Jaka Blažič je bil tako kot v sredo proti Joventut znova zelo razigran. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je bil tako kot v sredo proti Joventut znova zelo razigran. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so vpisali drugo jadransko zmago. Potem ko so v uvodnem krogu zapravili lepo prednost proti Megi in na koncu pošteno trepetali za dve točki, jih je v drugem popolnoma nadigrala Crvena zvezda. Vmes so visoko izgubili še proti Hapoelu, boljši vtis kot na teh dveh tekmah pa so pokazali že v sredo proti Joventutu, a vseeno ostali praznih rok. Proti Splitu, ki je izgubil še tretjič v sezoni, vodi pa ga nekdanji trener Cedevite Olimpije Slaven Rimac, so prekinili niz porazov.

Po tekmi proti Jouventutu, ko nam je zmaga za las ušla, smo potrebovali to reakcijo. K tekmi s Splitom smo pristopili zelo pozitivno, s pravo energijo že od začetka. Priigrali smo si prednost, ki nam je tudi uspelo zadržati do konca tekme. S predstavo smo lahko zadovoljni. Vsi igralci so dosegli točke, kar je zelo pozitivna stvar. Prišli smo v ritem.

Gregor Glas

Ljubljančani so si visoko prednost priigrali v drugi četrtini, v drugem polčasu pa razliko proti kakovostno bistveno skromnejšemu tekmecu brez težav zadržali oziroma še nadgradili. Simone Pianigiani je imel v kadru tokrat le deseterico, saj sta se med tednom poškodovala Luka Ščuka, ki bo kmalu nazaj, in Nikola Radičević, ki ga čaka dolgotrajnejše okrevanje, prav tako pa je še vedno odsoten Rok Radović. Z 20 točkami je bil prvi strelec tekme Jaka Blažič. 16 jih je dodal Justin Cobbs, 13 D. J. Stewart, 12 Gregor Glas, deset pa Karlo Matković. Naslednja preizkušnja slovenske prvake čaka v sredo, ko se v 3. krogu Evropskega pokala odpravljajo na težko gostovanje k Bešiktašu.

Split je s 6:0 odprl tekmo, v peti minuti je Blažič, ki je v uvodni četrtini dal kar 13 točk, s trojko izenačil, v naslednjem napadu pa je po lepi podaji Stewarta Matković zmaje popeljal v prvo vodstvo. Prednosti Ljubljančani niso več izpustili iz rok. Ko so prevzeli pobudo, so le še višali razliko. V 13. minuti je bil izza črte uspešen Amadou Sow za prvo dvomestno prednost. V prvi polovici druge četrtine so gostitelji naredili delni izid 18:3, četrtino pa dobili kar za 19 točk. V 16. minuti je Cobbs zadel za +20, najvišja razlika pa je v prvem delu znašala 24.

Dalmatinci so s 5:0 vstopili v drugi polčas. V prvem delu so zmaji iz igre metali skoraj 60-odstotno in dali 55 točk, v tretji četrtni pa so jih v prvih sedmih minutah in pol le šest. Toda potem so jih še deset do konca in zadržali enako razliko, kot so jo imeli ob odmoru. V zadnji četrtini so prednost zmaji še povišali. V 33. minuti je dve trojki zapored zadel Glas in jo dvignil prek 30. Tri minute zatem je bil slovenski reprezentant uspešen iz obrata za najvišjo razliko na tekmi (89:54).

Leon Stergar se je uspešno vrnil na parket. Foto: Budućnost VOLI/Filip Filipović
Leon Stergar se je uspešno vrnil na parket. Foto: Budućnost VOLI/Filip Filipović

Tudi Krka je tekmo 3. kroga odigrala oslabljena. Zdaj so Novomeščani pri eni zmagi in dveh porazih, toda premagali sta jih ekipi, ki sodita na vrh oziroma pod njega. Partizan se bo z Zvezdo boril za prvo mesto, Budućnost pa je glavni kandidat za tretje mesto. Gašper Okorn je imel v rotaciji osmerico. Še vedno ne more računati na Isaiaha Cousinsa. Američan se je poškodoval tik pred obračunom s Partizanom prejšnji teden, zdaj pa je ostal še brez obolelega Nika Bačvića. Tako je imel na voljo le enega pravega organizatorja igre, Jana Špana. Kapetan Krke je srečanje končal z devetimi točkami, izkazal pa se je z 11 podajami.

Budućnost ima za Partizanom in Crveno zvezdo najmočnejše moštvo v ligi, moja ekipa pa se iz takih tekem lahko samo uči. Bolj ali manj sem zadovoljen. Igrali smo brez nekaj pomembnih igralcev in več od tega ni šlo. Če lahko nekaj izpostavim. Vse bi bilo videti drugače, če ne bi zgrešili 13 od 30 prostih metov.

Gašper Okorn

Statistično najboljši novomeški posameznik je bil na zahtevnem gostovanju v Morači Miha Cerkvenik, ki je ob 13 točkah ujel še 11 odbitih žog. Krka je sicer skok dobila z 38:29. 13 točk je dodal tudi Jurij Macura, s 17 točkami pa je bil prvi strelec dolenjskega moštva Leon Stergar, ki se je med tednom uspešno vrnil na parket po poškodbi. Zmaga Budućnosti je bila sicer zanesljiva, toda gostje so favorizirani črnogorski zasedbi nudili zelo dostojen odpor.

Domači košarkarji so v osmi minuti povedli za osem, na kar so Novomeščani odgovorili s serijo 7:0, toda trojko je tik pred koncem uvodne četrtine zadel Colbey Ross. Na polovici druge četrtine je Budućnost prvič povedla z dvomestno razliko. Krka več kot sedem minut vmes ni zadela iz igre. Po trojki McKinleyja Wrighta so si gostitelji priigrali prednost 18 točk, kar je bila najvišja na tekmi. Serijo 7:0 so Okornovi varovanci zaključili prvi del.

Z dobrim začetkom drugega polčasa so črnogorski prvaki v 22. minuti povedli za 15, dobro minuto pozneje pa za 16, toda nepopustljivi Novomeščani so kmalu razpolovili zaostanek. 64:57 je bil rezultat pred zadnjimi desetimi minutami. Stergar je po minuti igre v zadnji četrtini približal na -6. Dobrih sedem minut pred koncem je pri takšnem zaostanku zadel Jairus Hamilton, toda koš je bil zaradi osebne napake v napadu razveljavljen. Ko je ostalo še tri minute in pol, je Wright zagotovil Budućnosti dvomestno prednost in s tem tudi mirno končnico.


3. krog:
CEDEVITA OLIMPIJA – SPLIT
97:68 (27:23, 28:9, 16:16, 26:20)
1312; Blažič 20, Cobbs 16, Stewart 13, Glas 12, Matković 10, Armand in Sow po 7, Klobučar 5, Šaškov 4, Jones 3; Perković 15, Funderburk 14, Runjić 13.

BUDUĆNOST – KRKA
82:69 (24:20, 21:14, 19:23, 18:12)
1200; Wright 17, Makoundou 13, Paul 11, Williams 10; Stergar 17, Cerkvenik (11 skokov) in Macura po 13, Špan (11 podaj) in Hamilton po 9, Radovanović 4, Jurković in Škedelj po 2.

IGOKEA – SC DERBY 91:82

PARTIZAN – CIBONA 96:67

ZADAR – MORNAR 92:57

BORAC - CRVENA ZVEZDA 87:93

FMP - MEGA 73:83

Lestvica