Ricky Rubio. Foto: Reuters
Ricky Rubio. Foto: Reuters

Rubio je bil nazadnje del španske reprezentance pred lanskim svetovnim prvenstvom, nato pa je še pred prvo tekmo zapustil tabor zaradi težav z duševnim zdravjem.

Pozneje je zaradi istih težav zapustil Cleveland Cavalierse in se posvetil rehabilitaciji. Pred nekaj tedni je nato sporočil, da se vrača na košarkarske parkete. Najprej se je pridružil treningom Barcelone, z njo pa pred tednom dni podpisal tudi kratkoročno pogodbo do konca sezone. Uradne tekme za katalonski klub še ni odigral.

Kot član zlate španske reprezentance je bil 2019 na svetovnem prvenstvu na Kitajskem izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva. Ob tem ima še srebrno medaljo z OI v Pekingu, bron iz Ria de Janeira 2016 in štiri medalje z EP-jev, med temi zlato iz Poljske 2009 in Litve 2011 ter bron iz Slovenije 2013 in Turčije 2017.

Španci bodo kvalifikacije za EP 2025 igrali v skupini C s Slovaško, Latvijo in Belgijo. Prva dvoboja jih 22. februarja čakata proti Latviji doma in tri dni pozneje proti Belgiji v gosteh.

V kvalifikacijah nastopa tudi slovenska izbrana vrsta, ki se bo za začetek bojev v skupini A doma pomerila proti Ukrajini (22. februar) in Izraelu (25.). V skupini je še Portugalska, ki bo tekmec Slovenije v novembrskem ciklu.

Ukić obesil košarkarske copate na klin
Hrvat Roko Leni Ukić se je pri 39 letih poslovil od košarke, je sporočil njegov klub KK Split, navajajo na spletni strani Eurohoops.net.

Roko Leni Ukić je igral tudi za Cedevito Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Roko Leni Ukić je igral tudi za Cedevito Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Ukić je košarkarske čevlje obesil na klin po 23-letni karieri, v kateri je bil večkrat prvak. Ima tri naslove hrvaškega državnega prvaka, po dva naslova turškega in grškega državnega prvaka, tri hrvaške pokalne lovorike ter po dva pokalna naslova iz Španije, Turčije in Grčije. V zbirki lovorik ima tudi eno s Cedevito Olimpijo, septembra 2020 je osvojil slovenski superpokal.

Devet sezon je igral v Evroligi z Baskonio, Barcelono, Romo, Fenerbahčejem, Panathinaikosom in Cedevito ter v tem tekmovanju skupno odigral 154 tekem. Z zagrebško Cedevito je leta 2017 osvojil superpokal regionalnega tekmovanja Lige Aba.

Od leta 2008 do 2010 je Ukić odigral 85 tekem v Ligi NBA za Toronto Raptorse in Milwaukee Buckse.

Dolgoletni reprezentant je Hrvaško zastopal na šestih evropskih prvenstvih, na olimpijskih igrah leta 2016 in svetovnem prvenstvu leta 2014.

Za Ljubljančane je nazadnje kot organizator igre igral v sezoni 2020/21, nato pa se januarja 2021 s Cedevito Olimpijo sporazumno razšel.

V Ligi ABA je za zeleno-oranžne zaigral na sedmih tekmah in v povprečju zbral pet točk, 2,6 podaje in 1,4 skoka na tekmo, v evropskem pokalu pa je na osmih obračunih v povprečju zbral 4,4 točke, 2,4 podaje in en skok na tekmo.