Colin McRae je bil izkušen helikopterski pilot in navdušenec. Območje in nevarnosti blizu svojega doma je poznal zelo dobro. Foto: EPA
Colin McRae je bil izkušen helikopterski pilot in navdušenec. Območje in nevarnosti blizu svojega doma je poznal zelo dobro. Foto: EPA
Umrl Colin McRae

Nesreča se je zgodila v soboto popoldne, v njej pa so umrli štirje ljudje. Helikopter, ki je strmoglavil na gozdnato območje, je po nesreči zajel požar. 39-letni McRae je bil lastnik helikopterja, z njim pa so se peljali še njegov petletni sin Johnny, 37-letni prijatelj Graeme Duncan in Johnnyjev vrstnik Ben Porcelli. Vzrok nesreče še ni znan, četverica pa naj bi se vračala z izleta v bližnji Quarter.

Nazadnje med elito vozil lani
McRae je leta 1995 s subarujem postal prvi Britanec z naslovom svetovnega prvaka v reliju, trikrat (1996, 1997 in 2001) pa je bil v skupnem seštevku drugi. Skupaj ima v svetovnem prvenstvu 25 zmag. Lani oktobra se je za kratek čas vrnil med najboljše, ko je na reliju v Turčiji v citroenu zamenjal poškodovanega Sebastiena Loeba.

Za njim tudi Dakar in Le Mans
McRae je nastopil tudi na reliju Pariz-Dakar in dirki 24 ur Le Mansa. Poleg sina je imel z ženo Alison še hčerko Hollie.

Šel je po očetovih stopinjah
Zelo priljubljeni škotski dirkač je posodil ime tudi eni najbolj uspešnih športnih računalniških iger. Uspešen reli voznik je bil že njegov oče Jimmy, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja petkrat postal britanski prvak.

Britanija brez obeh prvakov
Tragično je umrl tudi drugi britanski svetovni prvak Richard Burns (2001), ki je pred dvema letoma izgubil dolgotrajno bitko s tumorjem na možganih. Dva meseca prej se je na reliju v Walesu smrtno ponesrečil še en Britanec Michael Park, sovoznik Estonca Markka Märtina.

M. R.

Umrl Colin McRae