Luka Dončić je, odkar je v NBA-ju, odigral šesto serijo, tretjič pa je napredoval. Foto: Reuters
Luka Dončić je, odkar je v NBA-ju, odigral šesto serijo, tretjič pa je napredoval. Foto: Reuters

Mavericksi so se Clippersom oddolžili za poraza v prvem krogu končnice pred štirimi in tremi leti. Leta 2021 so tudi že vodili s 3:2 v zmagah, a so potem košarkarji iz Los Angelesa slavili v Teksasu, doma pa zmagali na sedmi tekmi. Tokrat je Dallas delo v American Airlines Centru dokončal in dobil tretjo serijo po letu 2011, ko je osvojil šampionski prstan. Pred dvema letoma je izločil Utah v uvodnem krogu, v drugem pa najboljšo ekipo konference, Phoenix. Tudi letos ga zdaj čaka prvi nosilec Zahoda, Oklahoma City, ki je pometel z New Orleansom. Serija se bo začela v sredo ob 3.30 po slovenskem času.

Kot na vseh tekmah serije, na katerih je slavil, je bila znova ključna Dallasova obramba. Ob obeh porazih je prejel po 18 trojk, tokrat so jih Clippersi zadeli le osem (iz 31 poskusov). Mavsi so na drugi strani izza črte metali 12/36. Z veliko energije v obrambi so pobudo prevzeli že v prvi četrtini, povedli z dvomestno razliko, a potem v zaključku druge četrtine popustili in gostje so celo povedli. A le za kratek čas. Odlično je domača vrsta odprla tretjo četrtino in pobegnila na +15. Prednost je na začetku zadnje še oplemenitila in kmalu je bil dvoboj odločen.

Kyrie Irving in Dončić sta v seriji v povprečju skupaj dajala več kot 56 točk na tekmo. Tokrat 58. Foto: Reuters
Kyrie Irving in Dončić sta v seriji v povprečju skupaj dajala več kot 56 točk na tekmo. Tokrat 58. Foto: Reuters

V drugem polčasu je bil izjemno razigran Kyrie Irving, ki je v drugi polovici obračuna dosegel 28 od svojih 30 točk (5/9 za tri). Luka Dončić znova ni bil pri metu (9/26), zadel je le eno trojko iz desetih poskusov, vendar je z 28 točkami, 13 podajami in sedmimi skoki vseeno odlično vodil domačo igro in prispeval znaten delež k uspehu. S 14 točkami se je izkazal P. J. Washington, ki je štirikrat zadel za tri, dobro pa sta svoje delo opravila tudi oba centra Daniel Gafford s 13 in Dereck Lively z desetimi. Uspešno so Mavsi opravili defenzivno nalogo pri pokrivanju ena na ena ter omejili glavne gostujoče nevarnosti. Norman Powell je bil z 20 točkami prvi strelec Clippersov. Paul George jih je dodal 18, Ivica Zubac 17, James Harden pa 16. Zaradi poškodbe je znova manjkal Kawhi Leonard.

"Grozno se počutim. Res potrebujem počitek," je na vprašanje, kako se počuti, v prvi izjavi po tekmi odgovoril Dončić, ki ima težave s poškodovanim kolenom, obenem pa je bil še prehlajen. "Igrali smo z veliko energije. Vedeli smo, da bodo delali serije, a smo ostali enotni in bili dobri v obrambi. Vseh pet igralcev, ki so na parketu, je v obrambi zelo osredotočenih. Komunikacija je na visoki ravni in samo tako moramo nadaljevati," je še povedal 25-letni košarkarski velemojster iz Slovenije.

Dallas je na prejšnji tekmi v Los Angelesu poskrbel, da so Clippersi odigrali zadnjo tekmo v Crypto.com Areni, saj se s prihajajočo sezono selijo v novo domovanje. Foto: Reuters
Dallas je na prejšnji tekmi v Los Angelesu poskrbel, da so Clippersi odigrali zadnjo tekmo v Crypto.com Areni, saj se s prihajajočo sezono selijo v novo domovanje. Foto: Reuters

Mavsi so se zavedali, kako pomemben je bil začetek na prejšnjih dvobojih. Energija je bila prava od prve minute. Luka je po 20 sekundah zadel prek Zubca, v peti minuti pa je Tyronn Lue že posredoval z minuto odmora, ko so gostitelji povedli za sedem. Washington je dosegel osem zaporednih Dallasovih točk in po podaji Dončića izza črte zadel za prvo dvomestno razliko (18:8). Luka je nato po treh zgrešenih metih zadel za 20:10, v naslednjih dveh minutah pa so gostje naredili serijo 10:0. Po novi Dončićevi podaji jo je s trojko prekinil Josh Green, po zaslugi Ljubljančana pa je zaključek četrtine pripadel domači vrsti, ki si je po 12 minutah priigrala osem točk prednosti (34:26). Dallas je v prvi četrtini zbral deset napadalnih skokov, le enega manj, kot so Clippersi vseh.

Po 14 točkah v prvi je Luka še štiri dosegel v drugi četrtini, bil z 18 točkami prvi strelec uvodnega polčasa, vendar je znova zgrešil trojke, saj je bil nenatančen pri vseh sedmih poskusih za tri. 17:6 je bil delni izid Dallasa, ki je po petih zaporednih točkah Washingtona povedel za 12. 14. minuta je tekla, ko so Mavsi izgubili prvo žogo, do konca četrtine pa so jih skupaj šest, od tega polovico Dončić. Slovenski virtuoz je na polovici četrtine lepo podal Greenu, ki je zadel za +13, kar je bila najvišja razlika v prvem delu, potem pa so sledile minute Clippersov. Serijo 7:0 je prekinil Luka s prostima metoma, skupaj pa so naredili delni izid 19:4, potem ko je Harden v protinapadu 24 sekund pred koncem prvega polčasa položil za prvo gostujoče vodstvo. Gafford je z zabijanjem poskrbel, da sta ekipi v slačilnici odšli izenačeni (52:52).

Maxi Kleber je na začetku druge četrtine ob prodoru grdo padel in se zaradi težav z ramo ni več vrnil na parket. Foto: Reuters
Maxi Kleber je na začetku druge četrtine ob prodoru grdo padel in se zaradi težav z ramo ni več vrnil na parket. Foto: Reuters

Udarno je Dallas začel tretjo četrtino. Dončić je najprej podal Irvingu za njegovo šele četrto točko na tekmi, potem pa iz osmega poskusa le zadel trojko. Nato je bil za tri uspešen še KAI in po manj kot dveh minutah je Lue že vzel 'timeout'. Tri minute zatem, ko je Gafford silovito zabil za +9, je znova posredoval z minuto odmora. Na polovici tretje četrtine je bila razlika po prodoru Luke znova dvomestna, Irving pa je po dobri obrambi zadel trojko za +14. Hitro so Clippersi po dveh izgubljenih žogah gostiteljev zaostanek prepolovili, na to pa je s svojo četrto trojko odgovoril Washington. Dončić je v tej četrtini dodal sedem točk, izjemen pa je bil Irving s 13, KAI, ki je bil v zaključku najbolj zaslužen za +15 po 36 minutah igre (87:72).

Foto: Sofascore
Foto: Sofascore
Sorodna novica Jordan ima več točk, Dončić pa več dobljenih serij

Kyrie je nadaljeval šov tudi v zadnji četrtini. Takoj je prispeval pet točk zapored, ko je bil pod košem uspešen Lively, pa je dobrih devet minut pred koncem Dallas povedel za 20. Najprej Dončić s podajo nad obroč in Derrick Jones z atraktivnim z zabijanjem, potem pa Irving z izjemnim preigravanjem in trojko prek roke P. J. Tuckerja, ki je ob tem napravil še osebno napako, so poskrbeli za dokončno eksplozijo na tribunah American Airlines Centra. Slabih šest minut pred koncem je tako prednost znašala 24 točk. 13:2 so na hitro napravili Clippersi, vendar je bil nalet tudi ekspresno končan, potem ko je minuto odmora vzel Kidd. Ob visoki razliki zmaga kljub delnemu izidu ni bila niti malo ogrožena.

Mitchell dosegel 50 točk, Orlando pa vseeno izsilil sedmo tekmo

Donovan Mitchell je dosegel 50 točk, kar pa ni bilo dovolj za zmago Clevelanda. Orlando je na domačem parketu slavil s 103:96 in izsilil sedmo tekmo, ki bo v nedeljo ob 19.00 v Ohiu. Branilec Cavsov je že tretjič v karieri v končnici dosegel vsaj 50 točk. S tem se je izenačil z Allenom Iversonom, večkrat pa je to uspelo le Wiltu Chamberlainu in Michaelu Jordanu, ki je z osmimi takšnimi tekmami rekorder.

Spida je predvsem v zadnji četrtini pogrešal pomoč soigralcem. Orlando jo je dobil s 30:18, Mitchell pa je dal vse gostujoče točke. Čeprav je iz igre metal 49-odstotno, Orlando pa le 39-, je Cleveland klonil. Izza črte je bil iz 28 poskusov uspešen le sedemkrat. 11 trojk so zadeli gostitelji, ki so bili bistveno boljši pri prostih metih. Metali so jih 22/26, gostje pa le 5/10. Znova sta bila razigrana domača mladeniča Paolo Banchero, ki je prispeval 27, in Franz Wagner, ki je zbral 26 točk. 22 jih je pristavil Jalen Suggs. Darius Garland je bil z 21 drugi najboljši pri Cavsih.


Končnica, Vzhod, 1. krog

ORLANDO (5) – CLEVELAND (4) 3:3
103:96 (29:25, 24:24, 20:29, 30:18)
Banchero 27 (9/20 iz igre), F. Wagner 26 (7/16 iz igre), Suggs 22, Carter 11, Anthony 9, Fultz 6, M. Wagner 2; Mitchell 50 (22/36 iz igre), Garland 21, Strus 10, Okoro 4, E. Mobley in Niang po 3, Morris in Thompson po 2, LeVert 1.

Sedma tekma bo v nedeljo ob 19.00.

Končane serije:
BOSTON (1) – MIAMI (8) 4:1

Philadelphia (7) – NEW YORK (2) 2:4

INDIANA (6) – Milwaukee (3) 4:2


Zahod, 1. krog

Sorodna novica Irving o svojem 'bratu' Dončiću: "Skušam narediti vse, da je nasmejan in dobre volje"

DALLAS (5) – LA Clippers (4) 3:2
114:101 (34:26, 18:26, 35:20, 27:29)
Irving 30 (11/19 iz igre, 5/9 za tri), Dončić 28 (9/26 iz igre, 1/10 za tri, 9/11 PM), 7 skokov in 13 podaj, Washington 14, Gafford 13, Lively 10, Green 7, Jones 6, Kleber 4, Exum 2; Powell 20, George 18 in 11 skokov, Zubac 17 in 11 skokov, Harden 16 in 13 podaj, Mann 14, Tucker 8, Westbrook 6, Coffey 2.

Končane serije:
New Orleans (8) – OKLAHOMA CITY (1) 0:4

DENVER (2) – LA Lakers (7) 4:1

Phoenix (6) – MINNESOTA (3) 0:4

V krepkem tisku je stanje v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Dallas se bo zdaj pomeril z Oklahomo