Kendrick Perry je bil z 20 točkami prvi strelec tekme. 15 jih je dal že v prvem polčasu, zadnjo četrtino pa je ob visoki razliki presedel. Foto: www.alesfevzer.com
Kendrick Perry je bil z 20 točkami prvi strelec tekme. 15 jih je dal že v prvem polčasu, zadnjo četrtino pa je ob visoki razliki presedel. Foto: www.alesfevzer.com

Najuspešnejši slovenski ekipi sta se v tej sezoni pred zadnjim dejanjem klubske sezone pomerili že šestkrat. Najprej sta obračunali za superpokalno trofejo, nato se po dvakrat srečali v Ligi ABA in Ligi Nova KBM za prvaka, nazadnje pa v soboto v polfinalu Pokala Spar. Po petih zanesljivih zmagah, ob katerih, kot je poudaril tudi ljubljanski trener Jurica Golemac, niso pretirano dobro igrali, so zmaji na Kodeljevem dobili pošteno zaušnico. Dvoboj preobratov se je zdel minuto pred koncem že odločen, nato pa je sledila v zadnjih 53 sekundah senzacionalna serija Krke 10:0 in neverjetni niz napak Olimpije. Novomeščani so v nedeljo uspeh nadgradili s četrtimi osvojenim pokalom.

Sorodna novica Olimpija pokalni poraz maščevala z 52 točkami plusa

Glede na kakovost, ki jo premore stoženska zasedba, je bila pričakovana reakcija na prologu že desetega medsebojnega. Dobrih pet minut so zmaji potrebovali, da so prevzeli pobudo in v nadaljevanju so bruhali ogenj. Tedaj so naredili serijo 11:0 in odločeni, da se z obrestmi oddolžijo nasprotniku, tudi po priigrani veliki prednosti niso popuščali. "Razlika je nerealna. Pričakoval sem pravo Olimpijo, ki bo šla v tekmo ostro, čvrsto in trdo, da bo napadala, če lahko tako rečem, našo utrujenost. To ji je na tej tekmi uspelo. Pričakoval sem, da bomo imeli določene probleme, iskreno pa nisem pričakoval takšnega poraza. Dvignili bomo glave in na naslednji tekmi bomo zagotovo bolje pripravljeni," je dejal Krkin trener Dalibor Damjanović.

Pri Krki ni nobenemu košarkarju uspelo doseči dvomestnega števila točk. S po sedmimi so bili najboljši Adin Vrabac, Luka Lapornik in Jan Kosi. Foto: www.alesfevzer.com
Pri Krki ni nobenemu košarkarju uspelo doseči dvomestnega števila točk. S po sedmimi so bili najboljši Adin Vrabac, Luka Lapornik in Jan Kosi. Foto: www.alesfevzer.com

Na začetku druge četrtine so gostitelji takoj povedli z dvomestno razliko, ki je rasla iz minute v minuto. Drugih deset minut so dobili s 33:14, prednost pa vmes povišali na 29. Kljub izjemno visoki razliki zmaji niso stopili s plina. "Med polčasom smo rekli, da tekma še ni končana. Vemo, kaj se je v košarki že dogajalo in 20 minut ni malo. Dve ali tri slabe odločitve, dobiš nekaj košev, pa je potem razlika le še 15. Nato lahko hitro pade na deset in kmalu lahko nastane panika. Res so fantje odlično odreagirali, prišli z isto energijo in mentaliteto, predvsem, da je treba igrati dobro obrambo," je bil zadovoljen Golemac, ki je ob tem pristavil: "Razlika na koncu ni pomembna. Šteje le zmaga. Zavedamo se, da ni še nič končano. Takoj smo v slačilnici rekli, da je le 1:0 in ni ničesar odločenega. Enak pristop in energijo moramo imeti tudi na tekmi v Novem mestu, kjer pričakujemo boljšo Krko. Pričakovano je bilo, da so bili po pokalu malce izpraznjeni. Mi smo imeli več časa za pripravo in bili smo jezni po tem porazu. Zdaj bodo oni jezni, saj bodo želeli pokazati, da to ni realno stanje."

Dan po polfinalu pokala sem razmišljal, če bo potrebno igralce mentalno dvigniti. Ko so prišli na sestanek in smo se pogovorili, smo s strokovnim štabom videli, da so pripravljeni in zelo jezni. Res nismo potrebovali posebne priprave za to tekmo, saj smo bili vsi skupaj zelo jezni nase.

Jurica Golemac, trener Cedevite Olimpije

Ljubljanski stroj je mlel naprej, Novomeščane pa so gostitelji tudi v drugem polčasu nadigrali v vseh elementih košarkarske igre. Samozavest odločnih domačih igralcev je rasla, žoga je lepo krožila (razmerje podaj 21:13), zadevali so odprte mete (iz igre 53 %), zlahka prebijali gostujočo obrambo in dominirali pod obema obročema (skok 46:33 – razmerje točk po skokih v napadu 24:8; točke v raketi 46:20). Na drugi strani so bili Dolenjci popolnoma izgubljeni in razglašeni. Iz igre so na primer metali skromnih 27 odstotkov. Trojk, ki so bile v soboto veliko orožje ob polfinalni zmagi, so iz 33 poskusov zadeli le pet, izgubili pa 15 žog (razmerje v točkah po pridobljenih žogah 22:2).

Pika na i premoči dominantne Olimpije, ki je dala torej še enkrat več točk od nasprotnika, je bila zadnja četrtina, ko je celo igrala brez najboljših treh strelcev Kendricka Perryja (20), Jarroda Jonesa (17) in Jake Blažiča (14 točk). Četudi je Golemac minute namenil najmlajšima v tokratni postavi Danu Duščaku in Roku Radoviću, na drugi strani pa je recimo Damjanović vztrajal tudi z najizkušenejšim Rokom Stipčevićem, je zadnjo četrtino ljubljanska ekipa dobila s kar 22:4. Prav končna razlika 52 točk je bila najvišja na tekmi, a vendarle rekorda finalnih tekem Olimpija ni popravila. Še vedno je ta +57 iz serije proti Polzeli leta 1998.

Po več kot letu dni so bili na košarki v Stožicah lahko gledalci. Za ogled tekem velja ukrep
Po več kot letu dni so bili na košarki v Stožicah lahko gledalci. Za ogled tekem velja ukrep "PCT", Cedevita Olimpija pa je za obiskovalce tudi organizirala hitro testiranje tik pred obračunom. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je šla v tekmo maksimalno čvrsto, mi pa nismo znali odgovoriti. Ne vem, ali smo bili morda malce emotivno izpraznjeni, ali kaj. To se ne bi smelo zgoditi. Ni pomembno, ali smo izgubili za točko ali 50, gremo v novo tekmo z dvignjeno glavo in skušati zmagati doma. To je finale in izgovorov, da smo utrujeni ob koncu sezone ali karkoli, ne moremo iskati. Dati moramo vse od sebe.

Vasilije Vučetić, košarkar Krke

"Tokrat sem nekoliko več rotiral. Z razlogom, da spočijem določene nosilce, sem dal nekaterim igralcem, ki do zdaj niso toliko igrali, večjo minutažo. Namreč določeni nosilci so med tekmo rekli, da enostavno ne morejo. Premor je bil prekratek. Vstop v finale državnega prvenstva in pokalno tekmovanje sta nas izčrpala. Olimpija je imela več časa za pripravo, saj ni igrala finala pokala in v polfinalu Lige Nova KBM ni igrala treh tekem. To je bila njena prednost, kot seveda tudi rotacija in kakovost. Igrala je doma, zdaj pa bomo mi na domačem terenu. Pričakujem drugačen obraz in dali bomo vse od sebe. Ne bomo iskali izgovorov, preprosto je treba zdržati do konca. Treba je pokazati pravi značaj. Vsi smo utrujeni, a to ne bo izgovor. Verjemite, da se bomo na naslednji tekmi pokazali v drugačni luči," je dodal Damjanović.

Krkin trener upa, da bo v petek, ko bo ob 16.00 v dvorani Leona Štuklja na sporedu tretja tekma, lahko računal na Jureta Škifića, ki je tokrat manjkal: "Dobil je udarec na finalu pokala. Upali smo, da bo lahko igral, a ni bil pripravljen. On je eden izmed igralcev, ki nam glede na pozicioniranje veliko pomeni. Je nosilec na položaju štiri, dober strelce z razdalje in zna igrati tudi pod košem. Hkrati je izkušen in, če ga ni, se pozna oziroma je težje. Kot pravim, na naslednji tekmi izgovorov ne bo. Če ne bo igral, ga bo pač eden od zdravih moral zamenjati."

Motivirani zmaji povozili Krko na prvi finalni tekmi

"Zaradi tekem, ki so neposredno odločale o napredovanju, se je letos nabralo kar veliko jeze, razočaranosti in bolečine. Zavedamo se, da je to naš zadnji vlak, s katerim lahko nekaj naredimo. Pokazali smo to jezo in imamo še precej tega v sebi. Verjemite, da bomo do zadnjega žvižga, dokler ne osvojimo naslova, "trgali" in igrali, kot se spodobi. Visoka zmaga nas ne bo uspavala. Vemo, da je to finale in ni pomembno, ali zmagaš za točko ali za 50. Šele 1:0 je in dolga je še pot do treh zmag. Vemo, kaj nas čaka v Novem mestu. Nobena ekipa na Jadranu ni zlahka zmagala tam in tudi nam ne bo lahko. Tega se zavedamo. Nismo neumni, da bi mislili, da nas čaka lahko delo. Maksimalno bomo pripravljeni. Tekma se začenja z 0:0 in ne s +50, bomo pa naredili vse, da že na prvem gostovanju naredimo brejk," je zaključil Edo Murić.