Slovenska reprezentanca v motokrosu, ki se odpravlja v Francijo na pokal narodov. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska reprezentanca v motokrosu, ki se odpravlja v Francijo na pokal narodov. Foto: www.alesfevzer.com

Tradicionalni pokal narodov bo letos 8. oktobra v Erneeju, Slovenijo pa bodo v Franciji zastopali Gajser, Jan Pancar in Miha Bubnič. Gajser in Pancar sta bila določena že pred koncem sezone posamičnega SP-ja, Bubnič pa je vskočil kot zamenjava za poškodovanega Jako Peklaja. Ta je v letošnji sezoni začel nastopati v SP-ju razreda MX2, poškodoval pa se je na preizkušnji evropskega prvenstva prav v Matterley Basinu.

Bubnič je sicer konec tedna postal državni prvak v razredu open, potem ko zaradi slabega vremena niso izvedli zadnje dirke v Orehovi vasi in so obveljali dosežki prejšnjih dirk v sezoni. Slovenska ekipa se je predstavila v sredo na Gajserjevi progi TigaLand v Lembergu pri Šmarju.
Prvič bo člansko reprezentanco vodil Sašo Kragelj, tudi sam nekdaj zelo uspešen dirkač, zadnja leta pa v vlogi trenerja in vodje ekip. Kot je poudaril, je v ekipi zbral vse najboljše, ki jih slovenski motokros v tem trenutku ima. Le poškodbi Peklaja (zlomil si je roko in palec na roki) sta mu nekoliko prekrižali načrte, vskočil pa je Bubnič, ki je bil že prej po dogovoru s selektorjem rezerva.

Foto: AMZS
Foto: AMZS

Gajser zadovoljen z zaključkom sezone

"Vesel sem, da imam to vlogo. Fantje so pravi, na vrhunski ravni. Več let je trajalo, da smo zložili ta mozaik. Prepričan sem, da rezultat ne bo izostal," je dejal Kragelj. Njegov dosežek iz leta 1998, ko je skupaj z Romanom Jelenom in Boštjanom Kampušem končal na devetem mestu, pa je še vedno najboljši slovenski na teh tekmovanjih. A Kragelj meni, da ga je letos mogoče izboljšati: "Realno gledano, je to mogoče. A treba je sestaviti mozaik vseh dirkačev in imeti še nekaj športne sreče. Progo poznamo, Tim in Jan sta na njej vozila že ogromno dirk. Je pa ekstremna in precej drugačna od teh, ki jih imamo v Sloveniji."

"Ni lepšega kot končati sezono na takšen način, z zmago. Cilj je bil, da ne izgubim celotne sezone, in vesel sem, da se je izteklo tako," je o pravkar končani sezoni SP-ju dejal Gajser, o pokalu narodov pa pristavil: "To so velesile motokrosa. Ogromno je ekip, ki imajo po tri dobre voznike. To je ena tekma, tri vožnje, vse se mora 'uskladiti'. Konkurenca je podobna kot v SP. Pridejo pa še Američani in še nekaj drugih ekip. Mogoče je vse skupaj malo bolj sproščeno, a vemo, kakšno vzdušje je na teh tekmah. Ne bomo 'študirali' o tekmecih, ampak razmišljali o sebi."

Tim Gajser je zadovoljen, da je ob koncu sezone bil že med najboljšimi, kar je odličen temelj za naslednjo sezono v elitnem razredu. Foto: www.alesfevzer.com
Tim Gajser je zadovoljen, da je ob koncu sezone bil že med najboljšimi, kar je odličen temelj za naslednjo sezono v elitnem razredu. Foto: www.alesfevzer.com

Ekipni duh dodatna moč za dober rezultat

"Večino voznikov poznamo, nekaj jih še pride. Zavedamo se, da se vselej najde kdo, ki preseneti. A ekipni duh da dodatno moč za dober rezultat," o pričakovanjih pravi Pancar, ki je letos zadnjič nastopal v razredu MX2, naslednje leto se seli v elitni razred. "Glede na vse, kar sem prestal, je za mano dobra sezona. Veselim pa se naslednje, komaj čakam na MXGP," je dodal.

V sistemu, kjer šteje pet voženj od šestih, bo najšibkejši člen Bubnič, ki se tega zaveda, a pravi, da bo skušal pomagati po najboljših močeh: "Hvaležen sem selektorju in zvezi za priložnost. Počaščen sem, da bom lahko zastopal slovenske barve. Z letošnjo sezono smo zadovoljni, pred odhodom bom čim več treniral, da bom kar najbolje pripravljen. Seveda čutim nekaj pritiska, a mi vsi pravijo, naj se sprostim in uživam."

Gajser: Najbolje bi bilo, da bi se sezona zdaj začela