedno škoda, da se je na koncu res tako razpletlo. Ples točk, po zaključku finalne etape so mi povedali, da je šlo le za točko, je bil tako na strani Belgijca, moral bom še malce potrpeti. Naslova pa ne nameravam več izpustiti iz rok,"
je po koncu relija povedal Ogier.

Avstralija, 10. dirka sezone          
Končni vrstni red (po 22 HP-jih):     
 1. S. OGIER      FRA/VW       3:19:55
 2. T. NEUVILLE   BEL/ford       +1:32
 3. M. HIRVONEN   FIN/citroen     2:02
 4. J.-M. LATVALA FIN/volkswagen  2:57
 5. M. ÖSTBERG    NOR/ford        3:17
 6. A. MIKKELSEN  NOR/polo        3:37
 7. J. NOVIKOV    RUS/ford        7:31
 8. N. QUINN      AVS/cooper     13:10
Skupni vrstni red                     
Po 10. dirki (od 13):                 
 1. S. OGIER      FRA/volkswagen   212
 2. T. NEUVILLE   BEL/ford         129
 3. J. M. LATVALA FIN/volkswagen   110
 4. M. HIRVONEN   FIN/citroen      103
 5. D. SORDO      ŠPA/citroen       96
 6. M. ÖSTBERG    NOR/ford          77
 7. S. LOEB       FRA/citroen       68
 8. M. PROKOP     ČEŠ/ford          49