Leon Andrejka, ki za MMC poroča z relija v Grčiji, se je srečal z indijskim dirkačem s slovenskim priimom Kumar. Foto: MMC RTV SLO
Leon Andrejka, ki za MMC poroča z relija v Grčiji, se je srečal z indijskim dirkačem s slovenskim priimom Kumar. Foto: MMC RTV SLO
Tommy Mäkinnen
Tommy Mäkinnen je z Mitsubishijem v drugi polovici devetdesetih osvojil štiri naslova prvaka.
Jereb tretjič pod Akropolo

Svetovno prvenstvo v reliju je kot ena velika družina. Fantje, ki nastopajo na teh relijih, se v večini med seboj dobro poznajo, se med seboj spoštujejo in gojijo dobre športne odnose. Vsak nov obraz pa prinese novo zgodbo. Posebna zgodba tu v Grčiji je indijski reli voznik Naran Kumar, ki je deležen velike pozornosti. Gre za sploh prvega Indijca, ki bo nastopil na svetovnem prvenstvu v reliju.

Fant, no lahko mu rečemo že mož, saj šteje 34 let, nastopa v isti ekipi kot Andrej Jereb, torej italijanskem Motoring clubu. Spoznali smo tudi njegovega mecena, lastnika ene največjih naftnih družb v Indiji, ki je vso zadevo podprl. Povedal nam je, kako je z relijem pri njih.

V Indiji so na relijih prepovedani štirikolesno gnani avtomobili, do nedavnega pa je bila njihova moč omejena na vsega 100 konjskih moči. Verjetno njihovim razmeram na cestah primerno. V zadnjem času pa so se vendarle začela pojavljati tudi vozila z okrog 200-konjskimi močmi. Imajo približno 60 reli voznikov, za njihovo prvenstvo pa šteje šest preizkušenj. Prav tako kot v Sloveniji, le da pri nas nastopa kakšnih 20 voznikov več.

Sicer pa je imel že omenjeni Kumar, sicer šestkratni indijski državni prvak v reliju, kar nekaj treme na treningih po grških brezpotjih pred današnjim uradnim začetkom relija. V domači državi so mu zagotovili veliko medijsko podporo. Veliko podporo mu nudijo tudi pri finski ekipi Tommija Mäkinnena, ki se ukvarja s tehnično podporo reli moštvom in voznikom. V pomoč je prišel tudi sam Mäkinnen, sicer nekdanji svetovni prvak v reliju. Kumarju, ki bo nastopil v razredu PWRC, torej ni lahko, saj je to zanj res velik preskok.

Danes mu je na uradnem testiranju uspelo kar dobro krotiti dirkalnik. Bomo videli kako bo jutri na dirki, ko bo na sporedu prvih sedem hitrostnih preizkušenj. Držim pesti zanj, kot seveda tudi za Andreja Jereba.

Leon Andrejka

Jereb tretjič pod Akropolo