30,2 točke, 9,2 skoka in 8,8 podaje je Dončićeva statistika na prvih petih tekmah končnice v seriji proti LA Clippers. Na peti tekmi je v tretji četrtini Luka prispeval 14 točk in 3 podaje, prednost Dallasa pa je narasla z 10 na 20 točk. Foto: Reuters
30,2 točke, 9,2 skoka in 8,8 podaje je Dončićeva statistika na prvih petih tekmah končnice v seriji proti LA Clippers. Na peti tekmi je v tretji četrtini Luka prispeval 14 točk in 3 podaje, prednost Dallasa pa je narasla z 10 na 20 točk. Foto: Reuters

"To je končnica," pojasnjuje Dončić. "Ko začneš tekmo v končnici, je to nekaj drugega. Veliko je adrenalina in čustev. Zato preprosto nadaljuješ in igraš." Dobro znano razmišljanje vseh športnikov v zaključkih prvenstev in pred odločilnimi tekmami.

A pred peto tekmo serije 1. kroga končnice med LA Clippersi in Dallasom so bili obrazi pri Dallasu zaskrbljeni in novinarji iz Teksasa so bili skeptični glede stanja slovenskega superzvezdnika. Kašljanje, počen glas in smrkanje ter močno povezano koleno so ponujali bolj žalosten pogled na gonilno silo Mavericksov.

Odmislil zdravstvene težave

"Poskušam ne misliti na poškodbo ali prehlad," je po tekmi dejal Luka Dončić, ki je na novinarski konferenci še naprej močno smrkal. "Poskušam le priti na parket in zaigrati ter dati ton igri."

Očitno je, da moj met ni odličen. Niti dober ni, pravzaprav je zelo slab.

Dončić odkrito o svojem metu za tri točke

Kot se pričakuje, a po drugi strani zaradi vidnih težav vseeno ne tudi samoumevno, je LD77 z 20 točkami v drugem polčasu tekme s Clippersi poskrbel, da ni bilo nobenega dvoma o razpletu pete tekme. Dallas je na koncu v Los Angelesu slavil s kar 123:93 in povedel s 3:2 v zmagah. Dončić je v 39 minutah igre zbral 35 točk in 10 podaj ter 7 skokov. Še vedno šepa met za tri točke (2/8), a vseeno je imel nad 50-odstotni met iz igre, obenem pa imel razmerje točk +26.

Večino tekme dihal skozi usta

"Največ težav sem imel z dihanjem. Ker sem imel zamašen nos, sem moral večino tekme dihati skozi usta, med premori in odmori pa sem si izpihoval nos," je pojasnil Dončić, kako je bolan in načet odigral novo izvrstno tekmo.

"Zaradi kolena in slabega počutja se mi zdi, da je neverjetno dobro vodil ekipo," je bil s svojim prvim igralcem zelo zadovoljen trener Jason Kidd in dodal: "Lahko se je prebijal skozi igrišče, dosegal točke in iskal fante – odlično je našel Maxija za trojke."

Domov po zmago za napredovanje

Naloga Mavericksov je po zmagi za 30 točk dobro znana. Zmagati na domačem parketu in napredovati v drugi krog ter se ogniti novemu potovanju v Los Angeles in tako omogočiti Dončiću, da se do konca pozdravi.

"Pomagati mu moramo, da to prebrodi. Tako kot nam je pomagal priti do tega, kjer smo danes, mu moramo pomagati v tej seriji," je Kiddovo navodilo Mavsom.

Ob izvrstni igri v napadu je Dončić opravil tudi viden delež v obrambi. Po ESPN-ovi statistiki so Clippersi prek Dončića v vlogi prvega branilca zadeli le 3 od 12 metov iz igre, pri čemer so zgrešili vseh sedem poskusov za tri.

Pošteno načet Dončić blestel v Los Angelesu

Čeprav se ne počuti dobro ali ne more biti stoodstoten, še vedno lahko na svoj način vodi našo ekipo.

Kyrie Irving o Dončiću

O sedmi tekmi in zgodovini ne razmišlja

Ob velikem razočaranju Clippersov, ki so znova igrali brez Kawhija Leonarda, je medije v Los Angelesu zanimalo, kaj bodo Teksašani vse naredili, da se ognejo sedmi tekmi. Ne nazadnje so leta 2021 proti Clippersom izgubili sedmo tekmo.

"Sedanjost, sedanjost, brez zamere," je Dončić na kratko in jasno zavrnil vsako vračanje k pogrevanju starih serij in dvobojev med Mavsi in Clippersi. Ne nazadnje sta se v teh treh letih obe ekipi močno spremenili, predvsem Dallas, kjer so od takrat ostali le Dončić, Hardaway, Kleber, Powell in Green.

"Za nami je res pomembna zmaga. Zdaj moramo dobiti eno od dveh tekem. V Dallasu moramo odigrati na enak način pred svojimi navijači. Potrebujemo še eno zmago, še ničesar nismo naredili," je Dončić uperil pogled proti noči s petka na soboto in tako želeni četrti zmagi v dvoboju za LA Clippersi.

Sorodna novica Dallas si je z odlično obrambo in razigranim Dončićem priigral zaključno žogo

Dončić: Skušam ne razmišljati o bolezni in poškodbi